Obavijesti

Promo sadržaj

Nježne i odvažne - moćne žene u povijesti

Nježne i odvažne - moćne žene u povijesti
7

Podsjetimo se da žene već jesu itekako vladale, kako čitavim zemljama, tako i raznim područjima znanosti, umjetnosti, politike i kulture

Poznata poslovica kaže - Da žene vladaju svijetom, ne bi bilo ratova. 

Nepoznati autor dodao joj je svoj nastavak, koji glasi:  “Da žene vladaju svijetom, ne bi bilo ratova. Samo hrpa zemalja koje ne razgovaraju jedna s drugom”. 

Bi li svijet zaista bio ljepše i mirnije mjesto kad bi žene preuzele više moći?

Podsjetimo se da žene već jesu itekako vladale, kako čitavim zemljama, tako i raznim područjima znanosti, umjetnosti, politike i kulture. Svima su nam poznata imena žena koje su obilježile povijest, no, tko su one zapravo, i što znamo o njima? 

Donosimo zanimljive detalje iz života najutjecajnijih žena u povijesti. Jedna od njih je Kleopatra - legendarna vladarica Egipatskog kraljevstva iz 1.stoljeća pr. Kr. koja i dan danas mnoge inspirira svojim likom.  

Kleopatra - vladarica najvećih vladara

“Svi čudni i strašni događaji su dobrodošli, a komfor preziremo.” 
 

Inteligencija prije svega

Poznata kao velika zavodnica koja je osvojila najveće rimske vladare kao što Cezar i Marko Antonije, navodno je najviše šarmirala svojom osobnošću, melodičnim glasom, zapanjujućim stilom i nevjerojatnim intelektom.  Poznavala je 12 jezika te je impresionirala zavidnim znanjem iz filozofije, govorništva, matematike i astronomije.

Mit o ljepoti 


Kad si želimo predočiti izgled Kleopatre, obično nam prvo padne napamet Elizabeth Taylor koja ju je utjelovila u poznatom hollywoodskom filmu 1963.godine - crna kosa sa šiškama, prepoznatljiv make-up na očima i raskošan stil.

Međutim, Ljepota Kleopatre ostaje nikad dokazan mit, budući da je na gotovo svakom prikazu drugačija. Na mnogima čak ima izražene muške karakteristike, kao što su jaka čeljust i izražen nos. Navodno je Kleopatra sama htjela da je tako prikazuju, kako bi ostavila dojam veće snage i autoriteta.

Kleopatrine boje

Egyptian gods and pharaohs. Ancient Egypt scene, mythology. Hieroglyphic carvings on the exterior walls of an ancient temple. Murals ancient Egypt.


Uz boje zlata i smaragda, poznato je da je  jako voljela ljubičastu boju, kojom je bojala i jedra svojih brodova. Ljubičastu boju kao oznaku vladara nastavili su koristiti rimski carevi te i dalje kroz povijest zadržala svoj status kraljevske boje.

Biste li se htjeli osjećati poput egipatske vladarice i ostvariti kraljevski dojam u prostoru svog doma? Inspirirajte se Jupol Gold nijansama iz linije “Wisdom”.

O drugim utjecajnim, snažnim i inspirativnim ženama u povijesti čitajte u sljedećem članku...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura