News

Komentari 149

Nemaju pravi čip da na jednu karticu stave sve isprave!

Nemaju pravi čip da na jednu karticu stave sve isprave!

Bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić za 24sata komentirao je najave o novim osobnim iskaznicama koje bi trebale biti i zdravstvene iskaznice, ali za sada nema pojašnjenja zašto ne i vozačke dozvole

Iako se najavljuje da bi od drugog kolovoza Hrvati imali nove digitalizirane osobne iskaznice koje bi ujedno bile i zdravstvene iskaznice u MUP-u ne mogu još ništa komentirati jer je prijedlog na e-savjetovanju koje traje mjesec dana.

Sve što su zamislili je još podložno promjenama no glavno je pitanje zbog čega građani sve isprave ne mogu imati na jednoj ‘karici’ gdje bi se podaci iščitavali pomoću čipa. To bi bilo za njih povoljnije, jednostavnije, a uostalom svi posjeduju OIB preko kojeg bi ti podaci trebali biti objedinjeni.  

Zagreb: Ranko Ostojić komentirao večerašnju utakmicu i sigurnosne mjere

Dakle, u planu je da nove osobne iskaznice građani mogu imati na mobilnom uređaju, putem mobitela moći ćete potpisivati zahtjev za kredit, ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine, identificirati se kod svojeg liječnika. Imat će beskontaktni čip koji će sadržavati fotografiju i dva otiska prstiju nositelja osobne.

No da bi na tome bila i vozačka dozvola, još se razmatra kako bi policija, za prekršaje koji rezultiraju oduzimanjem vozačke dozvole, na takvoj ispravi riješila taj problem.

- Ne vjerujem da to nije moguće riješiti, ne znam koja su ograničenja i što ih prijeći, ali znam da je objedinjavanje na tragu nečega što se oduvijek znalo, a to su financijski interesi prije svega  kaže nam bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. 

- Svako malo se u Hrvatskoj mijenjaju dokumenti koji nisu niti malo jeftini, a osobna iskaznica vrijedi pet godina jer se konstantno najavljuje kako će se zbog digitalizacije i visoke tehnologije mijenjati pa će kao drugi puta duže vrijediti - dodaje Ostojić.

Ističe da, recimo, Amerikanci  imaju svoj jedinstveni broj koji im je glavni dokument i gotovo pokriva sve što treba.

- Dakle može se sve riješiti kada se hoće. Pretpostavljam da im je varijanta s osobnom i zdravstvenom na jednom mjestu jednostavna jer zdravstvena nema slike niti otisaka, ali ne vidim poseban problem da na tome ne bude i vozačka dozvola - rekao je Ostojić. Osobna iskaznica unutar zemalja EU služi i kao ‘putovnica’ jer kroz 27 zemalja može se upravo s njome putovati. 

- Putovnice se zbog toga rjeđe vade nego prije, a to se onda reflektira i na prihode. Uglavnom cijena buduće osobne iskaznice ovisit će o tome koliko će para trebati - zaključio je nasmijano. S novom osobnom iskaznicom građani bi putem interneta besplatno trebali moći preuzeti mobilnu aplikaciju.

Stručnjaci za Jutarnji tvrde da su biometrijski podaci zaštićeni od neovlaštenog pristupa suvremenim kriptografskim mehanizmima sukladno važećim ICAO standardima.

Najčitaniji članci