Obavijesti

News

Komentari 215

Drama u gradskoj skupštini: Zagrebački GUP nije prošao!

Drama u gradskoj skupštini: Zagrebački GUP nije prošao!
5

Gradski urbanistički plan nije usvojen. Sjednica je od jutra nekoliko puta prekidana jer nije bilo kvoruma. Odbijeno je 11 HDZ-ovih amandmana, a zatim je odbijen i GUP. Protiv njega je bio 31 zastupnik, a 18 za

VIDEO

GUP je pao! Sjednica je od jutra nekoliko puta prekidana jer nije bilo kvoruma. Odbijeno je 11 HDZ-ovih amandmana, a zatim je odbijen i GUP. Protiv njega je bio 31 zastupnik, a 18 za.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:13

Tijek događaja: 

13.35 - Hvala svim građanima Zagreba, arhitektima i urbanistima što su nam pomogli da sačuvamo naš grad. Hvala struci, fakultetima, komorama, učinili ste veliku stvar. Možda idemo na parlamentarne izbore, možda je gradski HDZ odbio poslušnost Plenkoviću, možda neće biti ni unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Ovo nije pobjeda stranke ni političke opcije, ovo je pobjeda građana i struke i kad se građani ovako bore za svoj grad, za svoj kvart, onda nema straha - rekao je Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a.. 

- Uvjeren sam da Zagrebu treba novi GUP - rekao je Tomislav Tomašević

POGLEDAJTE VIDEO: 

13.24 - GUP nije izglasan. 18 zastupnika je bilo za, a 31 protiv.

- Nije donesena odluka o izmjenama GUP-a - rekao je Prgomet. 

Zagrebačka Gradska skupština nije izglasala GUP

13.24 - Bandić je ostao pri svome. Svih 11 HDZ-ovih amandmana je odbijeno. Od 49 zastupnika, za amandmane je bilo samo sedam zastupnika dok su 42 bila protiv.

13.22 - Nastavlja se sjednica. Kreće glasovanje o pojedinim amandmanima.

12.47 - Stigao je predsjednik Skupštine, HDZ-ov Drago Prgomet. Kvorum je utvrđen, sjednica se nastavlja. No, HDZ-ov Kazimir Ilijaš odmah je zatražio stanku pa je ponovno stanka u trajanju 30 minuta.

Zagreb: Nakon što su skupili kvorum za početak Gradske skupštine, HDZ zatražio stanku

12.36 - Kazimir Ilijaš (HDZ) rekao je da će se sjednica Skupštine nastaviti. 

- HDZ je velika, odgovorna i principijelna stranka. Mi od svojih stavova ne odustajemo, oni su nepromjenjivi. Amandmani su i dalje na stolu, a sve ostalo ćete vidjeti danas na glasovanju - rekao je kratko novinarima.

POGLEDAJTE VIDEO: 

12.11 - Cijela oporba izašla je iz Skupštine i pred Vladom pozvala premijera Andreja Plenkovića da prekine ovu trakavicu i omogući nastavak sjednice i glasanje o GUP-u.

- Cijelo vrijeme se sjednica odgađa. Mi zastupnici smo došli na vrijeme i bili smo spremni završiti priču, no vladajući se ne mogu dogovoriti. Ne mogu se dogovoriti oni koji su sklopili brak iz interesa. Pozivamo Plenkovića da završi ivu sapunicu i da donese odluku jer ovako drže GUP i građane Zagreba taocima svojih interesa i momačkih nadmetanja. Gospodine Plenković, sve je u vašim rukama - rekla je Anka Mrak Taritaš dodavši kako je "HDZ u Gradu Zagrebu postao mali od kužine gospodina Bandića".

Zagreb: Gradska oporba ispred zgrade Vlade održala konferenciju za medije

Oporbeni zastupnici prozvali su Plenkovića za ovu talačku krizu. Naime, HDZ ne odustaje od amandmana, ne misli ih povući pa se danas treba glasati o njima. Bandić se jučer pismenim putem očitovao da ih ne prihvaća. I zato ova trakavica traje i traje jer o tim amandmanima ovisi izglasavanje GUP-a zato što HDZ tvrdi da ga neće podržati bez svojih 11 amandmana.

- Mi ga pozivamo da prekine ovu sramotnu političku trgovinu i oslobodi građane od stiska gradonačelnika Bandića. Ovo odugovlačenje nema smisla. Nama ne treba ni zastario GUP, a bome ni zastario gradonačelnik - poručio je Tomislav Tomašević.

Pozivaju Plenkovića da omogući nastavak sjednice kako bi se vidjelo, kako kaže Renato Petek, tko je kome žetončić.

POGLEDAJTE VIDEO: 

11.40 - Kvoruma nema i dalje jer nikog od vladajućih nema. Stanka se produžuje za još sat vremena.

10.50 - Oporbeni zastupnici ogorčeni su ponašanjem vladajućih u Skupštini.

- Ovo je prvi puta da su vladajući srušili kvorum. Dakle, sjednica se ne može održati jer zastupnici Milana Bandića i HDZ-a nisu došli. Oni su ovdje u Skupštini, ali se nisu udostojili doći u dvoranu. Jučer je sjednica prekinuta iz razloga što je predsjednik Skupštine u trenutku kad je trebalo obaviti glasanje izmislio razlog preopširnog dnevnog reda, očito iz nekog razloga koji nama u ovom trenutku nije poznat. Ovo se svelo na politički teatar apsurda s lošim glumcima u režiji Milana Bandića, Andreja Plenkovića i Drage Prgometa. Nama je ovo apsolutno neprihvatljivo - rekao je SDP-ov Matej Mišić dodavši kako oni sada moraju čekati hoće li se Bandić i HDZ dogovoriti hoće li glasati za amandmane i GUP ili ne.

Sjednica Gradske skupštine odgođena jer se vladajući nisu pojavili

Nezavisni Renato Petek kaže kako je sjednica počela vrlo uzbudljivo.

- Čekali smo vidjeti tko su zapravo žetončići, jesu li to oni koji pripadaju Milanu Bandiću ili je gospodin Plenković postao jedan od njih. Uskoro će uslijediti veliko finale pa ćemo saznati - rekao je.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) poručuje kako je samo u Hrvatskoj moguće da vladajuća većina sama sebi sruši kvorum.

- Znači da je i dalje trgovina u tijeku. Uvjeren sam da sad trgovina nije samo gradskim novcem nego da se sad trguje i nacionalnim resursima. Po mojim informacijama, traju pregovori. Ja to zovem politička trgovina. Plenković je opet pokazao kukavičluk, ne usudi se ići na rizik da će možda biti srušena vlada od Bandićevih žetončića, iako nitko u ovoj zemlji ne vjeruje da će se dogoditi - rekao je. 

HNS-ov Tomislav Stojak ističe kako se igrokaz nastavlja, a Anka Mrak-Taritaš (GLAS) poručuje kako su u vijećnici bili oni koji znaju kako će glasati o GUP-u.

- Nisu bili oni koji su otišli po mišljenje - kaže.

10.41 - Potpredsjednik Skupštine Jozo Miličević utvrdio je na početku sjednice da nema kvoruma. U vijećnici je samo 25 zastupnika pa se sjednica nastavlja u 11.40. Danas se treba glasati o HDZ-ovim amandmanima, koje je gradonačelnik jučer pisanim putem odbio.

Sjednica Gradske skupštine odgođena jer se vladajući nisu pojavili

10.19 - Ovo više nema smisla. Pozivamo na razum i da se odbije ovaj dokument, pozivamo sve zastupnike da odbiju GUP i da prestanu od Zagreba raditi cirkus, a od građana građane drugog reda u Republici Hrvatskoj, rekao je predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras prije sjednice Skupštine. 

POGLEDAJTE VIDEO: 


Podsjetimo, sjednica zagrebačke Gradske skupštine o Generalnom urbanističkom planu nastavlja se u utorak u 10.30. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odbio je u ponedjeljak preostalih 11 amandmana na izmjene i dopune jer nisu bili u javnoj raspravi. 

Iz istog je razloga, kako navodi u svom očitovanju, povukao i vlastite amandmane. 

Prgomet je naprasno prekinuo sjednicu, nastavak slijedi sutra
Prgomet je naprasno prekinuo sjednicu, nastavak slijedi sutra

- Jedino pošteno i korektno je da se povuku svi amandmani i izglasa GUP koji je prošao dvije javne rasprave. Tko se bude ponašao drugačije, ili ima nešto ispod stola ili želi zaustaviti razvoj grada - rekao je Bandić.

Podsjetimo, na samom početku sjednice u ponedjeljak, gradonačelnik Bandić povukao je iz postupka svojih šest amandmana, Klub gradskih zastupnika njegove Stranke rada i solidarnosti te Zelene liste povukli su njih 65, a Klub HDZ-a četiri od 15 amandmana. 

Čije su ovo livade? Bandić htio osigurati milijune podobnima...
Čije su ovo livade? Bandić htio osigurati milijune podobnima...

Oporba je cijelu situaciju nazvala vezanom trgovinom Bandića i HDZ-a te zahtijevala da se prekine taj cirkus, a GUP ne ide na usvajanje, nego da građani na referendumu odluče žele li takav urbanistički plan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 215
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela