News

Komentari 61

Njemački list: 'Populisti više nisu na pobjedničkom pohodu'

Njemački list: 'Populisti više nisu na pobjedničkom pohodu'

Autor teksta "Normalno je pobijedilo" ukazuje na to da Milanović predstavlja relativnu većinu među biračima u Hrvatskoj, ali i upozorava da ga kao socijaldemokrata treba uzimati sa zadrškom...

Njemački list Der Spiegel u ponedjeljak donosi analizu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj i pobjedu kandidata ljevice Zorana Milanovića smješta u kontekst okretanja leđa birača populističkim snagama u novim članicama Europske unije.

Kandidat Socijaldemokratske partije Milanović pobijedio je na nedjeljnim izborima aktualnu predsjednicu i kandidatkinju vladajućeg konzervativnog HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović s 52,7 prema 47,3 posto.

- Ovo je izborni ishod velike simboličke snage, za Hrvatsku ali i za Europu. Ovo je signal da populisti na istoku Europske unije više nisu na pobjedničkom pohodu - piše Spiegelov stručnjak za istočnu Europu Keno Verseck.

U članku pod nazivom "Normalno je pobijedilo" navodi kako su i na posljednjim izborima u Slovačkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj populisti pretrpjeli gubitke.

No autor istodobno ukazuje na to da Milanović predstavlja relativnu većinu među biračima u Hrvatskoj.

- U prvom krugu izbora je Miroslav Škoro, desničarski pjevač i kandidat okrenut protiv političkog establišmenta, osvojio gotovo četvrtinu glasova. Može se pretpostaviti da su mnogi njegovi sljedbenici su ove nedjelje ostali kod kuće - kaže autor.

Također upozorava da Milanovića kao socijaldemokrata treba uzimati s ogradom i podsjeća na socijalno neosjetljive gospodarske reforme Milanovićeve vlade.

- Od Milanovića ne treba očekivati neko bolje suočavanje s ratnim zločinima koje je hrvatska strana počinila u posljednjem ratu - piše Verseck, ali istodobno podsjeća na Milanovićevo protivljenje diskriminaciji Srba u Hrvatskoj tako da je njegova pobjeda "dobra vijest za najveću manjinu u zemlji".

Najčitaniji članci