Obavijesti

News

Komentari 37

HDZ 'zacrvenio' Hrvatsku. Osam županija nalazi se u u crvenom. U svima je na vlasti upravo HDZ

HDZ 'zacrvenio' Hrvatsku. Osam županija nalazi se u u crvenom. U svima je na vlasti upravo HDZ
1

Na novoj koronakarti praćenja koronavirusa osam hrvatskih županija našlo se u "crvenom". I u svih osam na vlasti je HDZ. I to je paradoks: HDZ-ov premijer vodi rat protiv korone, a HDZ-ovci ga na terenu gube.

VIDEO

Na novoj karti raširenosti koronavirusa koju je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objavio u četvrtak, osam hrvatskih županija našlo se u crvenom.

I u svih osam na čelu je HDZ.

"Pogodili smo mentalitet hrvatskog čovjeka", pohvalio se premijer Andrej Plenković dva dana prije objave podataka u kojima se "zacrvenilo" osam županija koje sežu od Karlovačke pa do svih slavonskih županija. 

Dakle, to su županije koje bilježe najveći broj novozaraženih, što bi trebalo značiti da one najmanje poštuju epidemiološke mjere koje propisuje i na kojima inzistira upravo HDZ-ova vlada.

Rat s Buljem

HDZ-ov stožer i HDZ-ovi ministri vodili su nedavno rat protiv Mire Bulja, Mostova gradonačelnika Sinja, zbog njegova kršenja epidemioloških mjera prije i za vrijeme Alke, što je dovelo do 400-postotnog povećanja broja zaraženih. Dok je u isto vrijeme zaraza rasla upravo u županijama koje vode HDZ-ovi župani. S kojima se HDZ-ov stožer i HDZ-ovi ministri nisu otvoreno svađali.

Plenković je u nekoliko navrata apelirao na "osobnu odgovornost" svih građana kao "najsnažnijeg oružja" u borbi protiv pandemije koronavirusa. Plenković se, ponovimo, hvalio kako je njegov stožer određivanjem epidemioloških mjera  "pogodio mentalitet hrvatskog čovjeka".

A taj mentalitet došao je do izražaja upravo u županijama kojima godinama, desetljećima, dominira HDZ. U tim županijama HDZ se upravo oslanja na mentalitet hrvatskog čovjeka. Mentalitet drži HDZ na vlasti.

A taj mentalitet obio se Plenkoviću, Hrvatskoj, kao i tim županijama o glavu. Ne prvi puta.

Eksplozija iza leđa

Dok je Vlada preko stožera vodila računa o broju zaraženih u obalnim županijama presudnima za uspjeh turističke sezone, korona je bujala u županijama na koje nitko nije obraćao pažnju, u kojima nije bilo navale stranih turista (većinom cijepljenih), koje nisu bile u fokusu interesa.

Korona je eksplodirala praktički Plenkoviću iza leđa.

Budući da koronakarta bilježi rast zaraze po županijama, na županima i njihovim stožerima leži odgovornost da se epidemiološke mjere provode i širenje virusa obuzda u područjima pod njihovom ingerencijom.

A budući da se radi o županijama kojima vlada HDZ, očekivalo se da bi upravo tamo građani pomnije slušali HDZ-ovu vladu i slijedili upute HDZ-ova stožera. 

Tko sluša premijera?

Naravno, neće se mjeriti koliko među zaraženima ima HDZ-ovaca, međutim simptomatično je da se slom epidemioloških mjera događa upravo u jedinicama pod stražom HDZ-a. I pod utjecajem HDZ-a. I to nakon što je Plenković pozivao na osobnu odgovornost. 

Ako premijera ne slušaju u županijama gdje je HDZ zakon - kad ga očito ne slušaju tamo gdje je Bulj zakon - kome se onda premijer uopće obraća? Kakvog onda sve to smisla ima?

Problem sa cijepljenjem

Naravno, situacija s koronavirusom, ali još više sa cijepljenjem, problematična je i u drugim županijama i gradovima kojima vlada ili godinama dominira HDZ. Po cijepljenju Slavonija je među uspješnijima, ali zato su problematične južne županije. U kojima se opet računa na "mentalitet hrvatskog čovjeka", mentalitet koji je gradio ili ga je iskorištavao upravo HDZ.

I tako, imamo paradoks: HDZ-ova vlada vodi bitku protiv pandemije, a u crveno upadaju županije u kojima vlada HDZ; HDZ vodi kampanju cijepljenja protiv koronavirusa, a najveći su otpori upravo tamo gdje dominira HDZ.

Tko je onda za sve to kriv?

Pa ako nije za sve to kriva HDZ-ova vlada, ona koja je dobila izbore pod sloganom "Sigurna Hrvatska", onda su krive HDZ-ove županije. Ako nisu krive županije, onda su valjda krivi "neodgovorni građani" u tim županijama. Građani koji, sudeći po ishodima izbora, računaju na HDZ. Ili HDZ računa na njih.

Kako god se ovo raspetljalo, ostaje konstatacija da je HDZ konačno "zacrvenio" Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa