"Nisam imao srca doći blizu i vidjeti stradale vatrogasce" | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 13

"Nisam imao srca doći blizu i vidjeti stradale vatrogasce"

"Nisam imao srca doći blizu i vidjeti stradale vatrogasce"
3

Na sudu je Juras rekao da je čuo da je Slavica kriv za tragediju na Kornatu jer nije na vrijeme organizirao potragu. Kaže da vatrogasce nisu mogli dobiti na mobitel

VIDEO

U nastavku suđenja Draženu Slavici u utorak je na Županijskom sudu u Zadru svjedočio vatrogasac Dragan Juras. Kazao je kako je radio noć prije tragedije na Kornatu 30. kolovoza 2007. te je trebao biti slobodan dva dana. Ističe kako su ga nazvali na mobitel na dan tragedije kako bi ga obavijestili da je na otoku Kornatu veliki požar. Helikopter su čekali do 18.30 sati, a kaže da je Slavica nervozno telefonirao i mijenjao kartice u mobitelu.Nitko nije spominjao stradale. 

Juras kaže kako su na Kornat stigli oko 20 sati, a u masliniku su bila dva vatrogasca koja su imala opekline te ih nije prepoznao.

- Ozlijeđene su ukrcali na helikopter, a nakon toga su stigli GSS-ovci. Rekli su kako su izgubili petero ljudi - kazao je Juras na sudu. Dodaje kako je oko 23 sata neko kazao kako 'fali još jedan vatrogasac'.

- Nadali smo se da je živ. Krenuli smo prema brdu, gdje je bilo petero stradalih vatrogasaca. Nisam imao srca prići blizu i pokušati ih prepoznati - ispričao je Juras. Rekao je i kako je čuo od drugih da je Slavica kriv jer nije na vrijeme organizirao potragu. Pričalo se i da vatrogasce nitko nije mogao dobiti na mobitel tog dana nakon 15 sati. 

Otac jednog od poginulih vatrogasaca na Kornatu pitao je i jesu li svi vatrogasci prošli obuku. Juras je kazao kako za JVP jest, ali da za DVD ne zna. Otac poginulog mladića je rekao kako njegov sin (16) nije prošao obuku te da isključivo Dražena Slavicu za to drži odgovornim. Kaže da su ga zapovjednici uvjeravali kako je njegov sin siguran.

- Govorili su mi da je moj sin njihova briga i da u požar nikada neće ići, a poslan je u smrt kao maloljetno dijete - kazao je mladićev otac.

Vatrogasac Mate Udovičić također je svjedočio u utorak te je kazao kako je njegovog kolegu na dan kornatske tragedije nazvao Ante Juričev Markulin te mu je rekao da su 'u vatrenom okruženju'. Udovičić je inače taj dan gasio požar na Hvaru. Ističe kako nakon Kornata maloljetnici nisu odlazili gasiti požare.

Otac poginulog vatrogasca pitao je svjedoka je li normalno da se vatrogascima u vatrenom okruženju povuče jedini kanader i preusmjeri u Vodice, gdje je požar gasilo 88 vatrogasaca s 26 cisterni.

Vatrogasac Mile Perkov je rekao kako su dvojicu vatrogasaca koji su bili opečeni do neprepoznatljivosti ukrcali u helikopter. Kaže kako im se koža odvajala od tijela, a na nosila su ih uspjeli podići za noge i remen koji nije izgorio. 

- Čuo sam Slavicu kako prije polijetanja govori da 'ne može vjerovati kako su već objavili', ali nisam znao o čemu se radi - rekao je Perkov. Dodaje kako je sa Slavicom bio u lošim odnosima. 

- Slavica je imao neograničenu moć. U postrojbu se do njegovog pritvaranja uvukao strah, nije se moglo disati - kazao je Perkov.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 13

VIDEO

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'
PRETUKLI GA DO SMRTI

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'

Josip Štrok (31) je u ožujku nasmrt pretučen u Dublinu. Tijelo je još u Irskoj jer su njegovi rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za povratak tijela

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži
POLICIJA MOLI ZA POMOĆ

Muškarac šipkom napao mladu ženu u Splitu i seksualno ju napastovao - policija ga traži

Osobe koje eventualno raspolažu s informacijama vezano uz ovaj događaj  pozivamo da dođu u najbližu policijsku postaju ili nazovu  policiju na broj 192, mole iz policije
Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala
FOTO - UOČI UTAKMICE EURA

Muškarac sa sjekirom napadao prolaznike kod navijačke zone u Hamburgu. Policija ga upucala

Napadač je kod sebe imao i zapaljivu napravu poput Molotovljevog koktela. Napadač je ozbiljno ozlijeđen i pruža mu se liječnička pomoć.