Obavijesti

News

Komentari 30

'Nemojte zakazati uvodne riječi sljedeći tjedan, dolazi mi žena'

'Nemojte zakazati uvodne riječi sljedeći tjedan, dolazi mi žena'
1

Šešelj traži od haaškog suda 1,3 milijuna kuna koje duguju njegovoj obrani ili neće iznositi obranu. Uvodnih riječi se, ipak, neće odreći, ali ne može sljedeće nedjelje

VIDEO

Vojislav Šešelj (57) zaprijetio je raspravnom vijeću haaškog suda da neće iznositi obranu ako se ne riješe pitanja financiranja obrane. Tvrdi kako im sud duguje 1,3 milijuna kuna. Traži i da se regulira status njegovih pravnih savjetnika, da se prevedu na engleski još dvije njegove knjige, dostave tužiteljski dokumenti koji su mu oduzeti iz pritvora, kao i tužba tužitelja iz 2005. za nepoštovanje suda koju su suci odbacili, a njega nisu obavijestili o postupku.

- Bez toga ne mogu da spavam od radoznalosti - rekao je. Ukoliko ne ispune njegove uvjete, Šešelj će iskoristiti pravo na izvođenje uvodnih riječi obrane.

- Ta četiri sata neću da se odreknem, samo nemojte sljedeće nedjelje jer mi tada dolazi supruga - dodao je Šešelj. Ukoliko vijeće ne ispuni uvjete, najavio je kako će mu za pripremu obrane trebati najmanje dvije godine, a planira izvesti 100 svjedoka.

- Kako sam duplo pametniji i sposobniji od tužitelja ne treba mi četiri godine kao njima, nego duplo manje - rekao je Šešelj. Sudac mu je prije toga rekao da popis svjedoka i dokaznog materijala mora dostaviti u roku od šest tjedana, a da bi prve svjedoke trebao izvesti na jesen. 

Predsjednik haaškog sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti ocijenio je u četvrtak da postoji dovoljno dokaza protiv Vojislava Šešelja (57) za progon nesrpskog stanovništva iz Hrvatske i BiH. Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije odbacilo je zahtjev da ga oslobode.

'Šešelj nije naredio iseljavanje Hrvata iz Vojvodine'

Sudac Jean-Claude Antonetti izjavio je u četvrtak pred Haaškim sudom kako Šešelj nije naredio iseljavanje Hrvata iz Vojvodine 1992. jer su radikali tada bili u oporbi, ali je poticao progon stanovništva. Sudac Antonetti nije se složio sa sucima Frederikom Harhoffom i Flavijom Latancijem i u izdvojenom mišljenju ocijenio je da Šešelj 1992. godine nije imao političku i vojnu vlast i kako nije mogao naređivati, piše Večernji list. Antonetti je zaključio da bi Šešelja u ovoj fazi postupka oslobodio po šest od devet točaka optužnice. Prema preostale tri točke tereti ga se za progon, prisilno premještanje i deportaciju nesrpskih civila u Zvorniku, Vukovaru, Nevesinju, širem području Sarajeva i Hrtkovcima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.