Obavijesti

News

Komentari 12

Marić sve iznenadio: 'Moramo znati razloge, nije situacija da se mijenja ministra financija'

Marić sve iznenadio: 'Moramo znati razloge, nije situacija da se mijenja ministra financija'

Marić je bio dobar ministar, ali svakoga se može zamijeniti. Mi počnemo hvaliti čovjeka tek kad ode, a do tada mu otežamo da mu bude sve najgore, rekao je član vladajuće koalicije Dario Hrebak

VIDEO

Vijest koja je sinoć odjeknula poput bombe o ostavci ministra financija Zdravka Marića iznenadila je i šefa HSLS-a Darija Hrebaka, koji je ujedno i koalicijski partner Vlade. A doznao ju je, rekao je, upravo iz medija.

- Imat ćemo danas u 12 sati koalicijski sastanak i očekujem da ćemo tada dobiti podrobnije informacije - rekao je Hrebak za HRT.

- Odlazak nije beznačajan. Radi se o jednom od tri najbolja ministra. Vidimo da će nam biti izazovno sve što slijedi na jesen, ali dobro je što ministar Marić ostavlja dobar resor, stabilne financije i dobrih 6,5 godina iza sebe - dodao je.

Marko Primorac ima milijun kn štednje, stan, BMW i kredit uz kamatnu stopu od 1.13 posto
Marko Primorac ima milijun kn štednje, stan, BMW i  kredit uz kamatnu stopu od 1.13 posto

Kad je riječ o novom ministru Marku Primorcu, Hrebak je rekao da ima njihovu potporu, ako nastavi raditi kao ministar Marić. 

- Marić je bio dobar ministar, ali svakoga se može zamijeniti. Mi počnemo hvaliti čovjeka tek kad ode, a do tada mu otežamo da mu bude sve najgore. Sad se vidi da je ministar Marić radio odličan posao i nadam se da će i novi ministar to nastaviti. Vidio sam da ima dobre reference, a na njemu je da u sljedeća tri mjeseca, dok je koliko-toliko stabilna pripremi ministarstvo za sve ono što nas čeka na jesen - rekao je Hrebak.

'Marić je postavio vrlo visoko ljestvicu koju, bojim  se, novi ministar neće moći preskočiti'

Bivšeg ministra financija, SDP-ovog zastupnika Borisa Lalovca ovako misteriozan odlazak Marića je također iznenadio i šokirao.

- Ja mislim da je on dobro radio svoj posao, da je bio najbolji ministar u vladi Andreja Plenkovića, da iza sebe ima rezultate. Trčao je brže nego što trče drugi ministri, a kada ministar financija trči brže od drugih ministara ne može on cijelo vrijeme vući Vladu da moraju i drugi raditi reforme i dati obol u proračunu i stabilnosti javnih financija - istaknuo je. 

Smatra da je Marić postavio vrlo visoku ljestvicu koju, boji se, novi ministar neće moći preskočiti.

- Prvo, već mora raditi rebalans proračuna, u rujnu imamo i indeksaciju i povećane troškove, sindikati traže veće plaće, iduće godine ide i prva tranša za nabavku aviona, danas je došao i ovaj iznos za arbitražu, a sigurno nas čeka i recesija. I to nisu neki ohrabrujući makroekonomski uvjeti kojeg očekuju novog ministra - istaknuo je Lalovac koji ocjenjuje da je Marić podnio ostavku zbog određenog zamora jer je to posao koji iscrpljuje.

- Pritisak na ministra financija uvijek je snažan, kod proračuna, odluka oko povećanja plaća... nema sastanka bez ministra financija. Ne mislim da odlazi zbog neke afere, vjerojatno odlazi na neku bolju poziciju, ne možete imati ministra financija s nekakvom plaćom od 18 ili 19.000 kuna, a imate viceguvernere sa 50.000 ili pojedine pomoćnike u Europskom parlamentu s 40.000... ne možete nikoga motivirati dugoročno da ostane na tako odgovornoj funkciji. Možda se ide financijski realizirati na tržištu - rekao je. 

'Nema dvojbe da je bio profesionalac, znao je svoj posao, ali su se vezale uz njega i neke afere'

Uz ostavku ministra, Hrvatska je izgubila i arbitražni postupak pokrenut 2013. godine, poručuje šef SDP-a Peđa Grbin.

- A vezano uz plinski biznis i onaj "fantastičan" koruptivan dogovor Ive Sanadera zabilježen u jednom zagrebačkom restoranu, zbog kojeg je danas pravomoćno osuđen. Te dvije situacije su se poklopile, a pokazuju koliko je Vlada u ovom trenutku nefunkcionalna - istaknuo je. 

Nema dvojbe da je Marić bio profesionalac u svom poslu, kaže, no ističe kako su uz njega bile vezane i neke afere - od Agrokora, ljetovanja pa nadalje. 

-  A ono što je meni kao ljevičaru bitno, bio je profesionalan u vođenju neoliberalne politike koja je porezno honorirala najbogatije, često nauštrb siromašnih. Da je ostao ministar, vjerujem da bi mu jako teško bilo naći novac kojim će se isplatiti milijarde kuna za gubitak arbitražnog spora. Zbog čega o tome saznajemo iz anonimnih izvora umjesto da je premijer održao press konferenciju kao što je učinio 2016. godine na Badnjak kada je najavio da će se Ina otkupiti od MOL-a? Da se to dogodilo, vjerojatno bi ovaj arbitražni postupak bio gotov i Hrvatska ovu kaznu ne bi morala platiti, no, Plenkovićeva politika prema MOL-u nije bitno različita od Sanaderove - rekao je i zatražio objašnjenje za Marićevu ostavku.

- Jer ovo što je šturo rečeno nije dovoljno budući da je u Hrvatskoj zbog posljedica pandemije i inflacije Ministarstvo financija ključno. Ova Vlada je davno trebala otići zato što ne funkcionira, a ključne stvari i reforme se ne provode. Odlazi čovjek koji je, bez obzira na politiku kakvu je vodio, ipak znao svoj posao i u ovoj Vladi više nema nikoga za koga bismo mogli reći da je kompetentan nego isključivo i jedino lojalan Andreju Plenkoviću, a tako Hrvatska ne može dalje, pogotovo s velikim inflatornim izazovima pred kojima se nalazimo - naglasio je Grbin.

Novi ministar i supruga cijepili su se preko reda. Plenković je nju nagradio novim mandatom
Novi ministar i supruga cijepili su se preko reda. Plenković je nju nagradio novim mandatom

Novi ministar financija ne ulijeva mu, dodaje, baš povjerenje da će se snaći.

- Jer njegovo dosadašnje iskustvo ne pokazuje da bi se mogao uhvatiti ukoštac s ovakvim sustavom u trenutku kada imamo ovakve probleme i uopće ne znamo kakvu ekonomsku politiku namjerava voditi - poručio je.

'Napušta Plenkovićev brod koji je izbušen aferama'

Obzirom da se nalazimo u jeku krize, zastupnik Mosta Zvonimir Troskot smatra da Marić "napušta brod Plenkovića koji je izbušen aferama." 

- U svakom slučaju je to iznenađujuća vijest. Nadamo se da će se Primorac snaći obzirom da je riječ o vrlo ozbiljnoj situaciji. Nemamo ideju zbog čega je podnio ostavku, ako nisu zdravstveni razlozi, možemo samo nagađati. Očekuje nas vrlo teška ekonomska situacija na jesen, svi najavljuju uragan po pitanju stagflacije. Ako je dobro procijenio možda nije želio biti u toj situaciji kada se to dogodi. Inflacija u Hrvatskoj raste, što je i njegova suodgovornost, mi ulazimo u eurozonu. Gorivo je zamrznuto, ako cijene budu išle iznad toga to je onda utjecaj eurozone. Tu vidimo onda i njegovu suodgovornost - rekao je Troskot.

'Neću reći da je kukavica, no treba ostati i kad je teško'

Kad ključni ministri odlaze iz Vlade, to je loš znak, smatra Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta. S tezama o Mariću kao jednom od najuspješnijih ministara se ne slaže. 

- Podsjetit ću da sam ga ja upozoravao na vrijeme da se uvjeti na tržištima mijenjaju i da će biti puno skuplje za Hrvatsku ako čeka da se zaduži, nije me poslušao, čekao je i u zadnjem izdanju hrvatskih obveznica uvjeti zaduživanja su puno gori nego što su mogli biti. Tako da je i sam ministar imao puno propusta u radu. Znam da mu je bila vrlo nezahvalna situacija, priznao mi je više puta da gdje god je uspio uštedjeti kunu morao ju je ulijevati u zdravstvo, koje je kao vreća bez dna - istaknuo je Bartulica. 

Mariću je poželio sve najbolje, no i naglasio kako je ova situacija sada za premijera Andreja Plenkovića ogroman problem.

- I način kako odlazi ministar ne ulijeva povjerenje. Osobno mislim kako nas čeka jako teško vrijeme, recesija je na vidiku i mislim da on snosi jedan dio odgovornosti za to stanje - poručio je. 

O razlozima odlaska, kaže, može se samo nagađati. 

- Odlazi na pola mandata kad su još gospodarski pokazatelji relativno dobri, ali mislim da dolazi puno teže vrijeme i možda je htio izbjeći to stanje. Mislim da će novom ministru, tko god on bio, posao biti jako težak - rekao je. 

Upitan misli li da je Marić kukavica kad odlazi u ovim teškim okolnostima, Bartulica kaže kako ne bi upotrijebio tako tešku riječ, ali...

- Neću reći da je kukavica, no treba ostati i kad je teško - poručio je.

Novi ministar Marko Primorac ne ulijeva mu povjerenje. 

- Imao sam više polemika s raznim ministrima i još nisam dokučio koja je njihova ekonomska vizija, imam dojam da HDZ ima i dalje problem s nasljeđem socijalizma. Ne očekujem ništa posebno od novog ministra, svakome želim dati šansu, no uz sve što je ministar Marić dobro radio, imao je i jako puno propusta i snosit će odgovornost - rekao je. 

Protiv novih izbora nema ništa protiv, kaže, no isto tako dodaje da HDZ ima jako puno razloga za odgoditi ih. 

- Stvari ne idu u dobrom smjeru i mislim da će za godinu dana stanje biti još teže i da Plenković treba o tome razmisliti - poručio je.

Marić je već duže vrijeme jako nezadovoljan radom u Vladi: 'Ponašao se kao da je zasićen'
Marić je već duže vrijeme jako nezadovoljan radom u Vladi: 'Ponašao se kao da je zasićen'

'Neozbiljno je i neodgovorno da ministar financija daje ostavku, što saznajemo u 10 navečer, bez objašnjenja'

Odlaskom Marića je iznenađena i zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić.

- Očekujemo od ministra Marića, ali i premijera, da jasno i detaljno izlože javnosti koji su razlozi ostavke jer smatramo da je interes javnosti upravo to zbog čega je dao ostavku. Naime, u trenucima rastuće inflacije, uvođenja eura, koji je proces koji još nije dovršen, nadolazeće recesije, rasta vanjskog duga, a u svjetlu današnje odluke arbitražnog suda na kojem je Hrvatska izgubila arbitražni spor s MOL-om i gdje će evidentno morati platiti oko dvije milijarde kuna odštete iz Državnog proračuna, smatramo da je apsolutno neozbiljno i neodgovorno da ministar financija, kao najjači ministar u Vladi, daje ostavku, što saznajemo u 10 navečer, a da ne ponudi niti jedno objašnjenje - poručila je. 

O razlozima ostavke uopće ne želi spekulirati.

- Nije na nikome od nas da spekuliramo zašto je ministar dao ostavku, on mora reći zašto odlazi iz Vlade. Premijer mora objasniti kako je do toga došlo i zašto. Osim što ministri odlaze tako da ih je policija odvozila iz Vlade u USKOK, sada smo došli u situaciju da odlaze navodno dobrovoljno. Ali ako odlaziš u ovakvoj situaciji u kakvoj je Hrvatska danas, onda moraš za to ponuditi jako dobar razlog - naglasila je dodavši kako se razlozi ne mogu svesti da je njegov posao gotov jer, ističe, nije, ali niti da je dobio bolju ponudu.

- Mi nismo u nekakvoj konstelaciji dobrog okruženja, da je neko mirno razdoblje. Razdoblje je opće globalne nestabilnosti. Nije prihvatljivo da mu dosta ovog posla zato što kad preuzmeš ovakvu funkciju, onda imaš i određenu odgovornost da ostaneš i onda kad je teško pa i onda kad ti se ide, kad ti je svega dosta pa i kad si dobio ponudu za 10 puta bolju plaću. Preuzeo si javnu dužnosničku funkciju i onda na njoj ostaješ sve dok imaš povjerenje svoje Vlade ili Parlamenta - rekla je i naglasila kako odlazak na ovakav način pokazuje da je ova Vlada propala.

