Obavijesti

News

Komentari 174

Nitko na svijetu nije dovoljno bogat da može liječiti svu djecu

Nitko na svijetu nije dovoljno bogat da može liječiti svu djecu
1

Spinraza je lijek koji je u Europi tek četiri mjeseca. Lijek je registriran u Europi, u Hrvatskoj nije. Američka firma nije ni aplicirala, ne radi se o tome da mi ne želimo, kazao je ministar zdravstva

VIDEO

Nitko na svijetu nije dovoljno bogat da liječi sve, zaključio je ministar zdravstva Milan Kujundžić gostujući u Točki na tjedan N1 televizije. Govorio je o stanju u hrvatskom zdravstvu te o nabavi lijeka spinraze za liječenje djece.

Na upit koće li spinraza biti na listi lijekova odgovorio je da razumije roditelje djece koji traže rješenje što prije, no da postoji raspored kako se koji lijek daje.

- Spinraza je lijek koji je u Europi tek četiri mjeseca. Lijek je registriran u Europi, u Hrvatskoj nije. Američka firma nije ni aplicirala, ne radi se o tome da mi ne želimo. Indikacije koje je odredio proizvođač kažu da ga mogu primati djeca mlađa od šest mjeseci i takve djece imamo dvoje i oni sad primaju lijek. Nema jedinstvenoga stava struci. Sad radimo po onome što je pokazano kao relativna korist i takvu djecu uključujemo. Nadam se da ćemo i mi biti na razini drugih zemalja uz jedan veliki problem što je to izrazito skup lijek - kazao je ministar.

Problem hrvatskog zdravstvenog sustava s jedne je strane u financijskom smislu, kazao je Kujundžić, a s druge je strane zdravstveni sustav najbolje što Hrvatska ima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na kraju 2015. godine dug iznosi 8,1 milijarde, Na kraju 2016. 8,15 milijardi, a sad je već na 8,2 milijarde. Dugovi su naslijeđeni. Koliko god nastojimo racionalizirati, na dio toga nismo mogli utjecati - kazao je te objasnio na koji način bi se mogle uprihoditi tri milijarde kuna za zdravstvo.

- Kad dođe trenutak do pripreme novog Zakona o zdravstvenom osiguranju analizirat ćemo modele. Postoji puno modela i ne treba ih izmišljati. Počev od toga što rade druge zemlje. Hrvati s 15,5 posto izdvajanja u zdravstvo spadaju u sami svjetski vrh.

- Ja sam sklon preventivnim modelima, gdje taksa prvenstveno čuva zdravlje. Što manje djece bude pilo, pušilo, bilo u kockarnicama, time će se njihove zdravlje i obitelji čuvati. Tamo gdje bolest uđe u obitelj, nema više mira - kazao je ministar za N1.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer