Obavijesti

News

Komentari 0

Nepal po prvi put zatvorio škole zbog atmosferskog onečišćenja

Nepal po prvi put zatvorio škole zbog atmosferskog onečišćenja

Glavni grad Kathmandu, trenutačno je među najonečišćenijim gradovima svijeta pošto je krajem prošlog tjedna vrijednost indeksa kvalitete zraka bila veća od 300, što je visoka razina onečišćenja

Nepal je u ponedjeljak naredio da se zbog atmosferskog onečišćenja zatvore škole, što se nikada dosad nije dogodilo u toj himalajskoj zemlji.

Glavni grad Kathmandu, zavijen u gusti oblak čestica, trenutačno je među najonečišćenijim gradovima svijeta pošto je krajem prošlog tjedna vrijednost indeksa kvalitete zraka bila veća od 300, što je visoka razina onečišćenja.

"Odlučeno je da zatvorimo škole do petka. Po našim spoznajama, ovo je prvi put da su škole zatvorene zbog onečišćenja", rekao je za agenciju France Presse Deepak Sharma, glasnogovornik ministarstva prosvjete.

Vlada je ujedno pozvala stanovnike da ostanu kod kuće i da se suzdrže od građevinskih radova i paljenja otpada.

Stručnjaci pripisuju onečišćenje šumskim požarima koji su aktivni u više dijelova zemlje i vremenskim prilikama.

Slaba vidljivost zbog onečišćenja poremetila je red letenja u zračnoj luci u Kathmanduu, prouzročivši višesatna kašnjenja.

Zračna luka je u petak čak bila zatvorena jer je vidljivost bila ispod 1000 metara, ali se otvorila istog dana, rekao je čelnik zračne luke.