Obavijesti

News

Komentari 17

'Nevidljiva ruka HDZ-a' opet je pokazala 'srednji prst' desnici

'Nevidljiva ruka HDZ-a' opet je pokazala 'srednji prst' desnici
1

"Danima se provlači nekakva teza da tu radi nevidljiva ruka HDZ-a", komentirao je Plenković raspad Domovinskog pokreta nakon odlaska Miroslava Škoro. Ipak, nije ovo prvi puta da je HDZ razmontirao desnicu.

VIDEO

Nakon što je u medijima procirkulirala fotografija na kojoj friško otpušteni Miroslav Škoro ljubi ruku friško poraženoj Kolindi Grabar Kitarović na fešti HDZ-ova zastupnika Ante Deura, Andrej Plenković komentirao je raspad Domovinskog pokreta.

"Danima se provlači nekakva teza da tu radi nevidljiva ruka HDZ-a", kazao je premijer i, još bitnije, četvrti predsjednik HDZ-a koji svjedoči raspadu konkurencije na političkoj desnici.

Domovinski pokret u jednom trenutku trebao je najozbiljnije ugroziti HDZ, Miroslav Škoro prijetio je micanjem Plenkovića u slučaju postizborne koalicije s HDZ-om i nudio se kao novi premijer, a sada se Domovinski pokret - inače sastavljen od političkih otpadnika, među kojima je najviše HDZ-ovaca - raspada poput kule od karata.

A neki tu "nevidljivu ruku HDZ-a" prepoznaju u bivšem HDZ-ovcu koji je ljubio ruku bivšoj HDZ-ovoj predsjednici države na HDZ-ovoj zabavi.

I upravo ta "nevidljiva ruka HDZ-a" pomogla je u raspadima mnogih konkurentskih stranaka, i to ne isključivo s desnice. 

Rasturanje pravaša

Sjetimo se kako je Franjo Tuđman ranih devedesetih pokrenuo rat s Hrvatskom strankom prava, razmontirao HOS i ubacio Antu Đapića kao "nevidljivu ruku HDZ-a" da pomogne raskolu u stranci koja je tih ratnih godina ugrožavala tada još ne tako nedodirljivi HDZ.

Zatim je Ivo Sanader kao predsjednik HDZ-a instalirao Matu Granića za savjetnika u HSP-u kako bi otvorio prostor koaliciji sa Đapićevim pravašima. No dok je Đapić poručivao da su "HSP i HDZ sijamski blizanci", Sanader je na izborima 2003. godine plasirao parolu "Glas za HSP je glas za SDP", čime je minirao velike pravaške ambicije i srozao HSP na (tada) mizernih osam mandata.

Da bi ih nakon toga pod pritiskom europskih diplomata odbacio u postizbornim kombinacijama, prihvativši umjesto njih Milorada Pupovca famoznom parolom "Hristos se rodi". Četiri godine kasnije HSP je osvojio jedan mandat. A Đapić ostao "nevidljiva ruka" HDZ-a.

Karamarkova Ruža

Tomislav Karamarko eliminirao je desničarsku konkurenciju tako što ju je dovukao pod svoje skute, kada je nova "nevidljiva ruka" pravaša postala Ruža Tomašić. HDZ ju je u dva navrata plasirao u Europski parlament, a sve to dovelo je do novog pravaškog rasula kad je Pero Ćorić svoju bivšu predsjednicu HČSP-a Ružu Tomašić nazvao "najvećom prevarom u modernoj hrvatskoj demokraciji" i optužio da "patološki mulja, laže i petlja".

Pravaši su, dakle, godinama čeznuli pa iščeznuli.

A onda se iznenada stvorio Domovinski pokret sastavljen od desne frakcije HDZ-a, razočaranih Plenkovićevih disidenata, ostataka pravaša, suverenista, klerikalaca i ponekog SDP-ovca, koji se sada raspada pod budnim nadzorom Andreja Plenkovića.

Milom ili silom

HDZ već desetljećima ne dozvoljava da desno od njega nikne bilo kakva ozbiljna konkurencija. Možda pokoji žetončić ili jednokratni koalicijski partner, ali ne stranka koja će ugroziti hegemoniju HDZ na desnici, a nerijetko i na kompletnoj političkoj sceni.

Nekada je to postizao represijom, nekad obavještajnim aparatom, nekad potkupljivanjem, nekad plasiranjem svojih ljudi, nekad "nevidljivom rukom" koja razmješta, namješta, gradi i ruši. Ili podnosi ostavku.

Bili su tu Anto Đapić, pa Ruža Tomašić, sad je tu Miroslav Škoro.

Domovinski pokret nastao je kao reakcija na Plenkovića i u početku je bio zamišljen kao mehanizam njegova rušenja sa čela HDZ-a. Da bi Škoro prvo srušio sebe sa čela Domovinskog pokreta, a potom za sobom povukao čitavu stranku.

Rukoljub smrti

Već se kalkulira kako iza tog pokreta neće ostati kamen na kamenu, kao ni iza svih pravaških strančica, ali ni iza Neovisnih za Hrvatsku i drugih izmišljotina. Ostat će žetončići Plenkoviću na raspolaganju.

Škorin rukoljub Kolindi na fešti HDZ-ovca Deura mnogi su stoga shvatili kao signal da je bivši šef DP-a spreman vratiti se u matično jato, zlobnici bi rekli "nakon što je obavio zadatak u Domovinskom pokretu". Plenković na to kaže kako je "jedini pravi politički element koji će ostati iza Škore taj da je Zoran Milanović danas predsjednik".

Ali i to da je Plenković danas još snažniji predsjednik HDZ-a bez ikakve konkurencije zdesna. Oni su se htjeli riješiti njega, on se riješio njih.  

"Nevidljiva ruka HDZ-a" opet je pokazala srednji prst desnici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca