Obavijesti

News

Komentari 13

Normalno će biti i 46 °C, a već sada tračnice boje u bijelo...

Normalno će biti i 46 °C, a već sada tračnice boje u bijelo...
1

Kako vrućine ne bi deformirale tračnice, Austrijske željeznice su ih odlučile obojiti u bijelu boju. Sličan pilot projekt su nedavno napravili i u Njemačkoj

VIDEO

Znanstvenici upozoravaju kako će razdoblja visokih temperatura biti sve češća i sve dulja. Daniela Jacob iz njemačkog centra za klimatske promjene kaže da će do sredine stoljeća u Njemačkoj biti normalne temperature do 45 ili 46 stupnjeva Celzija. 

- Posebno visoke temperature će biti u gradovima. Ljudi koji u njima žive moraju računati s tim da će u gradovima temperatura biti za četiri stupnja više nego izvan njih - kaže Jacob, piše OE24. 

Inače, u četvrtak su temperature u Europi ponovo dosezale i rušile rekorde. U Francuskoj su se temperature dosezale i do 41 Celzijev stupanj, a u Velikoj Britaniji do 39 stupnjeva. U petak se očekuje sparno i vruće vrijeme, ali je moguće i nevrijeme. 

Inače, zbog promjene klime i sve većih temperatura Austrijske željeznice su došle na ideju da tračnice počnu bojati u bijelu boju.

Zasad je riječ o pilot projektu, a objašnjavaju kako su studije pokazale da tračnice sa svjetlijim premazom budu i do sedam stupnjeva hladnije.

Padaju rekordi diljem Europe: Stiže vrhunac toplinskog vala
Padaju rekordi diljem Europe: Stiže vrhunac toplinskog vala

U blizini Bludenza su pet kilometara pruge premazali bijelom bojom kako bi spriječili da ih velike vrućine deformiraju. Sličan pokus je nedavno napravljen i u Njemačkoj, piše Bild. 

Zbog rekordno visokih temperatura mogao bi se urušiti strop Notre-Damea

Rekordno visoke temperature koje su zahvatile Europu mogle bi utjecati na urušavanje stropa i zidova katedrale Notre-Dame, upozorili su stručnjaci

Philippe Villeneuve, francuski arhitekt i restaurator povijesnih spomenika, kazao je da su kameni zidovi katedrale još uvijek natopljeni vodom, što je posljedica gašenja požara u travnju.

Uz rekordne temperature koje se ovaj tjedan očekuju u Parizu, zidovi bi se mogli prebrzo osušiti, a struktura katedrale i dalje je vrlo krhka, pojašnjava Villeneuve.

"Strahujem da bi zidovi i potporni stupovi, dok se budu sušili, mogli izgubiti svoju strukturnu kvalitetu i koheziju te popustiti", rekao je.

Kaže da bi se, za razliku od zvonika i ostalih dijelova katedrale njezin strop mogao urušiti jer mu eksperti još uvijek ne uspijevaju pristupiti ni s gornje ni s donje strane.

Stručnjaci trenutačno rade na stabilizaciji strukture katedrale prije pocetka radova na rekonstrukciji.

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će Notre-Dame biti obnovljen za pet godina. Radnici su postavili golemu bijelu ceradu preko olučenog stropa, stabilizirali su vrh katedrale te postavili desetke senzora da bi se detektirala svaka promjena.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"