Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
25 komentara

'Ja nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona...'

Oni su građani kao i svi i moraju surađivati s tijelima javne vlasti, pa tako i s Ministarstvom unutarnjih poslova, komentirao je ministar dolazak policije u redakciju Net.hr-a kako bi legitimirala novinarku

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
25 komentara

Policija radi svoj posao, novinari svoj, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević u srijedu uoči sjednice Užeg kabineta Vlade. Smatra i da je razina medijskih sloboda u Hrvatskoj 'na zavidnoj europskoj razini', javlja N1

Ministar je tako, naime, komentirao jučerašnji događaj kad je policija - po nalogu odvjetnika župana sisačko-moslavačkog Ive Žinića - došla u redakciju Net.hr-a kako bi legitimirala novinarku Đurđicu Klancir. 

- Nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona, od postupanja policije. Oni su građani kao i svi i moraju surađivati s tijelima javne vlasti, pa tako i s Ministarstvom unutarnjih poslova - kaže Kuščević. 

NOVINARKA U ŠOKU: 'Poslali su policiju u redakciju kako bi utvrdili moju adresu'

Reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo. 

Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinu radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje, priopćilo je u srijedu Hrvatsko novinarsko društvo. 

- Novinarstvo je javni posao pa je javna i lako provjerljiva činjenica da je istaknuta novinarka Đurđica Klancir iza koje je tridesetogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, danas novinarka portala Net hr. Imajući navedeno na umu, doista je teško shvatiti i opravdati potrebu utvrđivanja njezina identiteta slanjem policije u novinsku redakciju. Ovo je također jedinstven slučaj da policija na radnome mjestu traži osobu protiv koje netko tek namjerava podići tužbu, i to privatnu. S obzirom na to da je kolegica Klancir u svojim tekstovima problematizirala način rada župana Žinića, uz ostalo i način zapošljavanja njegova sina, dolazak policije na njezino radno mjesto eklatantan je oblik političko-policijskog pritiska na novinarku, zastrašivanja i odvraćanja od daljnjeg tematiziranja načina postupaka župana Žinića - stoji u priopćenju HND-a.  

Dodaju kako je riječ o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara.

- U zemlji u kojoj optuženici za najteža kaznena djela neometano izmiču ruci pravde bijegom u Bosnu i Hercegovinu, u kojoj brojni sudski postupci pokrenuti zbog teških kaznenih djela padaju u zastaru jer se optuženici izbjegavaju pojaviti na sudu, a policija ih ne uspijeva pronaći na njihovim kućnim adresama, trošenje policijskih resursa na dolazak u medijsku redakciju zbog privatne tužbe političkog moćnika koja još nije ni podignuta, potez je koji duboko uznemiruje i šokira - navodi se u priopćenju HND-a.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message