News

Komentari 9

Filipinci dozvolili Mariji Ressi da ide u Norvešku po svog Nobela

Filipinci dozvolili Mariji Ressi da ide u Norvešku po svog Nobela

Novinarka je dobila Nobelovu nagradu za mir zbog rada u borbi protiv dezinformacija i širenja lažnih vijesti na društvenim mrežama

Filipinski sud odobrio je u petak putovanje u Norvešku novinarki Mariji Ressi kako bi mogla primiti Nobelovu nagradu, prenosi Al Jazeera. Novinarka je dobila Nobelovu nagradu za mir zajedno s ruskim novinarom Dmitrijem Muratovim za doprinos u borbi protiv dezinformacija i širenja lažnih vijesti na društvenim mrežama. Maria Ressa izvršna je direktorica web-stranice za vijesti, Rappler, čije je sjedište u Manili. 

Nobelovki je potrebna posebna dozvola suda za sva putovanja u inozemstvo zbog neriješenih slučajeva koje protiv nje vodi predsjednik Rodrigo Duterte. Ressa i njezina novinska organizacija između ostalog su optuženi za cyber klevetu te zbog toga mora tražiti posebno sudsko dopuštenje svaki put kada putuje u inozemstvo. U odluci koju je u petak donio Žalbeni sud, Marija je dobila dopuštenje da napusti zemlju 8. prosinca kako bi prisustvovala ceremoniji dodjele nagrada u glavnom gradu Norveške 10. prosinca. Također, sud joj je naložio da se vrati u zemlju do 13. prosinca. 

Žalbeni sud prethodno je odbio Marijino putovanje u SAD. Tada je trebala primiti Međunarodnu nagradu za slobodu medija 2020. U prosincu iste godine sud je odbio njezin zahtjev da posjeti majku. Smatrali su da to nije potrebno i hitno putovanje. U posljednjoj naredbi, sud je rekao kako će se prethodna garancija od 10.000 dolara, koju je položila za svoje putovanje na Sveučilište Harvard iskoristiti kao jamstvo za putovanje u Norvešku. Duterteov odvjetnik, glavni državni odvjetnik Jose Calida, protivi se ovom putovanju jer misli kako bi ga Marija mogla iskoristi i pobjeći iz zemlje.

Iako ima američko državljanstvo, Ressa je više puta izjavila da za nju "izgnanstvo nije opcija" i da je odlučila živjeti na Filipinima. Tijekom desetaka prethodnih putovanja u inozemstvo, Maria se također vraćala na Filipine unatoč optužbama, kao i prijetnjama Duterteovih pristaša. 

Najčitaniji članci