Obavijesti

News

Komentari 27

'Poslali su policiju u redakciju kako bi utvrdili moju adresu'

'Poslali su policiju u redakciju kako bi utvrdili moju adresu'
1

Zašto mi uvaženi g. odvjetnik nije htio poslati tužbu na redakcijsku adresu? Ni prva niti posljednja, na žalost. Ali policija je doista novi element. Što je sljedeće? Hapšenje na licu mjesta?, pita novinarka

VIDEO

Đurđica Klancir novinarka Net.hr-a je na svojem Facebooku objavila kako joj je netko u redakciju poslao policiju.

- Danas mi je nepoznat netko kome sam valjda nanijela duševne boli u nekom od tekstova poslao u redakciju policiju. Dva uniformirana policajca, i oni pomalo zbunjeni, tražili su moje podatke s osobne karte. Rekli su da su zaduženi "za postupanje" na zahtjev sisačke policije. A od sisačke policije to je zatražio stanoviti odvjetnik. Imali su samo ime odvjetnika. Nisu mi znali reći tko tuži... Dakle, to je dovoljno da vam ujutro dođu policajci.( Ne moram vam reći što sam sve pomislila prije nego što sam saznala da "postupaju" za nekog odvjetnika). Zbilja sam svašta prošla od kada se bavim novinarstvom, ali ovo mi je definitivno bila novost. Da netko pošalje policiju samo zato da utvrde moju privatnu adresu na koju će mi slati tužbu. Zašto mi uvaženi g. odvjetnik nije htio poslati tužbu na redakcijsku adresu? Ni prva niti posljednja, na žalost. Ali policija je doista novi element. Što je sljedeće? Hapšenje na licu mjesta? Sprovođenje u pritvor dok se vještače duševne boli onih o kojima pišemo? - napisala je Đurđica Klancir na Facebooku. 

MUP: 'Postoji više osoba s tim imenom. Znali smo samo da je novinarka Net.hr-a'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

MUP je poslao odgovor koji donosimo u cijelosti.
Člankom 50. Pravilnika o policijskom postupanju se navodi da će "policijski službenik provjeriti identitet osobe na zahtjev službenih tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba ukoliko je povrijeđeno neko njihovo pravo. U slučaju sumnje da se radi o namjeri zlouporabe osobnih podataka, policijski službenik će provjeriti identitet osobe, ali podatke neće priopćiti podnositelju zahtjeva već će ga uputiti da te podatke zatraži pisanim, obrazloženim zahtjevom od nadležne ustrojstvene jedinice policije.
Iz priložene je dokumentacije dokazan pravni interes osobe te ne postoji sumnja u zlouporabu podataka koji bi se ustupili.  
U konkretnom slučaju radi se o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe (oštećene osobe) koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe. Dakle, kako se radi o privatnoj tužbi, oštećenik ne može svoje pravo ostvariti na drugi način niti poduzeti radnje prikupljanja podataka o osobi protiv koje namjerava pokrenuti privatnu tužbu.
Iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi bi se točno radilo jer u Hrvatskoj postoji više osoba imenom i prezimenom novinarke. Jedini pouzdan podatak je bio da se radi o novinarki portala net.hr. Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet.
Identitet se ne može utvrđivati dopisom, a Pravilnikom o načinu policijskog postupanja u članku 49. izričito je navedeno da "Policijski službenik provjeru identiteta osobe provodi traženjem na uvid njene osobne iskaznice, vozačke dozvole, putne ili druge javne isprave s fotografijom izdane od nadležnog službenog tijela."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje