Obavijesti

News

Komentari 36

'Nemam saznanja da je Glavaš vodio paravojnu postrojbu...'

'Nemam saznanja da je Glavaš vodio paravojnu postrojbu...'
1

Krunislav Olujić 1991. je bio okružni javni tužitelj u Osijeku. Na suđenju Branimiru Glavašu i drugima rekao je kako su mu dolazile informacije o ubojstvima civila no ne i informacije da bi Glavaš bio s time povezan

VIDEO

Koncem kolovoza ili početkom rujna 1991. dobio sam službenu zabilješku i zapisnik o očevidu o događaju iz Županjske ulice u kojem je bilo središte Sekretarijata za narodnu obranu u Osijeku. Iz njega je proizlazilo da je Čedomir Vučković preskočio dio ograde te da su, nakon višekratnog upozorenja, dvojica pucala u njega. Također je stajalo da je Vučković bio naoružan strojnicom i da je kod njega nađeno nešto metaka - rekao ej na Županijskom sudu u Zagrebu Krunislav Olujić, koji je od veljače 1991. do rujna 1992. bio okružni javni tužitelj u Osijeku.

Predmet je dao u rad svojoj zamjenici  koja je, između ostaloga, zahtijevala i Vučkovićevu obdukciju no do rujna 1992. nije je dobila. Olujić je rekao kako ga nitko nije pritiskao na bilo što oko slučaja s ubojstvom Vučkovića pa tako ni Glavaš. O ubojstvu Čedomira Vučkovića u garaži 31. kolovoza 1991. sve je ispričao Krunoslav Fehir.

- Toga dana oko 21 sat sa Zoranom Brekalom ušao sam u garažu u kojoj su bili Čedomir Vučković i Đorđe Petković. Brekalo je iz akumulatora izlio kiselinu i posudicu i natjerao  Vučkovića da je popije. Potom smo zatvorili vrata garaže. Nakon nekoliko udaraca, Vučković je istrčao van, tvrdio je lani Fehir.

Kaže kako je prvo napravio pet koraka prema njemu, a potom prema zgradi:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Vikao sam: Stani! Potom sam u njegovom smjeru ispalio pet-šest hitaca. Pao je na trbuh. Onda je dotrčao Glavaš i pitao što se dogodilo. Nakon pet do 10 minuta Glavaš je rekao da se i drugog zarobljenika, s obzirom na ono što je vidio, ubije, kazao je Fehir.

Dodao je kao mu je Branko Zakalji rekao da su Petkovića smjestili u hladnjaču, a po postrojbi se kasnije pričalo da je završio kao Vučković.

'Glavaš je pitao što se zbiva i naredio da ubijemo zatočenika'
'Glavaš je pitao što se zbiva i naredio da ubijemo zatočenika'

Olujić je na suđenju rekao da poznaje Krunoslava Fehira koji mu se, kaže, 2010. obratio tražeći od financijsku pomoć.

''Fehir mi je kazao da ga je za davanje iskaza protiv Glavaša pripremao nekadašnji načelnik osječke policije Vladimir Faber te da je bio u kontaktima s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom, kao i da je često odlazio bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću'', kazao je Olujić. On je, rekao je, o tome pitao Bajića koji mu je rekao da je s Fehirom razgovarao samo jednom.

- Dolazile su informacije o ubojstvima civila i hrvatske i srpske nacionalnosti, sve do početka prosinca 1991. U Osijeku je tada vladao kaos, bezvlašće a pojedine paravojne postrojbe provodile su neku svoju revolucionarnu pravdu. No ne sjećam se da su za ubojstva identificirani i(li) procesuirani neki osumnjičenici-kazao je Olujić. Na pitanje odvjetnika je li Glavaš mogao naređivati nekome u zaštitnoj četi Olujić je odgovorio da nije "jer je zapovjednik čete bio Nikola Jaman". Kazao je i da Glavaš nije bio na čelu paravojnih postrojbi.

Zagreb: Nastavak suđenja Glavašu i drugima

Bivši predsjednik Sabora, a neko vrijeme i ratni ministar obrane Luke Bebića, te Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva, rekli su da su za zločine nad osječkim Srbima saznali iz medija. Pričali su kako je u to vrijeme u Osijeku bila jaka i peta kolona, a po njima dvojici Glavaš je bio najzaslužniji za obranu Osijeka.

Podsjećamo, Branimira Glavaša terete ga za ratne zločine nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. U postupcima “selotejp” i “garaža” sudi se i Ivici Krnjaku, Gordani Getoš-Magdić, Mirku Siviću, Dini Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću.
 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a