Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
144 komentara

Nikola Kajkić: Skinuli su me do gola, pretraživali i maltretirali

'Rekli su da su me doveli da me strpaju u Sremsku Mitrovicu u zatvor jer sam radio na predmetu Ovčara i prema njihovim navodima obavljao razgovor i ispitivao neke osobe u Srbiji', izjavio je Kajkić

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
144 komentara

Suspendirani MUP-ov istražitelj za ratne zločine na Ovčari Nikola Kajkić i predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić u četvrtak su, kako tvrde, zaustavljeni na graničnom prijelazu Bajakovo kad su se vraćali iz Beograda.

Odvjetnik Branko Šerić kazao je da su Kajkića i njegovu kolegicu zaustavili djelatnici MUP-a Srbije te ih lišili slobode.

Kajkić je ekskluzivno za RTL Danas objasnio što se dogodilo.

- Jučer tijekom dana sam privatno išao u posjet jednoj instituciji koja se zove Fond za humanitarno pravo. U povratku kući, dolaskom na granični prijelaz Batrovci prepriječen nam je put. Pristupilo nam je 4-5 policajaca u uniformi i jedan u civilu. Nisu se predstavili. Detaljno su pretresli vozilo, nismo dobili zapisnik. Mene su odveli prostorije policije gdje su me skinuli do gola, pretraživali i maltretirali, oduzeli mi telefon i stvari. Nakon kraćeg vremena su me odveli na prostoriju na katu gdje me čekalo pet pripadnika BIA-e. Nisu mi pokazali značke, ali su mi predočili ovlasti i koja prava imaju i u kojem svojstvu i što rade prema meni - kazao je Kajkić.

Zagreb: Glavni ravnatelj policije o izjavama bivÅ¡eg policijskog istražitelja ISTRAGE ZLOČINA NA OVČARI 'Kajkić je smijenjen jer nisam bio zadovoljan njegovim radom'

- Rekli su da su me doveli da me uhite i strpaju u Sremsku Mitrovicu u zatvor jer sam radio na predmetu Ovčara u RH i prema njihovim neistinitim navodima obavljao razgovor i ispitivao neke osobe u Srbiji - tvrdi.

'Putovao sam privatnim poslom'

Na pitanje je li hrvatski MUP bio upoznat s njegovim odlaskom u Srbiju, Kajkić je kazao da za to nije bilo potrebe.

SMIJENJENI ISTRAŽITELJ: 'Predmet Ovčara do 2017. nije postojao. Ja sam ga oformio...'

- Ja sam suspendiran policajac, cijela javnost zna na koji način, a činjenica da me hapse srpske sigurnosne službe, a da protiv mene u RH rade obavještajne službe, govori da sam došao do prave istine, samo ovisi koliko će biti prostora i vremena da se sve otkrije. Ja kao predsjednik sindikata, na poziv Fonda išao sam u privatni posjet i nema potrebe da se javljam MUP-u. Idem u Bosnu, često i u Srbiju, putujem privatnim poslom. Ono što mi zakon i pravila nalažu nema potrebe da ih o tome obavještavam. Po onome što mi je srpska obavještajna služba tijekom ispitivanja prezentirala, njih je hrvatska obavještajna služba i MUP izvijestio da dolazim tamo - kazao je. 

UTVRDILI KAJKIĆEVU ODGOVORNOST Lažirao dokumente o zločinima na Ovčari? Istražuju policajca

- Molim javnost da mi se slegnu emocije. Mislim da ću u ponedjeljak izaći s detaljnim informacijama koje će biti korisne cijeloj javnosti - najavio je Kajkić.

Protiv pripadnika službe sigurnosti koji su ga, kako tvrdi, pet sati maltretirali i zlostavljali fizički i psihički, zajedno s kolegicom podnio je kaznenu prijavu.

Na informaciju je reagirala i Florence Hartmann, bivša glasnogovornica haške tužiteljice Carle del Ponte. Kako javlja Dnevnik Nove TV, Hartmann je 'skandalizirana' cijelom pričom. 

- Skandalizirana sam što sam jutros saznala da, ne samo da je zaustavljen i ispitivan od strane službe BIA na granici u Srbiji, nego da je dobio prijetnje i maltretiran je, jer gospodin Kajkić poznaje fond i surađivao je u prošlosti na raznim temama - izjavila je.

Na upit Dnevnika Nove TV, iz MUP-a RH su poručili da nemaju nikakve veze s događajem u Srbiji. 

- U tom smislu Ministarstvo unutarnjih poslova RH nije prema policiji Republike Srbije, putem međunarodne policijske suradnje, poslalo bilo kakav zahtjev za postupanjem. Gospodin Nikola Kajkić trenutno je u statusu suspendiranog policijskog službenika te kao takav ne može provoditi nikakve službene radnje u svojstvu policijskog službenika. Prilikom povratka u Republiku Hrvatsku g. Kajkić nije se obratio za pomoć hrvatskoj policiji te je nadležna policijska uprava s njim stupila u kontakt, a putem redovnih kanala razmjene - stoji u priopćenju MUP-a RH.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message