Obavijesti

News

Komentari 1

Nizozemska: Sude pripadniku IS-a za moguće ratne zločine

Osama Ašraf Ahlafa (24) suočava se s optužbama za kršenje međunarodnog prava, nakon što se navodno pridružio Islamskoj državi u Mosulu u Iraku i u Raki u Siriji, između 2014. i 2016. godine

VIDEO

Navodnom borcu Islamske države, rođenom Nizozemcu, počelo je u ponedjeljak suđenje u Nizozemskoj zbog ratnih zločina u Iraku i Siriji, uključujući kršenje Ženevske konvencije nakon poziranja s razapetim tijelom i objavljivanja fotografija žrtava na internetu. 

To je prvo suđenje u Nizozemskoj zbog ratnih zločina navodnom džihadistu.

Ne postoji međunarodni sud koji bi sudio za zločine tijekom rata u Siriji koji je počeo 2011., ali su tužitelji u nekoliko europskih zemalja započeli suđenja državljanima koji su se pridružili džihadističkim skupinama na Bliskom istoku.

Prema podacima europske policijske agencije Europol, oko 5.000 Europljana otišlo je u Siriju i Irak, od kojih se vratilo oko 1.500.

Oko 300 nizozemskih državljana pridružilo se oružanoj borbi u Iraku i Siriji, rekli su tužitelji.

Osama Ašraf Ahlafa (24) suočava se s optužbama za kršenje međunarodnog prava, nakon što se navodno pridružio Islamskoj državi u Mosulu u Iraku i u Raki u Siriji, između 2014. i 2016. godine.

Sudi mu se po tzv. univerzalnoj jurisdikciji, koja omogućuje procesuiranje ratnih zločina bez obzira gdje su počinjeni. 

Ahlafu se tereti za kršenja međunarodnog prava o pravilima oružanog sukoba kršenjem osobnog dostojanstva žrtava rata, kao i zbog članstva u terorističkoj organizaciji.

Tužitelji navode da je Ahlafa pozirao pokraj razapetog tijela muškarca na drvenom križu i objavljivao fotografije koje prikazuju pripadnika IS-a kako u ruci drži odrubljenu glavu kurdskog borca te mrtvu ženu sa stopalom na njezinu tijelu. 

Na popisu boraca IS-a pronađenom u Mosulu navodi se da je Ahlafa jedan od 18 nizozemskih državljana, rekla je tužiteljica Nicole Vogelenzang.

"Prema popisu, Ahlafa se tri mjeseca borio u Mosulu u snajperskoj postrojbi Islamske države", rekla je.

Osobni podaci su tako "detaljni da se ne može odnositi ni na koga drugog osim na Ahlafa", dodala je. 

"Bio je ondje i znao je da je Islamska država teroristička skupina. On se čak i dobrovoljno prijavio da izvrši samoubilačke napade", poručila je Vogelenzang. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.