Obavijesti

News

Komentari 0

Nepravedna praksa: Ne mogu se upisati u srednju školu jer boluju od dijabetesa tipa 1

Nepravedna praksa: Ne mogu se upisati u srednju školu jer boluju od dijabetesa tipa 1
4

Za smjer medicinska sestra/tehničar pri upisu u srednju treba potvrda medicine rada. No neki je liječnici specijalisti ne žele izdati djeci koja imaju šećernu bolest

VIDEO

Započeli su upisi u srednju školu, a već godinama djeca s dijabetesom tipa 1 u Hrvatskoj doživljavaju nepoštenu i diskriminatornu praksu ako se žele upisati u srednju medicinsku školu za smjer medicinska sestra ili tehničar. Za ta je zanimanja, naime, potrebna potvrda liječnika medicine rada, no neki specijalisti je ne žele izdati djeci s dijabetesom tipa 1. Pritom se vode kontraindikacijama, odnosno popisom stanja koja su u kontradikciji sa zanimanjem medicinske sestre. Među njima je i takozvano "stabilno stanje svijesti", što neki liječnici uzimaju kao referentnu točku kad odbijaju napisati liječničku potvrdu, no i to je dvojbeno s obzirom na to da u pravilnicima stoji kako se ova kontraindikacija ne primjenjuje ako se "kandidatima osigura prilagodba".

A u 21. stoljeću, s današnjom tehnologijom, lijekovima i pomagalima, oboljeli od dijabetesa tipa 1 itekako su prilagođeni svojoj bolesti. Dakle, žive bez ograničenja. Tako živi i Jelena Marjanović (32), medicinska sestra sa Zavoda za dječju gastroenterologiju i hepatologiju s transplantacijom jetre na KBC-u Zagreb. Jelena već 14 godina radi u smjenama, i noću, iako ima dijabetes tipa 1, ali školu za medicinske sestre svojedobno umalo nije upisala zbog liječnika medicine rada. On joj nije želio dati potvrdu, a uspjela ju je dobiti nakon cijele drame i nakon što je njezina mama u ordinaciji doslovno preklinjala liječnika da potvrdu izda.

- Nisam željela biti laborant niti odabrati bilo koji drugi smjer. Sanjala sam o tome da budem medicinska sestra, i kad sam se uspjela upisati u srednju medicinsku, cijelo moje školovanje nitko praktički nije ni znao da imam dijabetes. Već godinama radim normalno u bolnici, u smjenama, imam inzulinsku pumpu i senzor, i dijabetes mi ni u jednom trenutku nije bio prepreka da uspješno obavljam svoj posao - govori nam Jelena dodajući kako poznaje i više liječnika koji imaju šećernu bolest te profesionalno obavljaju svoj posao bez zapreka.

'Mi s dijabetesom tip 1 konačno se osjećamo kao ravnopravni članovi EU, ne samo na papiru'
'Mi s dijabetesom tip 1 konačno se osjećamo kao ravnopravni članovi EU, ne samo na papiru'

Za mišljenje smo upitali i stručnjakinju dijabetologinju, dr. Nevenu Krnić, pročelnicu Zavoda za dječju endokrinologiju i dijabetes KBC-a Zagreb. Ona kao najveći problem ističe neujednačenu praksu, odnosno činjenicu da u nekim regijama liječnici medicine rada bez problema izdaju potvrde djeci s dijabetesom tipa 1 pri upisu u srednju medicinsku školu, dok u drugim regijama postoje golemi problemi oko toga. Ističe da Hrvatsko društvo za endokrinologiju i dijabetologiju želi da se uvede ujednačena praksa i kriteriji.

storyeditor/2023-06-01/PXL_070621_33172753__1_.jpg

- Ograničiti nečiju mogućnost izbora zanimanja na temelju bolesti koja se može regulirati doista jest diskriminacija. Nije u redu nametati ograničenja na temelju dijagnoze koja se s današnjim tehnologijama može apsolutno staviti pod kontrolu - smatra dr. Krnić.

A zašto su neki liječnici medicine rada tako rigorozni, upitali smo predsjednika Hrvatskog društva za medicinu rada, dr. Tomislava Furlana. On kaže da dijabetes tipa 1 sam po sebi nije kontraindikacija za upis u srednju medicinsku, ali ističe kako svi kandidati moraju biti svjesni da im dijagnoza jednoga dana, nakon završene škole, može predstavljati prepreku prilikom zapošljavanja. Striktno smo ga pitali slaže li se s time da djeca s dijabetesom tipa 1 ne mogu dobiti potvrde ako žele odabrati smjer medicinska sestra ili tehničar.

Hrvatski stručnjaci oprezni: Znanstvenici istražuju eritritol, navodno uzrokuje bolesti srca
Hrvatski stručnjaci oprezni: Znanstvenici istražuju eritritol, navodno uzrokuje bolesti srca

- Dijabetes tipa 1 sam po sebi nije kontraindikacija za ta zanimanja, ali smo dužni upozoravati na sve daljnje moguće komplikacije po završetku školovanja. Što se tiče dobivanja potvrda, ne može se generalizirati, svakom kandidatu treba pristupiti individualno - kaže dr. Furlan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...