News

Komentari 218

'Nismo mogli djedu na sprovod. Danima smo čekali propusnicu, dali su nam je kad je bilo kasno'

'Nismo mogli djedu na sprovod. Danima smo čekali propusnicu, dali su nam je kad je bilo kasno'

Ženi iz Zagorja u 11 sati odobrili su propusnicu za Vrliku gdje su joj u 13 sati pokapali oca. Njena kći bezuspješno je zavala razne stožere kako bi na vrijeme dobili propusnicu

U srijedu popodne su nam javili da je djed, mamin otac, umro u domu za starije. S obzirom na epidemiološke mjere, odlučili smo da će na sprovod ići mama, a da će ju voziti moj suprug. Priča nam to Natalija Dubravec iz Bukovja Bistranskog u Zagorju. Sprovod je bio u Vrlici kraj Sinja u subotu u 13 sati.  

No, tad je na snagu stupila zabrana napuštanja prebivališta i prelaska iz županije u županiju. Natalija se na Badnjak “bacila” na ispunjavanje zahtjeva i slanje mailova Stožerima kako bi ishodila propusnice za mamu i supruga. 

POGLEDAJTE VIDEO Nisu mogli djedu na sprovod zbog propusnice

- Mama spada pod Zagrebačku županiju pa smo njima poslali mail. U suprugovo ime sam slala putem e-građanina na Stožer Grada Zagreba, jer on spada tamo, i za sat vremena su odgovorili da se zahtjev odbija i da se javimo Ravnateljstvu Civilne zaštite -  priča Natalija. 

Tako su i učinili. Za mamu su i dalje čekali odgovor. Nije ga bilo. Došao je prekasno. 

- Kako nitko nije odgovarao na mailove, počela sam zvati sve brojeve koji su navedeni za Zagreb i Zagrebačku županiju, ali se nitko cijeli dan nije javljao. Nismo dobili ni odgovore na mailove pa sam ih poslala još - prepričava Natalija. 

A onda su uslijedili apsurdi jedan za drugim. 

- Dva dana nismo dobili nikakve odgovore niti sam ikoga uspjela dobiti na telefon. I onda u subotu poslije 11 sati dolazi mail od Zagrebačke županije i odobrenje propusnice mami. U subotu u 11. A sprovod u 13 sati. Kako da stigne za sat vremena do Vrlike da je nitko i ne mora voziti - ističe Natalija. 

Dodaje kako je mamu jako pogodilo što svom ocu nije mogla otići na sprovod, samo zato što službe nisu ažurne i ne rade svoj posao. 

- Užasno joj je teško što joj otac uopće umro, a onda još dodatno što se nije mogla ni oprostiti. Zadnji put ga vidjela lani na ljeto. Onda je došla korona pa nije mogla k njemu i sad umre, a nije mu mogla na sprovod. Slomljena je - ogorčena je Natalija. 

Ali tu priči, a ni apsurdima nije kraj. 

- U subotu u 11.30 sati eto odgovora i iz Ravnateljstva Civilne zaštite da odbijaju suprugov zahtjev jer nije priložio dokaz. U prilog prvog maila smo odmah stavili osmrtnicu, kakav je još dokaz trebao biti da ide voziti mamu i da mu za to treba propusnica - pita se Natalija.

Upite smo poslali i Stožerima i Ravnateljstvu zašto sustav loše funkcionira, zašto odgovori stižu prekasno ili nikako i zašto se građane šalje od jednih do drugih, odgovor do objave teksta nismo dobili.