Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Nju svi slušaju: Natporučnica Kristina dočekala šeficu EK-a

Kristina je imala čast u petak pred Banskim dvorima na čelu svoje satnije pozdraviti prvu ženu Europske komisije Ursulu von der Leyen. I Kristina je prva žena koja zapovijeda ovom satnijom

Moraju me slušati, nego što! U šali to kaže Kristina Kojundžić (30) natporučnica i zapovjednica Počasne satnije Počasno-zaštitne bojne.

Časnica Kojundžić zapovijedala počasnom postrojbom na dočeka Ursule von der Leyen | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Kristina je imala čast u petak pred Banskim dvorima na čelu svoje satnije pozdraviti prvu ženu Europske komisije Ursulu von der Leyen. I Kristina je prva žena koja zapovijeda ovom satnijom. U njoj je stotinu vojnika, pri čemu dvije dočasnice i jedna vojnikinja.

- Jesam, bila sam počašćena i sretna što mogu svjedočiti tako važnom događaju za Hrvatsku, dolasku gospođe Von der Leyen. Oduševljavala me još dok je obnašala dužnost njemačke ministrice obrane, a sad je i na čelu Europske komisije. Posebno sam ponosna što je u Hrvatsku došla povodom našeg predsjedanja Vijećem EU - kaže natporučnica Kristina, čija je vojna karijera začeta na fakultetu.

Zagreb: Sastanak Andreja Plenkovića i Ursule von der Leyen URSULA VON DER LEYEN: 'Prvo predsjedanje je ključno, vaš uspjeh će definirati naš!'

U Kutini je završila prirodoslovno-matematičku gimnaziju, a onda se na fakultetu prijavila na natječaj za kadete MORH-a i tako je sve krenulo. Od kolovoza prošle godine zapovijeda satnijom.

- Riječ je o elitnoj postrojbi zaduženoj za protokolarno-ceremonijalne radnje: dočeke i ispraćaje hrvatskih i stranih predsjednika država, premijera i ministara obrana... Izvježbani su za počasne pozdrave, polaganje vijenaca, i sve ostale slične, posebne prilike. Ali svakako prolaze temeljnu vojničku obuku, kaže Kristina.

Časnica Kojundžić zapovijedala počasnom postrojbom na dočeka Ursule von der Leyen | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Tjelovježba je svakodnevna, obavezna, moramo biti u dobroj formi. Ja se cijeli život aktivno bavim i karateom - nastavlja Kristina, koja je nositeljica crnog pojasa 1. dan.

Osvojila je i brojne medalje s kadetskih, juniorskih i U-22 europskih prvenstava. Nakon obuke, vojnu je karijeru započela kao gardistica, zatim zapovjednica voda u Tigrovima, da bi 2017. postala prva časnica Počasne satnije.

Radni dan provodi na Pantovčaku, u Uredu predsjednice, ubuduće predsjednika.

Zagreb: Sastanak članova Europske komisije sa članovima hrvatske Vlade PREDSJEDANJE VIJEĆEM EU Sastanak Vlade i EK u NSK-u: 'Vi ste primjer uspješne priče'

Kad je, s još dvije kolegice, došla u satniju 2016., predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zbog njih je morala prilagoditi pozdrav, koji sad glasi “Gospođe i gospodo vojnici...”

Časnica Kojundžić zapovijedala počasnom postrojbom na dočeka Ursule von der Leyen | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na svečanostima Kristina nosi sablju. 

- Mislim da je ostalima, koji moraju držati puške, koliko god nacionalne himne trajale, teže nego meni - kroz smijeh će natporučnica.

Puška ima oko četiri kilograma, sablja je lakša. Za zapovijedanje satnijom odabrana je između pet časnika, zapovjednika vodova unutar satnije. Imala je najviši čin, ali i, očito, najbolje ostale predispozicije.

ZAGREB POD OPSADOM Antidron puške, štićene kolone, zavareni šahtovi, specijalci

- Šale se kolege da smo mi žene iste kod kuće, kao i u vojsci - zapovjednice! Ali nikakvih problema kao žene u vojsci nemamo, ravnopravne smo i cijenjene kao bilo koji drugi muški kolega. Za nas nema prepreka samo zato što smo žene - kaže Kristina.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message