Obavijesti

News

Komentari 0

Norveška povećava proizvodnju plina, rekordna dobit Equinora

Norveška povećava proizvodnju plina, rekordna dobit Equinora

Norveške vlasti dozvolile su Equinoru i njegovim partnerima veću proizvodnju plina tijekom ljetnih mjeseci zbog povećane potražnje u Europi, priopćila je u državna naftna i plinska kompanija

VIDEO

Norveške vlasti dozvolile su Equinoru i njegovim partnerima veću proizvodnju plina tijekom ljetnih mjeseci zbog povećane potražnje u Europi, priopćila je u srijedu državna naftna i plinska kompanija.

Norveško ministarstvo nafte i energije izdalo je prilagođene dozvole proizvodnje kojima će se povećati proizvodnja na poljima Troll, Oseberg i Heidrun.

- U razgovoru s vlastima i našim partnerima sada poduzimamo korake kako bismo održali zimsku razinu visoke proizvodnje - rekao je izvršni potpredsjednik odjela istraživanja i proizvodnje u Equinoru Kjetil Hove u priopćenju.

Osenberg će tako moći povećati izvoz do 30. rujna za oko milijardu kubičnih metara, odnosno za oko 15 do 20 posto u tekućoj plinskoj godini. U ovoj godini proizveli bi oko sedam milijardi kubičnih metara plina, ističu u Equinoru.

Planirano zaustavljanje proizvodnje radi održavanja odgođeno je za rujan, dodaju.

Odobren je i zahtjev za povećanje proizvodnje plina na Heidrunu, za 400 milijuna kubičnih metara, odnosno oko 30 posto.

Ako se proizvodnja na drugim poljima smanji, odobren je i zahtjev i za povećanjem proizvodnje u polju Troll, na 38 milijardi kubika, što je povećanje od milijardu kubičnih metara odnosno tri posto u ovoj godini.

Oseberg i Heidrun zajedno mogu proizvesti 1,4 milijarde kubičnih metara čime se može podmiriti potražnja 1,4 milijuna europskih kućanstava tijekom godine, stoji u priopćenju Equinora.

Hammerfest ostaje zatvoren

Krajem siječnja kompanija je izvijestila da će popravci na pogonu za ukapljivanje plina u Hammerfestu nakon požara trajati dulje no što se očekivalo, produljivši obustavu proizvodnje za šest tjedana, do sredine svibnja.

Pogon u Hammerfestu ne radi od rujna 2020., a u punom kapacitetu može preraditi 18 milijuna kubičnih metara plina dnevno i jedini je veliki pogon za ukapljivanje plina u Europi.

Rekordna dobit Equinora

Početkom veljače Equinor je izvijestio o rekordnoj dobiti u posljednjem kvartalu 2021. godine, zahvaljujući snažnom rastu cijena energenata i ukrajinskoj krizi koja je potaknula val potražnje za norveškim plinom budući da je Europa počela smanjivati ovisnost o isporukama iz Rusije.

Prilagođena dobit prije poreza skočila je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju na 15 milijardi dolara, najvišu razinu od Equinorovog osnivanja. U istom razdoblju 2020. iznosila je 756 milijuna dolara.

Prilagođeni ukupni prihod više je nego udvostručen, na 31,8 milijardi dolara, što su u Equinoru objasnili višim cijenama nafte i europskim cijenama plina "bez presedana", a izdvojili su i povećanu proizvodnju.

Proizvodnja nafte i plina porasla je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca šest posto, na 2,16 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno.

U kompaniji su krajem siječnja predviđali da će u ovoj godini povećati proizvodnju nafte i plina za dva posto.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.