Obavijesti

News

Komentari 3

Nikad napetiji izbori za šefa EU komisije. Ima li Leyen podršku?

Nikad napetiji izbori za šefa EU komisije. Ima li Leyen podršku?
4

Glasovanje je tajno, nema elektroničkog glasovanja već se bira na glasačkim listićima. Rezultat bi trebao biti poznat oko 19 sati. Bude li izabrana, Ursula von der Leyen bit će prva žena na čelu komisije

VIDEO

Ursula von der Leyen, kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije, počela je jutros s predstavljanjem svog programa zastupnicima Europskog parlamenta. Nakon čega slijede pitanja lidera političkih grupa te rasprava o njenom programu i imenovanju. Tajno glasovanje predviđeno je od 18 sati.

Ukoliko Von der Leyen dobije podršku EP-a, odmah se kreće u proces formiranja novog saziva EK-a. U suprotnom, Europsko vijeće ima 30 dana da EP-u dodijeli ime novog kandidata za najvišu dužnost u EU.

Election of EU Commission President

Obraćajući se zastupnicima, ključne naglaske svog programa navela je snažniju ulogu EU u borbi protiv klimatskih promjena,  socijalne pravde i jednakosti te bolju vanjsku politiku Unije. Posebno je, kao svoj ključni cilj, istaknula ujedinjenje i jačanje Europe.

U prvih 100 dana mandata najavila je "Zeleni sporazum za Europu", te osvrnula na jačanje gospodarstva i socijalnu pravdu dostupnu svim građanima Unije.

- Predložit ću fond za one koji su najviše pogođeni. Ambiciozni smo, nikoga ne ostavljamo iza sebe i nudimo perspektivu - kazala Von der Leyen.

Posebno se posvetila položaju žena. Zatražila je bolju zaštitu za sve koji izgube posao zbog gospodarskih turbulencija i obećala da će raditi u poboljšanju zapošljavanja mladih te će, kako je najavila, utrostručiti proračun za Erasmus program.

Veliki dio govora posvetila je ženama i rodnoj ravnopravnosti. Govor pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu završila je porukom "Živjela Europa!", koju je rekla na engleskom, francuskom i njemačkom jeziku.

Za mjesto predsjednice EK-a potrebno joj je da dobije povjerenje više od polovice glasova od ukupno 751 zastupnika u EP-u. 

Podsjetimo, Ursulu von der Leyen, aktualnu njemačku ministricu obrane, za predsjednicu Komisije predložilo je Europsko vijeće kao kompromisno rješenje nakon što nijedan od 'spitzenkandidata' nije mogao dobiti prolaz.

Election of EU Commission President

Europska pučka stranka - EPP, iz čijih redova dolazi, ujedno i najbrojnija politička grupa u EP-u podržat će izbor prve predsjednice EK-a. 

Ključno za njezin izbor bit će glasovanje druge po snazi političke skupine, europskih socijaldemokrata, kojih u Europskom parlamentu ima 153. I socijaldemokrati i europski liberali očekuju hoće li Von der Leyen podržati njihove zahtjeve koji se odnose, kako na programsku politiku, tako i na sastav nove EK-a. 

Election of EU Commission President

Zato je liberalima i socijalistima poslala je pismo s nizom obećanja. U pismu europskim socijalistima obvezala se, primjerice, da će svim radnicima u EU jamčiti zakonsku minimalnu plaću koja će omogućiti pristojan život u njihovoj zemlji.

Zastupnički klub Zelenih sa 74 zastupnika te krajnje lijeve Ujedinjene ljevice sa 41 zastupnikom najavili su da će glasovati protiv. Skupina Europskih konzervativaca i reformista (ECR), koja sa 62 zastupnika okuplja desne i blago euroskeptične stranke također je poput socijaldemokrata podijeljena.

Election of EU Commission President

Cijeli proces još uključuje izbor i predsjednika Europskog vijeća, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Ako u Europskom parlamentu ne prođe njezin izbor u pitanje se dovodi cijeli proces, što bi bio težak udarac za EU.

Glasovanje je tajno, nema elektroničkog glasovanje već se glasuje na glasačkim listićima. Rezultat bi trebao biti poznat oko 19 sati. Bude li izabrana, Ursula von der Leyen bit će prva žena na čelu Europske komisije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u