Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
184 komentara

Njemački WDF: Hrvatska nema nikakvu turističku strategiju!

Njemačka televizija WDR prije nekoliko je dana emitirala dokumentarnu reportažu o turizmu u Hrvatskoj s fokusom na sve veće probleme u koje zapada turizam i kojih su sve svjesniji i Hrvati

184 komentara

Reportaža pod imenom 'Hrvatska bez limita - turistička groznica na Jadranu', koju potpisuje Susanna Zdrzalek, fokusira se na četiri turističke lokacije na kojima rast turizma i izostanak smislene strategije razvoja stvaraju sve veće probleme. To su Dubrovnik, Plitvice, Split i Hvar. 

Hrvatska se opisuje kao 'raj za odmor na Jadranu', ali i kao zemlja u kojoj je turizam jedina preostala funkcionalna gospodarska grana. Autorica također navodi da konstantno povećanje turista 'nije bez posljedica' te se pita koliko još dugo turizam u Hrvatskoj može nekontrolirano rasti. 

Dubrovnik prenatrpan, na Plitvicama 'jezero fekalija' 

Za početak, Dubrovnik se spominje kao jedna od najatraktivnijih lokacija u Hrvatskoj, a sve veći broj turista privlači činjenica da su u tom gradu snimani Igra Prijestolja i Star Wars. Do kraja sezone u Dubrovniku se očekuje oko milijun turista. Grad je prenatrpan, centar je skup čak i imućnijim gostima, razina buke je sve nepodnošljivija, a Dubrovčani u reportaži se žale da im je iznimno komplicirano postalo obaviti i najosnovnije dnevne zadatke. 

Većinu vremena autorica se u reportaži bavi problemom uništavanje okoliša kao izravne posljedice masovnog turizma. Spominje se tako 'jezero kanalizacije' koje se nalazi unutar Plitvičkih jezera zbog nedostatka adekvatne kanalizacije. Tamošnji načelnik Ante Kovač pred kamerama WDR-a objašnjava da je u Hrvatskoj 'sve naopako' te da 'država redovito krši vlastite zakone'. 

'Hrvatska je zemlja Trećeg svijeta koja je članica Europske unije'

Autorica je pričala i s mnogo mladih Hrvata u Splitu od kojih se većina nada odlasku u inozemstvo - najviše u Njemačku. Neki od njih kažu da više ne osjećaju da je Split njihov grad, da je posao teško pronaći te da su plaće male, a ugovori na neodređeno rijetkost. 

- Hrvatska je zemlja Trećeg svijeta koja je članica Europske unije, rekao je pred kamerom jedan Splićanin. 

U posljednjem dijelu dokumentarca, fokus se prebacuje na Hrvatsku kao party destinaciju. Autorica i njena ekipa pritom su posjetili Hvar. Izmjenjuju se kadrovi pijanih turista koji kažu da su se došli smo napiti te da ih Hvar ne zanima previše. Lokalno stanovništvo pak kaže kako im je život preko ljeta postao nepodnošljiv, posebice otkad je Hvar postao svojevrsna meka za partijanje. 

Reporterka njemačkog WDF-a na kraju zaključuje da Hrvatska nema jasnu viziju za razvoj turizma te da joj treba nova strategija za njegov razvoj jer su greške i propusti vidljivi na svakom koraku. 

Cijelu reportažu možete pogledati ovdje

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message