News

Komentari 0

Ničeno: 'Pratimo krizu na europskim granicama, na zapadnom Balkanu je mirno'

Ničeno: 'Pratimo krizu na europskim granicama, na zapadnom Balkanu je mirno'

"Nemamo namjeru mijenjati ništa od mjera i aktivnosti koje već provodimo na našoj granici, to se uostalom pokazalo dobrim i tijekom evaluacije za Schengen", kazao je Ničeno

Hrvatska granična policija prati razvoj krize na bjelorusko-poljskoj granici i spremna je na odgovarajuće mjere osiguranja granice i na zapadnobalkanskoj ruti bude li trebalo, no nema naznaka da bi se to moglo dogoditi, kazao je u četvrtak Hini Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granice pri hrvatskom MUP-u.

Ničeno je tijekom dana boravio na regionalnoj konferenciji o ilegalnim migracijama, koja je održana u Sarajevu, a okupila je predstavnike desetak država, od Austrije do Turske. Na konferenciji je, uz raspravu o potrebi jačanja regionalne suradnje u kontroli ilegalnih migracija, ipak dominirao problem nastao navalom migranata na granicu Poljske, što su sudionici iz EU okvalificirali kako dokaz hibridnog rata kojega protiv Unije vodi Bjelorusija.

Ničeno je kazao kako se i u Hrvatskoj prati sadašnja situacija na bjelorusko-poljskoj granici te pokušaji proboja ilegalnih migranata koji pristižu s teritorija Bjelorusije, a za sada nema naznaka da bi ta kriza mogla utjecati na migracijske trendove na zapadnom Balkanu.

"Nemamo namjeru mijenjati ništa od mjera i aktivnosti koje već provodimo na našoj granici, to se uostalom pokazalo dobrim i tijekom evaluacije za Schengen", kazao je Ničeno.

Potvrdio je ipak kako postoje planovi djelovanja i u slučaju dodatnih ugroza granice, no vjeruje da se na zapadnom Balkanu neće ponoviti scenarij s bjelorusko-poljske granice jer su u susjedstvu Hrvatske prijateljske zemlje.

I ranije je, podsjetio je Ničeno, postojala procjena tijela EU o opasnosti od hibridnih prijetnji, poput ove koje nameće bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, kao i odluka da se granica po svaku cijenu štiti, a da se istodobno osigura humani odnos prema migrantima koji su doista ugroženi.

Ničeno je istaknuo kako se stanje na zapadnobalkanskoj ruti stalno prati kako bi se pravodobno reagiralo u slučaju potrebe te je uspostavljen sustav javnog upozoravanja.

Ove je godine broj ilegalnih migranata koji tranzitiraju tim područjem bio za 45 posto manji nego 2020., a sve je to rezultat dobrog rada hrvatske policije, ali i suradnje s drugim državama.

"Ruta se malo smanjila ali se na žalost preusmjerila preko Rumunjske na Mađarsku i Austriju, ili preko Srbije na Mađarsku, a logično je da migranti idu tamo gdje im je lakše", kazao je Ničeno.

Još je jednom odbacio optužbe da hrvatski granični policajci masovno zlostavljaju migrante koji pokušavaju ilegalno ući u zemlju.

Tvrdi kako je problematiziranje "push backova" konstrukcija, odnosno pokušaj nevladinih organizacija da neutemeljeno optužuju hrvatske granične policije za nezakonito postupanje.

"Granica se mora štititi, a kako se to čini definirano je člankom 13. zakona o schengenskim granicama", kazao je Ničeno dodajući kako to znači poštivanje ljudskih prava i izbjegavanje uporabe sile.

"Hrvatska prema uporabi sile ima nultu toleranciju", kazao je Ničeno podsjećajući kako su protiv policajaca koji su snimljeni kako krše zakon tukući migrante već poduzete sve mjere predviđene zakonom.

Trojica policajaca koja su ranije snimljena kako tuku migrante, kako je podsjetio, odmah su suspendirana i sada se protiv njih provodi kriminalističko istraživanje.

Ničeno je kazao kako očekuje daljnje poboljšanje suradnje s pripadnicima Granične policije BiH, uključujući zajedničke ophodnje.

"Postoji volja obje strane da se to radi, ali i cijeli niz problema koje imamo u legalnom prelasku granice preko graničnih prijelaza. Tu ima puno mogućnosti i potrebe olakšati promet putnicima te dodatno opremiti granične prijelaze različitim sustavima", kazao je Ničeno.

Najčitaniji članci