Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
19 komentara

"Nemoralno je da se zarađuje na ljudima koji žele posvojiti"

Milanka Opačić je rekla kako smo imali određeni pravni vakuum koji nije štitio naše građane ni djecu od eventualnih zlouporaba, a pojedine agencije su to iskorištavale

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19 komentara

Pred saborskim zastupnicima našla se Konvencija o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem. Ratificirale su je zemlje Europske Unije, a cilj joj je olakšati posvajanje.

Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić kazala je kako smo imali određeni pravni vakuum koji nije štitio naše građane ni djecu od eventualnih zlouporaba, a pojedine agencije su iskorištavale tu sivu zonu. Napomenula je da će se konvencijom postaviti određena pravila igre kada je u pitanju međunarodno posvojenje, ali po vrlo jasnim pravilima koja su do sada nedostajala i otvarala prostor "ovim maštovitim ljudima koji su tako zarađivali ogromne novce".

- Ali ja se nadam da će, evo, naš pravni sustav funkcionirati tako da će ih stići i pravedna sankcija. Jer najnemoralnije što se može je da ljudima koji žele pomoći djeci, koji su htjeli posvojiti djecu, neovisno o tome iz koje zemlje dolaze, da se na njima zarađuju ogromni novci - kazala je Opačić.

U raspravi se moglo čuti da se preko 600 parova i 45 samohranih roditelja nalazi na popisu onih koji ostvaruju sve mogućnosti da mogu pristupiti posvajanju, a mali broj djece je dano na posvajanje, a preko 130 djece spremno je i moglo bi biti posvojeno na vrijeme, kako bi u novoj obitelji započelo novi život.

Iako podržava konvenciju, HDZ-ova Ana Lovrin smatra da ona neće olakšati posvajanje.

- To je područje dugo neriješeno, evo sad je već druga godina mandata ove Vlade, dugo slušamo o tome da se pripremaju neke izmjene zakona - rekla je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message