Obavijesti

News

Komentari 8

Njemački zastupnici namjestili posao sa zaštitnim maskama: Zaradili su stotine tisuća eura

Njemački zastupnici namjestili posao sa zaštitnim maskama: Zaradili su stotine tisuća eura

Nikolas Löbel i Georg Nüßlein već su napustili svoje stranke. Löbel je i izašao iz sabora te poručio kako se neće kandidirati na nadolazećim izborima kako ne bi radio štetu stranci

VIDEO

Zastupnik CDU-a u njemačkom Saboru Nikolas Löbel objavio je u ponedjeljak da napušta stranku te da se povlači iz Sabora, a njegov potez reakcija je na aferu koja je proteklih dana potresla Njemačku, piše Deutsche Welle.

Sumnja se kako je u poslovima nabave zaštitnih maski postojalo koruptivnih radnji, a Löbel je odlučio i kako se neće kandidirati na nadolazećim izborima kako stranci ne bi nanio štetu.

Löbel je već u prošli petak potvrdio da je bio umiješan u sumnjive poslove oko nabave maski. On je, kako se sumnja, baš kao i bavarski zastupnik iz redova CSU-a, Georg Nüßlein, primio proviziju u šesteroznamenkastom iznosu za posredovanje u nabavi maski.  Nüßlein je u međuvremenu napustio CSU, ali nije se povukao iz Bundestaga i namjerava odraditi mandat do kraja.

Digli stotine tisuća eura na lobiranju

Löbelova firma je, kako pišu mediji, kasirala 250.000 eura na račun provizije za posredovanje u sklapanju ugovora oko nabave maski između jednog dobavljača u njegovoj saveznoj zemlji Baden-Württembergu i dvije privatne kompanije iz Mannheima i Heidelberga. Maske je naručila njemačka država.

- Preuzimam odgovornost za svoje poteze, a time snosim i nužne političke posljedice - rekao je 34-godišnji političar.

CSU-ovac Nüßlein je, kako se sumnja, također bio „nagrađen“ šesteroznamenkastom svotom za posredovanje u isporuci FFP2-maski državnim, odnosno bavarskim vlastima. Protiv njega je Državno odvjetništvo München već pokrenulo istragu zbog sumnje u korupciju.

Pritisak je na dvojac rastao iz dana u dan, a dvojac je bio oštro kritiziran i iz vlastitih stranaka čiji su čelnici tražili od njih da hitno izađu iz parlamenta.

Antikorupcijska organizacija Transparency International (TI) zatražila je od njemačke politike da povodom ovih afera konačno usvoji i stroža pravila vezana uz obnašanje parlamentarne dužnosti.

- Poslovnik Bundestaga se mora nadopuniti i to tako da se izričito sankcionira određene oblike lobiranja, kao u slučaju Nüßleina i Löbela - rekao je šef njemačkog ogranka TI-ja, Hartmut Bäumer, u izjavi za današnje izdanje listova „Funke Mediengruppe“.

- Klubovi zastupnika bi također trebali usvojiti slična interna pravila, koja bi podrazumijevala stupnjevite „mehanizme sankcija, od opomene pa sve do isključenja iz zastupničkoga kluba - rekao je Baumer, prenosi Deutsche Welle.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca