Obavijesti

News

Komentari 25

'Ja nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona...'

'Ja nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona...'
1

Oni su građani kao i svi i moraju surađivati s tijelima javne vlasti, pa tako i s Ministarstvom unutarnjih poslova, komentirao je ministar dolazak policije u redakciju Net.hr-a kako bi legitimirala novinarku

VIDEO

Policija radi svoj posao, novinari svoj, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević u srijedu uoči sjednice Užeg kabineta Vlade. Smatra i da je razina medijskih sloboda u Hrvatskoj 'na zavidnoj europskoj razini', javlja N1

Ministar je tako, naime, komentirao jučerašnji događaj kad je policija - po nalogu odvjetnika župana sisačko-moslavačkog Ive Žinića - došla u redakciju Net.hr-a kako bi legitimirala novinarku Đurđicu Klancir. 

- Nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona, od postupanja policije. Oni su građani kao i svi i moraju surađivati s tijelima javne vlasti, pa tako i s Ministarstvom unutarnjih poslova - kaže Kuščević. 

'Poslali su policiju u redakciju kako bi utvrdili moju adresu'
'Poslali su policiju u redakciju kako bi utvrdili moju adresu'

Reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo. 

Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinu radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje, priopćilo je u srijedu Hrvatsko novinarsko društvo. 

- Novinarstvo je javni posao pa je javna i lako provjerljiva činjenica da je istaknuta novinarka Đurđica Klancir iza koje je tridesetogodišnje novinarsko i uredničko iskustvo, danas novinarka portala Net hr. Imajući navedeno na umu, doista je teško shvatiti i opravdati potrebu utvrđivanja njezina identiteta slanjem policije u novinsku redakciju. Ovo je također jedinstven slučaj da policija na radnome mjestu traži osobu protiv koje netko tek namjerava podići tužbu, i to privatnu. S obzirom na to da je kolegica Klancir u svojim tekstovima problematizirala način rada župana Žinića, uz ostalo i način zapošljavanja njegova sina, dolazak policije na njezino radno mjesto eklatantan je oblik političko-policijskog pritiska na novinarku, zastrašivanja i odvraćanja od daljnjeg tematiziranja načina postupaka župana Žinića - stoji u priopćenju HND-a.  

Dodaju kako je riječ o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara.

- U zemlji u kojoj optuženici za najteža kaznena djela neometano izmiču ruci pravde bijegom u Bosnu i Hercegovinu, u kojoj brojni sudski postupci pokrenuti zbog teških kaznenih djela padaju u zastaru jer se optuženici izbjegavaju pojaviti na sudu, a policija ih ne uspijeva pronaći na njihovim kućnim adresama, trošenje policijskih resursa na dolazak u medijsku redakciju zbog privatne tužbe političkog moćnika koja još nije ni podignuta, potez je koji duboko uznemiruje i šokira - navodi se u priopćenju HND-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk