Obavijesti

News

Komentari 0

Nobelovka: Sa božanskom moći njihova tehnologija omogućila je virusu laži da nas sve zarazi!

Nobelovka: Sa božanskom moći  njihova tehnologija omogućila je virusu laži da nas sve zarazi!

Primajući Nobelovu nagradu za mir, Maria Ressa rekla je da američki tehnološki divovi iz pohlepe dopuštaju izljeve "toksičnog mulja" na društvenim mrežama. O tome je već govorila i u intervjuu za 24sata

VIDEO

Suosnivačica i direktorica portala Rappler Maria Ressa je primila prestižnu nagradu u Gradskoj vijećnici u Oslu zajedno s Rusom Dmitrijem Muratovom, glavnim urednikom Nove Gazete, jednog od rijetkih neovisnih listova u Rusiji.

Pred malobrojnom publikom zbog pandemije covida-19, 58-godišnja filipinska novinarka napala je "američke internetske tvrtke" kao što su Facebook, Twitter i YouTube, ne imenujući ih izravno.

"Sa svojom gotovo božanskom moći", kazala je, njihova tehnologija "omogućila je virusu laži da nas sve zarazi, okrećući nas jedne protiv drugih, budeći naše strahove, naš bijes i našu mržnju, i pripremajući teren za uspon autoritarnih vođa i diktatora".

Filipinci dozvolili Mariji Ressi da ide u Norvešku po svog Nobela
Filipinci dozvolili Mariji Ressi da ide u Norvešku po svog Nobela

"Naša najveća potreba danas je preoblikovati tu mržnju i to nasilje, toksični mulj koji prožima naš informacijski ekosustav, koje promiču američke internetske tvrtke koje zarađuju više novca u mjeri u kojoj šire tu mržnju i bude u nama ono najgore", ustvrdila je.

Ressa je naglasila važnost pouzdanosti informacija u doba pandemije ili izbora koji će se iduće godine održati primjerice na Filipinima, u Francuskoj, SAD-u i Mađarskoj.

"Te američke tvrtke ljute činjenice, ljute novinari. Po svojoj prirodi one nas dijele i radikaliziraju", rekla je.

Direktorica Rapplera, portala koji jako kritizira filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, Ressa je predmet sedam pravosudnih postupaka u svojoj zemlji zbog kojih bi mogla dobiti stotinjak godina zatvora.

Osuđena prošle godine zbog klevete, ali puštena na uvjetnu slobodu, morala je od četiri suda zatražiti dozvolu da ode na svečanu dodjelu Nobelove nagrade za mir.

Novinari trebaju umirati od starosti

Drugi laureat, Dmitrij Murtov (60), glavni urednik Nove Gazete, odao je minutom šutnje počast novinarima ubijenima na poslu.

"Želim da novinari umiru od starosti", rekao je.

Nova Gazeta poznata je po svojim istragama korupcije i kršenja ljudskih prava u Čečeniji, a od 1990-ih ubijeno je šest njezinih suradnika, uključujući poznatu novinarku Anu Politkovskaju koja je ubijena 2006. godine.

"Novinarstvo u Rusiji prolazi mračno razdoblje", upozorio je Muratov, istaknuvši da je stotinjak novinara, medija, aktivista za ljudska prava i nevladinih organizacija proglašeno "stranim agentima" i to im jako otežava djelovanje.

Muratov vjeruje da će izbjeći tu etiketu i ako primi polovicu čeka u iznosu od 975.000 eura od Nobelove nagrade, premda je ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio da Nobelova nagrada nije "štit" koji može zaštititi od tog statusa.

"Mislim da smo u 30 godina postojanja našeg lista učinili toliko toga pozitivnog za zemlju da bi bilo štetno za snagu naše zemlje proglasiti nas 'stranim agentima'", rekao je Dmitrij Muratov u razgovoru za AFP.

Slavna novinarka za 24sata: 'Na Facebook su mi slali preko 90 poruka mržnje svaki sat'
Slavna novinarka za 24sata: 'Na Facebook su mi slali preko 90 poruka mržnje svaki sat'

Rekordan broj novinara u svijetu iza rešetaka

Zaključno s 1. prosinca 2021., najmanje 1636 novinara ubijeno je u svijetu u zadnjih 20 godina, po podacima Reportera bez granica, od čega 46 od početka 2021. godine.

Osim toga, broj novinara koji se nalaze iza rešetaka u svijetu nikada nije bio veći i iznosi 293, po Odboru za zaštitu novinara.

"Samo prenošenje informacije javnosti može spriječiti rat", istaknula je predsjednica Nobelova odbora, Berit Reiss-Andersen.

"Uloga medija je da razotkriju agresije i zloporabe vlasti i da tako pridonesu miru", zaključila je.

Ressa je početkom listopada dala intervju za 24sata kojeg možete pročitati OVDJE

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor