Obavijesti

News

Komentari 226

Nema toga što oni narodu neće obećati prije svakih izbora...

Nema toga što oni narodu neće obećati prije svakih izbora...
1

Daju sve za naše glasove: Besplatni ručak, ljetovanje, knjige, niži porez, veće plaće i mirovine su na meniju političkih stranaka. Ali šute tko će sve to platiti...

VIDEO

Kad vlada ili neki grad donosi zakon ili odluku, mora objaviti na posebnom obrascu koliko će to stajati.

Nažalost, ničega sličnog nema za političke stranke kad šakom i kapom pred izbore dijele obećanja. Prošli izbori su prštali od prilično skupih i ludih ideja, a saga se nastavlja. Podsjetimo, nezavisni izračun je pokazao da bi nas na prošlim izborima svake godine ono što je obećao HDZ stajalo osam milijardi, a SDP sedam milijardi kuna. Ni jedna stranka nije dala razrađeni model kako bi tu rupu pokrila osim ideje da će gospodarski rast donijeti novac u proračun.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je kralj izbornih obećanja. Sad u Zagrebu svima daje besplatne priključke na vodu, a prije šest mjeseci obećao je 20 kuna dnevno svakom zaposlenom za ručak, bonove od 1000 kuna umirovljenicima za ljetovanje, spustiti PDV na 20 posto, a dići minimalnu plaću na čak 3300 kuna.

- Svi učenici srednjih škola imat će besplatne knjige i besplatan prijevoz - najavio je u srijedu Radimir Čačić, koji na izbore sad ide s Milanom Bandićem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kaže da će im to biti najvažniji potez.

Kad Radimir Čačić svoje ideje doda Milanu Bandiću, Živi zid će dobiti žestoku konkurenciju u svojem obećanju.

- Svaki građanin će dobiti od pet do 15.000 eura jer ćemo vratiti sve što je popljačkano - rekao je Ivan Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida.

SDP obećao da će zaposliti 55.000 ljudi

SDP je za ove izbore prvi predstavio program i on vrvi pozitivom bez ijedne teške mjere. SDP je, za razliku od prije osam mjeseci, sad obećao da će zaposliti čak 55 tisuća ljudi više. U studenome su rekli 90.000, a sad su na 145.000 ljudi.     

SDP u programu koji je objavljen opet nema ni jedan rez ili drugu građanima ne baš prihvatljivu mjeru. Slično je bilo prije izbora 2011. u Planu 21, a onda su počeli dizati sve poreze i cijene čim su došli na vlast. Sad očekuju da to neće morati jer je kriza prošla, a teško da se više mogu uvesti novi porezi.

SDP na čelu Narodne koalicije sad obećava niži PDV na domaće voće i povrće, ali ne koliko. Obećavaju velika ulaganja, ali i da će minimalnu plaću dići na oko 3000 kuna, a mirovinu na 60 posto prosječne plaće.

Zanimljivo je da najvažnija mjera koju će osjetiti građani ne ide iz proračuna, nego udara na gradove i općine. Narodna koalicija sad obećava dizanje neoporezivog dijela plaće s 2600 na 3000 kuna te da će rasteretiti i najveće plaće, na koje je porez 40 posto.

To je direktni udar na gradove kojima taj porez pripada. Iako su nakon prošlog rasterećenja plaće porasle, mnogi gradonačelnici su dignuli cijene i prirez istim tim građanima kako bi pokrpali rupe.

HDZ se također nije proslavio obećanjima iz prošle kampanje.

- Odmah smanjujem plaću sebi, svim ministrima i zastupnicima od 25 do 30 posto - rekao je tadašnji šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

HDZ je obećavao i niži PDV

To je potpuno zaboravio čim je došao na vlast. Nikad više nije o tome govorio. Nedavno je palo i njihovo najzvučnije obećanje, ono o 1000 eura za svako novorođnče.

HDZ je obećavao i niži PDV, ali ni od toga ništa. S novim vodstvom sad kažu da će im podloga biti program koji je napravio IFO institut iz Bavarske. No taj program nije “ružičast” poput programa koje nam nude stranke prije izbora.

IFO institut predlaže slabljenje kune, lakše otpuštanje, povećanje radnog tjedna, smanjenje plaća u javnom sektoru...

Kako se neslužbeno govori, HDZ će u svojem programu ipak taj “prolazak kroz dolinu suza” izbaciti ili uljepšati kako ne bi uplašili birače. A ako osvoje vlast, onda će uslijediti vjerojatno druga priča.

Ni Most se nije istaknuo svojim reformama koje su toliko obećavali u prošloj kampanji. Oni su neke dijelove svojeg programa promijenili praktički preko noći, čim su došli na vlast.

U kampanji su govorili da će ojačati drugi mirovinski stup, a onda su rekli da bi ga praktički ukinuli.

- Saborski zastupnici trebaju imati plaće 9999 kuna - govorio je Božo Petrov u kampanji.

Plaće saborskih zastupnika su ostale prosječno 15.000 kuna.

Gospodarski program primjerice nije imao HSP AS, ali on njima očito i ne treba. Njihovo glavno oružje je ideologija.

- Nadam se da ću dočekati dan da pobijedimo i da u Hrvatski sabor stavimo križ od tri metra - poručio je glavni tajnik stranke Pero Ćorić.

I predsjednica Kolinda Grabar Kitarović proslavila se obećanjem da se seli s Pantovčaka u manju vilu u Visokoj ulici, ali to je obećanje prekršila.

Nasreću po stranke, u Hrvatskoj građani još uglavnom ne kažnjavaju nerealna obećanja i njihovo kršenje.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 226
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.