Obavijesti

News

Komentari 2

Nije želio imidž 'rock zvijezde' kao prethodnik Ivan Pavao II

Nije želio imidž 'rock zvijezde' kao prethodnik Ivan Pavao II
8

Iako je u početku jasno rekao što misli o braku, kondomima i kontracepcijskim pilulama, Benedikt XVI. kasnije je pokazao da kao Sveti otac prati razne trendove

VIDEO

Čim je došao na čelo Katoličke crkve papu Benedikta XVI. opisivali su kao konzervativnog čovjeka čvrstih uvjerenja koja ne mijenja lako. Još prije nekoliko godina ogradio se od imidža 'rock zvijezde' koji je njegov prethodnik Ivan Pavao II. stekao masovnim skupovima za Svjetski dan mladih. Tada je izjavio kako neke nove analize taj dan smatraju "varijantom moderne kulture, nešto kao preinačeni rock festival u crkvenom smislu s Papom kao rock zvijezdom". 

Vođa papinske akademije za umjetnost i kulturu, Vitaliano Tiberia, je u ime Vatikana izjavio kako mladi trebaju težiti lijepome te da tetovaže i vulgarno izražavanje to nisu. Poznato je i to da se Benedikt XVI protivio kontracepcijskim pilulama, a ljekarnicima katolicima poručio je da ne prodaju te lijekove jer su to lijekovi protiv života. 

- Nije moguće anestezirati savjest nad učinkom molekula koje imaju za cilj spriječiti stvaranje embrija ili skratiti život nekoj osobi - rekao je Papa. 

Vatikan: Kondomi nisu kontracepcija, već zaštita od HIV-a

Iako su mnogi mediji pisali kako je Sveti otac u svojoj knjizi ublažio stav prema kondomima i prihvatio ih kao kontracepciju, Kongregacija za nauk vjere odmah je to opovrgnula. Papa je naime u svojoj knjizi govorio o prezervativu kao sredstvu zaštite za sprečavanje zaraze HIV-om. Kongregacija za nauk vjere je ocijenila 'kako su razna pogrešna tumačenja stvorila pomutnju u stajalištima Katoličke crkve o pojedinim pitanjima spolnog morala'. Rekli su i kako 'Papinu misao često neki koriste u svrhe koji nemaju veze sa smislom njegovih riječi'.

Surfajte u miru: Blagoslovio društvene mreže

No kako je vrijeme prolazilo Papa se 'otvorio'. Pokazao je da ipak svoja čvrsta mišljenja i stavove može prilagoditi vremenu u kojem živi. Najavio je kako će u Vatikanu na nekim rukovodećim mjestima raditi i žene, što je bila prekretnica. Uvidio je i koliko nove tehnologije znače u modernom dobu. Pozvao je vjernike da se pridruže društvenim mrežama, no upozorio ih je da njima ne zamjene prave ljudske odnose. 

- Važno je ne zaboraviti da virtualno druženje ne smije zamijeniti izravni ljudski kontakt s ljudima u našem životu. Zapitajte se tko vam je 'susjed' u ovom novom svijetu i izbjegnite opasnost da ste stalno online i manje pristupačni onima koje srećemo u svakodnevnom životu - rekao je Papa. 

Benedikt XVI nema svoju stranicu na Facebooku, Twitteru ni drugim društvenim mrežama, no Vatikan se njima koristi i ima Facebook aplikaciju koju se može 'skinuti' i preko nje gledati Papine govore. 

Crvene cipele za 'dobar dojam'...

Da prati modu pokazao je i prilikom posjeta Velikoj Britaniji. Tada je ispod bijele halje imao crvene cipele, a britanski mediji napisali su kako je želio ostaviti dobar dojam. Kišobran koji bi ga štitio od sunca, a koji su nad njim nosili savjetnici, u ležernoj šetnji ljetnikovcem zamijenila je bejzbolska kapa, a ležernom imidžu pridonijelo je i to što je njegove i Snoop Doggove pjesme objavila ista diskografska kuća. Naizgled hladan Benedikt XVI. malim je stvarima pokazao svoju 'običnu' stranu.

Vatikan Beatlesima oprostio grijehe nakon 40 godina

- Kršćanstvo će se smanjiti i nestati, a o tome ne želim raspravljati. Bio sam do sada u pravu, a pokazat će se da sam u pravu o ovom pitanju. Sad smo popularniji od Isusa Krista, a ne znam što će prije nestati, kršćanstvo ili rock and roll - izjavio je prije 40-ak godina slavni John Lennon. Iako se javnosti ispričao samo nekoliko dana kasnije, Katolička crkva oprost mu je dala tek 2008. godine, a dvije godine poslije oprost su dobili i ostali članovi skupine, Ringo Starr, Paul McCartney te George Harrison. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.