Obavijesti

News

Komentari 144

Nema veze sa zdravstvom, ali je postao ministrov pomoćnik

Nema veze sa zdravstvom, ali je postao ministrov pomoćnik
1

Gordan Žanić bio je Kujundžićev zamjenik u Hrvatskoj zori. Sad je pomoćnik ministra. Bio je i protukandidat Nadanu Vidoševiću u utrci za predsjednika HGK

VIDEO

Već smo lani otkrili da je Vlada Andreja Plenkovića s ukupno 154 dužnosnika po ministarstvima najveća u povijesti Hrvatske. Ali taj broj u međuvremenu i dalje nastavlja rasti.

Jedan od posljednjih primjera je imenovanje 32-godišnjeg Gordana Žanića za pomoćnika ministra zdravstva Milana Kujundžića. Najniže pomoćničke plaće kreću se oko 13.000 kuna, a mladom Žaniću je ovo kruna karijere u kojoj se nikad nije bavio resorom zdravstva.

Imao je dvije male tvrtke za prodaju računalne opreme i ugostiteljstvo, ali obje su ugašene. Javnost je Žanić iznenadio kad je sa samo 26 godina odlučio biti protukandidat tad moćnom Nadanu Vidoševiću u utrci za predsjednika HGK. Vidošević je glatko pobijedio, ali Žanić, koji je tad bio u sektoru za malo poduzetništvo, zabilježio je svoj javni istup.

Ovaj diplomirani ekonomist dolazi u ministarstvo iz Abrakadabre, platforme za online prodaju koju je osnovao Agkrokor i koja je natukla gubitke u prvoj godini poslovanja. Sad će biti prodana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Hrvatska gospodarska komora

Njegovi poznanici ga opisuju kao vrlo ambicioznog, čak je i dizajnirao interijere u obiteljskim apartmanima za iznajmljivanje. Ali svi njegovi poslovi nisu imali veze sa zdravstvenim sustavom.

Međutim, mladi Žanić je već bio desna ruka Kujundžiću. Bio mu je zamjenik u stranci Hrvatska zora koju je osnovao Kujundžić. Nakon izbornog poraza vratio se u HDZ.

- Očito je da je kod imenovanja ulogu igrala činjenica da je novi pomoćnik ministra bio dopredsjednik Kujundžićeve bivše stranke, Hrvatske zore, jer drugih referenci nema. Općenito je sadašnji ministar zdravstva okružen ljudima koji imaju jako slabo iskustvo po pitanju upravljanja ljudima i resursima u zdravstvenom sustavu - kaže bivši SDP-ov ministar Siniša Varga.

Dodaje da se u posljednje vrijeme donose odluke u zdravstvu koje nemaju nikakvu stručnu podlogu te zato gubimo i rang u Europi.

Dr. Ivan Bekavac, bivši zamjenik ministra zdravstva, kaže da državni dužnosnik ne opravdava tek povjerenje Vlade i ministara, nego u prvom redu građana.

- Mjesto pomoćnika nosi veliku odgovornost jer je treća osoba ministarstva. Bojim se da nas čeka neizvjesno razdoblje. Novom pomoćniku ipak želim uspjeh u rješavanju nagomilanih poteškoća - kaže Bekavac o imenovanju novog pomoćnika ministra.     

Radit će i na EU fondovima

Iz ministarstva nam nisu odgovorili na pitanje o referencama i stranačkom članstvu Žanića. Ali navode da će voditi novoustrojenu Upravu za financijske poslove, fondove EU, međunarodne projekte i javnu nabavu.

- Zbog osobito složenih i zahtjevnih poslova, koji su ujedno poslovi potpore za ministarstvo, ali i cijeli zdravstveni sustav, bilo je nužno imenovati pomoćnika - navode iz ministarstva.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor