Obavijesti

News

Komentari 83

Nisu ga uspjeli spasiti: U usta je stavio WC papir i ugušio se

Nisu ga uspjeli spasiti: U usta je stavio WC papir i  ugušio se
1

Štićenik (33) Doma za autizam u zagrebačkoj Dubravi ugušio se u petak ujutro dok je bio na satu glazboterapije. Dugo su ga pokušavali oživjeti, no bezuspješno

VIDEO

Bio je s nama godinama. Imao je ozbiljne višestruke teškoće. Jako smo potreseni tim tragičnim događajem, kazao nam je Ivica Dokleja, ravnatelj Doma za autizam u zagrebačkoj Dubravi. Na zgradi Doma visi crna zastava, a u hodniku na stolu upaljena je svijeća. 

Roditelji preminulog su redovito dolazili i brinuli se o svom sinu, kaže ravnatelj. Roditelji inače žive u Poreču

Prostorija u kojoj se nesretni mladić (33), rodom iz Poreča, u petak ujutro ugušio veličine je oko šest četvornih metara i služi kao prostor za roditelje. U sklopu nje nalazi se i maleni toalet. 

To jutro on je imao sat glazboterapije s glazbenim terapeutom koji je ujedno i edukacijski rehabilitator. Oko 9.15 hitno je zatražio pomoć jer se pacijent gušio. Ubacio je u usta toaletni papir. 

- Dva medicinska djelatnika odmah su priskočila u pomoć, a i Hitna je stigla unutar 12 minuta. Pokušavali su ga reanimirati, ali nisu uspjeli - rekao je ravnatelj Doma te dodao kako su roditelji njihova štićenika redovito dolazili i imali dobru komunikaciju s njima i sa sinom. 

Još 2005. trebali su ga prebaciti u Dom u Istri jer mu roditelji žive u Poreču, ali su, kaže nam ravnatelj, svi domovi u Istri bili prebukirani. 

Nesreće i skandali u Domu za autizam

Dom za autizam zadnjih godina prate nesreće, ali i skandali. 

Prije tri godine jedan je djelatnik Doma pola sata tuširao jednog od štićenika (26) vrelom vodom jer se namazao vlastitim izmetom po tijelu. Mladić s opečenim genitalijama, dišnim putevima i udovima, sepsom i upalom pluća hitno je hospitaliziran. Jedva je preživio. Spornog djelatnika povjerenstvo Doma udaljilo je s posla, a mladićeva majka je poslije policiji podnijela prijavu. 

Prošle godine štićenik (27) iz Splita ugušio se kolačima tijekom rođendanske proslave. Iako mu je pomoć bila odmah pružena, umro je nakon sat vremena. 

Roditelji štićenika za situaciju u Domu krive resorno ministarstvo 

Roditelji djece koja su ondje smještena ogorčeni su situacijom u Domu. Smatraju odgovornim resorno ministarstvo, odnosno sustav kao takav jer se, kažu, u Domu nalazi preveliki broj zahtjevnih štićenika s raznim dijagnozama. Broj djelatnika je svakim danom sve manji, a uvjeti u kojima rade su katastrofalni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 83
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline
Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...