'Točno je da Zdravko Marić odlazi, premijer sutra objavljuje da će ga naslijediti Primorac'
'Točno je da Zdravko Marić odlazi, premijer sutra objavljuje da će ga naslijediti Primorac'

- Mi smo rekli prije par mjeseci, a kamoli da ne bismo rekli u ovoj situaciji da nismo spremni za izbore. Ja ne znam kako Parlament više može podržati Vladu iz koje ministri odlaze na zahtjev USKOK-a ili sami ne dajući nikakvo objašnjenje javnosti. To je neprihvatljivo - poručila je. 

Govoreći o Primorcu kao Mariću nasljedniku, Benčić ističe kako svatko može nastaviti posao, ali da je pitanje koliko će ga kvalitetno moći napraviti.

- Nije sada situacija da se mijenja ministar financija. To nije dobro rješenje i ovo je situacija kada se moramo zapitati može li ova Vlada imati parlamentarnu podršku - rekla je. 

Komentirajući gubitak Hrvatske u arbitražnom sporu INA-MOL, zastupnica Zeleno-lijevog bloka poručuje kako taj spor nismo smjeli izgubiti.

- Nismo smjeli doći u tu situaciju. Što Hrvatska može napraviti? Može se riješiti HDZ-a pa više nećemo plaćati milijarde njihove korupcijske afere jer ovo nije prvi puta. Ta suradnja s MOL-om će nas koštati na kraju desetke milijardi - naglasila je. 

'Jahtaš, prijatelj moćnih hotelijera i Agrokorov čovjek diže ručnu u svjetlu gospodarskog tsunamija koji nas čeka'

Jahtaš, prijatelj moćnih hotelijera i Agrokorov čovjek, kako ga je opisao Socijaldemokrat Domagoj Hajduković, diže ručnu u svjetlu gospodarskog tsunamija koji nas tek čeka. 

- Ispunio je svoje ambicije, napustio je brod koji, ako ne tone, onda se bar ozbiljno ljulja, i što nam je ostavio? Prelazak na euro vrlo neozbiljno osmišljen i vrlo neozbiljno proveden, inflaciju koja divlja, stotine tisuća građana koji već žive na rubu siromaštva... Iznenađen sam jer po njegovim riječima uvođenje eura je trebala biti kruna njegove karijere, a sad je odlučio da odlazi. E pa pitam se zašto, možda je odgovor u ovome što sam naveo - rekao je. 

Smatra da će Primorac teško nastaviti Marićev posao budući da. kako kaže, Hrvatska nije dobro pripremljena na prelazak na euro.

- Dobili smo uvjerenje da kad dobijemo formalnu odluku da će kampanja krenuti, a od kampanje ni K, a od odgovora ni O. Javnost ne može dobiti odgovore koje traži, ovo me podsjeća sve na onu poznatu brod tone, a znate već tko bježi - rekao je.

Po onome što je iz medija pročitao o Primorcu, baš ga, kaže, i ne ohrabruje da je on Marićev nasljednik. 

- Recimo, cijepio se preko reda, to pokazuje koliko je moralna osoba. A o njegovim stručnim kompetencijama ne mogu govoriti, nisam upoznat - rekao je.

Dileme o novim izborima, naglašava, nema.

- Plenkoviću su ostala sad samo tri ministra iz prve postave iz 2016., većina ih je otišla ili pod optužbama za korupciju ili pod nekakvim osobnim uvjetima koji su na kraju ispali sve samo ne osobni - rekao je. 

O gubitku arbitraže, Hajduković podsjeća kako je upozoravao da bi se to moglo dogoditi.

- Nije iznenađenje - rekao je. 

Sve novosti o odlasku ministra Marića pratite OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.
FELJTON: ČERNOBIL, 4. DIO

Ljudi u Hrvatskoj i danas umiru od raka zbog Černobila 1986.

Oni koji su bili izloženi manjim radijacijama umirali su u godinama nakon i to od akutnih bolesti ili od raka. Katastrofom u Černobilu pogođeni su milijuni ljudi koji su osjetili posljedice izloženosti zračenju

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio
VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.