Obavijesti

News

Slučaj šokirao Split: 'Vodili su je kao rodilju bez imena, a imala je sve papire. I uzeli im djecu...'

Slučaj šokirao Split: 'Vodili su je kao rodilju bez imena, a imala je sve papire. I uzeli im djecu...'

Žena je rodila treće dijete kod kuće. Nije razumjela što joj govore liječnici u bolnici jer ne govori hrvatski. Njezin suprug nije znao što zbore socijalni radnici koje su pozvali liječnici. A nitko se nije sjetio pozvati prevoditelja

VIDEO

Zbog oduzimanja troje malodobne djece obitelji iz Njemačke, koja stanuje u Splitu, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike obavilo je izvanredni nadzor nad Centrom za socijalnu skrb u Splitu. Riječ je o obitelji, takozvanim digitalnim nomadima, koji su se nastanili prvo u Šibeniku, a potom u Splitu. Centar su na postupanje u obitelj pozvali iz KBC-a Split gdje je majka stigla nakon poroda kod kuće. Ona je krivo izračunala termin poroda jer u početku nije imala sigurnih pokazatelja trudnoće. Tako je mislila da treba roditi u siječnju, ali termin joj je zapravo bio u studenom.

Nije imala ginekologa u Splitu jer nije našla nekoga tko priča njemački jezik, a kako su joj prethodne dvije trudnoće prošle u redu smatrala je da nije hitno. Zbog toga pri dolasku u bolnicu nije imala nikakvu medicinsku dokumentaciju vezanu za tijek trudnoće, a zbog nepoznavanja hrvatskog nije razumjela što je liječnici pitaju.

- Dva dana njezini su papiri, europsko osiguranje i knjižica stajali na pultu u bolnici, a ona se vodila kao bezimena rodilja – kaže nam prijateljica obitelji, Zrinka Udiljak.

Bračni par iz Međimurja udomio preko 100 djece: 'Vratili smo im djetinjstvo, to se srcem radi'
Bračni par iz Međimurja udomio preko 100 djece: 'Vratili smo im djetinjstvo, to se srcem radi'

Iz bolnice su zbog svega reagirali pozivanjem Centra, a zbog nenadanog poroda, u trenutku dolaska socijalnih radnika u njihov dom nije bio spreman ni krevetić za novorođenče. Također, djelatnici su zaključili da su higijenski uvjeti u njihovom stanu nedovoljno dobri, a također ih je zasmetalo jer otac nije znao gdje živi dadilja koja je u trenutku njihova dolaska, čuvala jedno dijete. O dadilji je naime, majka vodila računa, no nju nitko ništa nije pitao.

Djeca u dobi od četiri i dvije godine, kao i beba stara dva dana, 16. studenog odvedena su u Dječji dom Maestral. Nakon 15 dana vraćeni su obitelji nakon što su uvjeti u njihovom domu, prema mišljenju Centra, bili zadovoljavajući.

- To je uredna, normalna obitelj koja živi u stanu od 250 'kvadrata'. Žena je rodila kod kuće, otac je jadan pokušavao to srediti koliko je mogao. Djeca su mogla biti puštena kući i nakon tri dana jer je već tada nadzor pokazao da je sve kako treba. Ali nisu. Pustili su ih iz Doma tek kad je reagirao ministar, da nije on reagirao na objave u medijima, tko zna kada bi ih pustili doma. Otac je došao po djecu u Dom, nisu mu dali nikakve papire niti rješenje – kaže nam Zrinka.

Aladrović najavljuje promjene, a socijalni radnici uzvraćaju: To je samo još jedno farbanje mase
Aladrović najavljuje promjene, a socijalni radnici uzvraćaju: To je samo još jedno farbanje mase


Iako je u cijelom slučaju bilo niz propusta poput nepozivanja prevoditelja prilikom izlaska socijalnih radnika na teren, kao i činjenice da Centar za socijalnu skrb nije izvijestio nadležni sud o izdvajanju djece, ravnatelj Ante Bjažević čvrsto stoji iza postupanja svojih djelatnika. Naime, iz Splita su o svemu izvijestili Centar za socijalnu skrb u Šibeniku jer po zakonu, navodi nam Bjažević, ova obitelj je njihova nadležnost jer tamo imaju posljednje poznato prijavljeno prebivalište. No, iz šibenskog Centra su im odgovorili su tek 30. studenog.

- Na izvješće nadležnih imamo pravo odgovoriti u roku od 30 dana i tek tada mogu govoriti o cijelom slučaju. Mi ćemo se protiviti nalazu nadzora. Po svim zakonima, Centar u Šibeniku je u ovom slučaju trebao intervenirati. Naši djelatnici su iskusni socijalni radnici koji na licu mjesta određuju koju mjeru. Ova mjera apsolutno, ali apsolutno nije donešena bez razloga. Nekoliko puta smo kasnije išli u nadzor te obitelji i sve je bilo u redu – kaže nam ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Splitu.

Odvjetnik obitelji iz Njemačke Teo Tomić zgrožen je ponašanjem socijalnih radnika.

- Roditelji će nakon blagdana odlučiti hoće li pokrenuti neke pravne korake – kaže nam odvjetnik Tomić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"