Obavijesti

News

Komentari 2

'Nije riješeno oko 500 zahtjeva za pomoćnikom u nastavi'

'Nije riješeno oko 500 zahtjeva za pomoćnikom u nastavi'
3

Inicijativa "Škola za sve!" traži od premijera Andreja Plenkovića da se aktivno uključi u rješavanje ovogodišnjih problema s pomoćnicima u nastavi za djecu s teškoćama.

Roditelji djece s poteškoćama iz inicijative "Škola za sve!" urudžbirali su u Banskim dvorima svoje zahtjeve sa subotnjeg prosvjeda predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Zatražili su da se premijer Andrej Plenković aktivno uključi u rješavanje ovogodišnjih problema s pomoćnicima u nastavi. Prema njegovom informacijama oko 500 zahtjeva za pomoćnikom  još nije riješeno te traže da se hitno odrade. Među ostalim traže da se od iduće školske godine uredi sustav kako bi se sve aplikacije riješile do kraja srpnja, kako bi se svi mogli pripremiti na vrijeme.

Traže i uređivanje statusa pomoćnika u nastavi, ali da se djeca s teškoćama uključe u reformu "Školu za život" odnosno trajno osiguraju jednaki standardi za svu djecu u sustavu te da lokalna uprava osnuje centre podrške, što je do sada napravio samo Zagreb napravio.  

Prosvjed asistenata u nastavi: 'Kakva se poruka šalje djeci?'
Prosvjed asistenata u nastavi: 'Kakva se poruka šalje djeci?'

- Nemamo potrebu susretati se s premijerom, bitno je da se zahtjevi riješe - kazao je Renato Petek iz inicijative "Škola za sve"  i nada se da će do sastanka u petak, koji je sazvala ministrica obrazovanja, velika većina ili svi zahtjevi biti riješeni. Petek je otac djeteta s poteškoćama u razvoju i zastupnik u zagrebačkoj Skupštini. 

- Ministrica Blaženka Divjak je drugu godinu zaredom zanemarila je djecu s teškoćama, jer je dio njih ostao diskriminiran na prvi dan škole. S obzirom na nerazumijevanje tog problema, nedostatak komunikacije, empatičnosti ministrice i isprike ministrice, potaknulo nas je da se obratimo premijeru kako bi on reagirao - kazao je Petek.

I dok resorna ministrica poručuje da se kasni jer zahtjeva ima više nego ikad prije te da se dio njih i preklapa, Petek uzvraća: 

- Mi roditelji s time nemamo ništa. Ono što je vidljivo jest da imamo sve više djece s teškoćama još u vrtićkoj dobi - kazao je. 

Povećanje broja zahtjeva za pomoćnicima vidi u činjenici da je sada bolja medicinska dijagnostika, a smanjuje se i stigma pa su roditelji spremniji tražiti pomoć za svoju djecu.

Pokretanje videa ...