Obavijesti

News

Komentari 4

Nesreća "nepotopivog" broda stalna je inspiracija redateljima

Nesreća "nepotopivog" broda stalna je inspiracija redateljima
7

Prije 15 godina kinima je zavladao "Titanic" Jamesa Camerona koji je osvojio 11 zlatnih kipića i zaradio 1,8 mlrd. dolara. Jack i Rose u kina su se vratili u 3D verziji

VIDEO

Prošlo je već 15 godina otkad je kinima diljem svijeta zavladao film redatelja Jamesa Camerona Titanic s Kate Winslet i Leonardom DiCapriom u glavnim ulogama. Ususret stotoj godišnjici potonuća "nepotopivog broda", Cameron je odlučio vratiti Jacka i Rose na veliko platno i to u trodimenzionalnoj verziji.

Tragedija slavnog broda na kojem je 14. travnja 1912., nakon udarca u santu leda, poginulo 1517 muškaraca, žena i djece oduvijek je bila zanimljiva redateljima pa ne čudi činjenica da se i danas rade ekranizacije prvog i posljednjeg putovanja 269 metara dugog broda.

Autor David Kowalski također se povodom stote godišnjice prisjetio nekih uspješnih ili manje uspješnih ostvarenja kojima je glavna tema bio upravo Titanic.

Titanicu nisi odoljeli ni nacisti 1943.

Jedan od njih je film iz 1980. godine Raise the Titanic (Podignite Titanic) u kojem se grupa Amerikanaca zainteresira za izvlačenje olupina iz Atlantskog oceana. Film nije imao previše uspjeha među publikom.

Još 1958. godine publika u kinima je imala priliku gledati film A night to remember (Noć za pamćenje). Jedna od najvećih katastrofa u filmu redatelja Roya Narda Bakera prikazana je na jednostavan način bez previše fikcije. Film se temelji na istoimenoj knjizi Waltera Lorda koja se i danas smatra jednom od najinformativnijih knjiga na ovu temu.

Ovoj tematici nisu mogli odoljeti ni nacisti u Njemačkoj koji su svoju verziju Titanica snimili 1943. godine.  Film je radio odjel za propagandu, a posada broda prikazana je kao beskorisna i neučinkovita. Iznimka je naravno samo njemački mornar koji je jedini heroj u filmu.

Najuspješnija verzija tragediju stavila na stranu

Cameronov film iz 1997. godine tragediju broda stavlja na stranu. U vjerojatno najpoznatijoj ekranizaciji koja je (ne)zasluženo osvojila 11 Oscara, radnja se vrti oko izmišljenih likova Jacka i Rose, iako su ostali likovi većinom stvarne povijesne ličnosti..

U vrijeme kad se snimao, Titanic je postao najskuplji film ikada. Imao je budžet od 200 milijuna dolara, a nakon početka prikazivanja doživio je veliki uspjeh i zaradio 1,8 milijardi dolara. Za zlatnog kipića je nominiran u 14 kategorija,  a pobjeda u 11 kategorija smjestila ga je na vrh ljestvice najnagrađivanijih naslova, uz Ben Hura i Gospodara Prstenova: Povratak kralja. 

Titanic je bio jako popularan i u Hrvatskoj pa tako drži rekord najgledanijeg filma od osamostaljenja. U kinima ga je pogledalo 465 tisuća gledatelja.

U ožujku se na televiziji ITV počela prikazivati mini-serija Titanic. Serija od četiri nastavka jedna je od dvije visokobudžetne televizijske drame koje se bave tematikom Titanica, a koje će se prikazati povodom stote obljetnice potonuća. Druga je Titanic:  Blood and Steel (Titanic: Krv i čelik).

Pisac mini-serije je Julian Fellowes poznat po seriji Downton Abey.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general
POTUČENI DO NOGU

VIDEO Sutra slavimo Bljesak: Četnici se nisu ni snašli, a već su bježali. Zbrisao im je i general

U 31 sat četnici su potučeni u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak koja je počela 1. svibnja 1995. Oslobođena su okupirana područja zapadne Slavonije, a srbočetnici su zbrisali u Bosnu preko mosta kod Stare Gradiške zajedno sa svojim zapovjednikom. U akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije
Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini
POGLEDAJTE VIDEO

Snimka kod Mljeta: Uplašila ih peraja! Pitali smo stručnjake radi li se o velikoj bijeloj psini

Velika peraja kod Mljeta prestrašila je ribare. Odmah su pomislili da se u Jadranu kupa velika bijela psina, ali stručnjak je zaključio da ipak nije ta vrsta u pitanju.