Obavijesti

News

Komentari 18

'Nismo mi tek sad spoznali da postoji govor mržnje, već da netko može i pokušati ubiti'

'Nismo mi tek sad spoznali da postoji govor mržnje, već da netko može i pokušati ubiti'

Premijer Andrej Plenković poručio je svima onima koji relativiziraju pucnjavu na zgradu Vlade i policajce kako nije isto kad netko prijeti i širi mržnju na internetu, a kad netko zaista dođe i puca iz vatrenog oružja

VIDEO

Nakon pucnjave na zgradu Vlade na Markovu trgu, u kojoj je Danijel Bezuk (22) prije 10 dana izrešetao i ranio jednog policajca, a pucao na još dva te prijetnji, poruka mržnje i poticanja na nasilje na internetu i društvenim mrežama, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila zaključak o sprječavanju radikalizacije u društvu.

- Pokušaj trostrukog ubojstva 12. listopada ukazuje da je došlo do radikalizacije u društvu. A svaka vrsta radikalizacije u pravilu dovodi do nasilnog ekstremizma ili terorizma i predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti građana i države u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda. Prepoznavanje znakova radikalizacije i njihovo razumijevanje te usklađen i učinkovit odgovor nadležnih tijela na događaje, koji su posljedica radikalizacije, predstavljaju ključ sprječavanja jednog od sigurnosnih rizika za nacionalnu sigurnost RH - poručio je ministar branitelja zadužen za nacionalnu sigurnost, Tomo Medved.  

Ovim zaključkom, pojasnio je, zadužuje se Koordinacija za sustav Domovinske sigurnosti da sa svim sastavnicama provede analizu stanja rizika i ugroza, a nakon toga Vladi predloži mjere koje će se raspravljati na Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Premijer Andrej Plenković ponovio je kako je tog 12. listopada granica prijeđena. 

- Nije isto biti meta govora mržnje u političkoj areni, na internetu, kroz medijske članke i napade, to nije problem, većina vas je toga svjesna godinama, kao i ja, i nema toga što o sebi ili o nekome od vas nisam pročitao, ali mi nije palo napamet da bilo kojeg od tih aktera tužim, a bilo je utuživih članaka jako puno, jer sam smatrao da je sloboda govora važnija od pravnih aktivnosti protiv onih koji šire mržnju. Međutim, kada poticanje na mržnju, nesnošljivost i netoleranciju dovede do nasilnog ekstremizma i terorizma, onda je granica prijeđena - poručio je naglasivši svima onima koji su pucnjavu na Markovu trgu relativizirali kako do prije 10 dana nismo nikada imali ovakvu situaciju.

- Jedno su ovi hrabri anonimci ili nekad potpisani na internetu, a drugo je kad netko puca vatrenim oružjem i pokuša trostruko ubojstvo i to je ta bitna distinkcija - poručio je.

Nakon što Koordinacija za sustav Domovinske sigurnosti analizira stanje, predloži mjere koje se u društvu mogu poduzeti za sprječavanje radikalizma i širenja mržnje, naglasio je Plenković kao poruku predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, tek tada mogu sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. 

- Nismo mi otkrili govor mržnje u ponedjeljak, to neka dobro čuju oni koji tako misle, mi smo u ponedjeljak shvatili da je netko u stanju doći pred Banske dvore i pokušati ubiti hrvatskog policajca. To smo shvatili. S govorom mržnje smo mi upoznati jako dobro dugi niz godina. Bolje nego ovi drugi - poručio je dodavši kako će Vlada paralelno raditi na tri aktivnosti. 

Prva se odnosi na taj konkretan slučaj koji se dogodio na Markovu trgu, druga je institucionalna borba protiv radikalizma, a treća je politička borba protiv onih koji to odobravaju ili relativiziraju. 

- Toga ima. A da ne govorim o razlici od neba do zemlje kako reagira francuska, a kako je reagirala hrvatska politička scena na, ne iste, ali ne i pretjerano različite situacije. Bilo bi dobro da neki o tome promisle u hrvatskom javnom i političkom životu - zaključio je Plenković. 

Uoči sjednice ministar Medved je odgovorio i predsjedniku Milanoviću koji smatra da je Koordinacija za sustav domovinske sigurnost nekakvo paratijelo.

- Ovo tijelo, kao i sva druga tijela, jasno i precizno je utemeljeno u zakonu. Zakon o sustavu domovinske sigurnosti stupio je na snagu 2017. godine. Želim jasno naglasiti da je član savjeta za Koordinaciju sigurnosno-obavještajnih službi i Koordinacije sustava domovinske sigurnosti i savjetnik predsjednika Republike. Prošli tjedan smo imali konstituirajuću sjednicu Koordinacije sustava domovinske sigurnost na kojoj je nazočio i savjetnik predsjednika - poručio je Medved dodavši kako su za sutra sazvali Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih služb,i na koju je pozvan savjetnik predsjednika.

Kao najvažnije tijelo koje kreira sigurnosne politike, Medved je istaknuo kako ključnu poziciju ima Vijeće za nacionalnu sigurnost. Na pitanje novinara kada bi Koordinacija neke mjere trebala predložiti Vladi, Medved je poručio vrlo brzo.

- Govorimo o aktivnostima i mjerama koje zahtijevaju određeno vrijeme, stoga je nezahvalno govoriti o danima. U najkraćem mogućem roku - istaknuo je naglasivši da se radikalizacija u društvu može spriječiti angažiranjem svih osoba u javnom prostoru, a koji imaju priliku dati svoj doprinos.

- Kroz svoju retoriku, kroz svoj pristup, programe, aktivnosti. Poziv je svima da svoj govor i retoriku usklade na način da ona bude prihvatljiva, i da ne doprinosi radikalizaciji i govoru mržnje - poručio je i pozvao i medije da zajedno kao društvo pronađemo optimalan pristup te kreiramo odnos koji je usmjeren ka uspostavi tolerancije, uvažavanja te u suzbijanju elemenata koji imaju segmente govora mržnje i stvaranja daljnje radikalizacije u društvu.

Na pitanje kako komentira izjavu predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, Pavla Miljavca, da je iznošenje plinskih boca na prosvjedu branitelja bio čin koji se može okarakterizirati kao teroristički, Medved je istaknuo kako su taj čin osudili svi hrvatski branitelji istog trenutka.

- Plinske boce su vrlo brzo uklonjene. Taj čin kao i prosvjed branitelja bio je posljedica apsolutno neprihvatljivog i neodgovarajućeg odnosa tadašnje Vlade prema braniteljima. Što se tiče retorike generala Miljavca, ovo nije prvi puta da on na svoj način i svojom optikom vidi stvari koje nisu baš takve. Ne mogu prihvatiti njegovu konstataciju. Taj čin prosvjeda ni na koji način ne može se povezivati s onim što danas imamo - naglasio je ne složivši se ni s tvrdnjama novinara da on na isti način govori o prosvjedu u Savskoj, kao što vukovarski gradonačelnik Ivan Penava govori o napadu na Markovu trgu.

- Ne mogu se složiti s time. Govorimo o potpuno različitim stvarima. Prosvjed branitelja nije imao za cilj nikoga ugrožavati, branitelji su tražili dijalog, i participiranje u partnerstvu u cilju rješavanja nagomilanih problema. Molim da prosvjed branitelja ne dovodimo u kontekst nečega što smo mogli vidjet ovdje 12. listopada na Markovu trgu. To su potpuno različite stvari - zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa