Obavijesti

News

Komentari 144

Nikola Kajkić: Skinuli su me do gola, pretraživali i maltretirali

Nikola Kajkić: Skinuli su me do gola, pretraživali i maltretirali
1

'Rekli su da su me doveli da me strpaju u Sremsku Mitrovicu u zatvor jer sam radio na predmetu Ovčara i prema njihovim navodima obavljao razgovor i ispitivao neke osobe u Srbiji', izjavio je Kajkić

VIDEO

Suspendirani MUP-ov istražitelj za ratne zločine na Ovčari Nikola Kajkić i predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić u četvrtak su, kako tvrde, zaustavljeni na graničnom prijelazu Bajakovo kad su se vraćali iz Beograda.

Odvjetnik Branko Šerić kazao je da su Kajkića i njegovu kolegicu zaustavili djelatnici MUP-a Srbije te ih lišili slobode.

Kajkić je ekskluzivno za RTL Danas objasnio što se dogodilo.

- Jučer tijekom dana sam privatno išao u posjet jednoj instituciji koja se zove Fond za humanitarno pravo. U povratku kući, dolaskom na granični prijelaz Batrovci prepriječen nam je put. Pristupilo nam je 4-5 policajaca u uniformi i jedan u civilu. Nisu se predstavili. Detaljno su pretresli vozilo, nismo dobili zapisnik. Mene su odveli prostorije policije gdje su me skinuli do gola, pretraživali i maltretirali, oduzeli mi telefon i stvari. Nakon kraćeg vremena su me odveli na prostoriju na katu gdje me čekalo pet pripadnika BIA-e. Nisu mi pokazali značke, ali su mi predočili ovlasti i koja prava imaju i u kojem svojstvu i što rade prema meni - kazao je Kajkić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Kajkić je smijenjen jer nisam bio zadovoljan njegovim radom'
'Kajkić je smijenjen jer nisam bio zadovoljan njegovim radom'

- Rekli su da su me doveli da me uhite i strpaju u Sremsku Mitrovicu u zatvor jer sam radio na predmetu Ovčara u RH i prema njihovim neistinitim navodima obavljao razgovor i ispitivao neke osobe u Srbiji - tvrdi.

'Putovao sam privatnim poslom'

Na pitanje je li hrvatski MUP bio upoznat s njegovim odlaskom u Srbiju, Kajkić je kazao da za to nije bilo potrebe.

'Predmet Ovčara do 2017. nije postojao. Ja sam ga oformio...'
'Predmet Ovčara do 2017. nije postojao. Ja sam ga oformio...'

- Ja sam suspendiran policajac, cijela javnost zna na koji način, a činjenica da me hapse srpske sigurnosne službe, a da protiv mene u RH rade obavještajne službe, govori da sam došao do prave istine, samo ovisi koliko će biti prostora i vremena da se sve otkrije. Ja kao predsjednik sindikata, na poziv Fonda išao sam u privatni posjet i nema potrebe da se javljam MUP-u. Idem u Bosnu, često i u Srbiju, putujem privatnim poslom. Ono što mi zakon i pravila nalažu nema potrebe da ih o tome obavještavam. Po onome što mi je srpska obavještajna služba tijekom ispitivanja prezentirala, njih je hrvatska obavještajna služba i MUP izvijestio da dolazim tamo - kazao je. 

Lažirao dokumente o zločinima na Ovčari? Istražuju policajca
Lažirao dokumente o zločinima na Ovčari? Istražuju policajca

- Molim javnost da mi se slegnu emocije. Mislim da ću u ponedjeljak izaći s detaljnim informacijama koje će biti korisne cijeloj javnosti - najavio je Kajkić.

Protiv pripadnika službe sigurnosti koji su ga, kako tvrdi, pet sati maltretirali i zlostavljali fizički i psihički, zajedno s kolegicom podnio je kaznenu prijavu.

Na informaciju je reagirala i Florence Hartmann, bivša glasnogovornica haške tužiteljice Carle del Ponte. Kako javlja Dnevnik Nove TV, Hartmann je 'skandalizirana' cijelom pričom. 

- Skandalizirana sam što sam jutros saznala da, ne samo da je zaustavljen i ispitivan od strane službe BIA na granici u Srbiji, nego da je dobio prijetnje i maltretiran je, jer gospodin Kajkić poznaje fond i surađivao je u prošlosti na raznim temama - izjavila je.

Na upit Dnevnika Nove TV, iz MUP-a RH su poručili da nemaju nikakve veze s događajem u Srbiji. 

- U tom smislu Ministarstvo unutarnjih poslova RH nije prema policiji Republike Srbije, putem međunarodne policijske suradnje, poslalo bilo kakav zahtjev za postupanjem. Gospodin Nikola Kajkić trenutno je u statusu suspendiranog policijskog službenika te kao takav ne može provoditi nikakve službene radnje u svojstvu policijskog službenika. Prilikom povratka u Republiku Hrvatsku g. Kajkić nije se obratio za pomoć hrvatskoj policiji te je nadležna policijska uprava s njim stupila u kontakt, a putem redovnih kanala razmjene - stoji u priopćenju MUP-a RH.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1