News

Komentari 36

Njemačke vlasti zatvorile kafiće i restorane od 23 do 6 ujutro, upravni sud ukinuo tu odluku

Njemačke vlasti zatvorile kafiće i restorane od 23 do 6 ujutro, upravni sud ukinuo tu odluku

Upravni sud u Berlinu prihvatio je tužbu 11 ugostitelja koji su uložili žalbu protiv ove mjere. Očekuje se da će se i ostali ugostitelji pozvati na ovu presudu i produljiti radno vrijeme i nakon 23 sata

Berlinski upravni sud poništio je u petak odredbu Senata Berlina kojom je u svrhu pooštrenja mjera u borbi protiv koronavirusa prije tjedan dana uvedena zabrana rada ugostiteljskih objekata od 23 do 6 sati, ali zabrana točenja alkohola u tom vremenskom razdoblju i dalje ostaje na snazi.

Pogledajte video: U Hrvatskoj opet rekord

Upravni sud u Berlinu je time prihvatio tužbu 11 ugostitelja koji su uložili žalbu protiv ove mjere, a očekuje se da će se i ostali ugostitelji u njemačkoj metropoli pozvati na ovu presudu i produljiti radno vrijeme i nakon 23 sata.

"Ne postoje indicije da zabrana rada ugostiteljskih objekata nakon 23 sata sprječava širenje zaraze", stoji u obrazloženju Upravnog suda koji se poziva na procjenu središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch u Berlinu.

"Kao žarišta širenja zaraze obiteljska i vjerska okupljanja igraju mnogo veću ulogu nego gostionice", stoji u obrazloženju presude.

FILE PHOTO: An empty table is pictured before the late-night curfew due to restrictions against the spread of the coronavirus disease (COVID-19) in Berlin

Neprimjereno ograničenje slobode obavljanja rada

Sud je zaključio i kako zabrana rada nakon 23 sata predstavlja "neprimjereno ograničenje slobode obavljanja rada".

Berlinski Senat je prošlog tjedna zbog naglo rastućeg broja novozaraženih koronavirusom uveo zabranu rada ugostiteljskih objekata i zabranu točenja alkohola.

U srijedu je i na sastanku njemačke kancelarka Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina odlučeno da se u gradovima i okruzima u kojima broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana prijeđe 50, uvede zabrana rada ugostiteljskih objekata nakon 23 sata.

Predstavnica Berlinskog senata (parlamenta grada-savezne pokrajine Berlina) Dilek Kalayci je izrazila zadovoljstvo time što na snazi ostaje zabrana prodaje alkohola nakon 23 sata.

Ona nije objasnila kako će biti provjeravana zabrana točenja alkohola u ugostiteljskim objektima.

"Još provjeravamo kako ćemo dalje nastupiti", rekla je Kalayci.

Najčitaniji članci