Obavijesti

News

Komentari 73

Nova 'lista srama': Odvjetnici i nogometaši su porezni dužnici

Lista poreznih dužnika, kolokvijalno nazvana 'crnom listom' dobila je svoju verziju za 2018. godinu. Prvo mjesto i dalje drži poduzetnik iz Trogira, no na listi su i odvjetnici, nogometaši, pa i pjevač Cetinski

VIDEO

Poduzetnik Mirko Rapić godinama je na prvom mjestu one neslavne liste za što kaže da je neopravdano. Prema najnovijim podacima Porezne uprave, Rapić državi duguje skoro 44 milijuna kuna, a od toga čak 30 milijuna kuna odlazi na dug doprinosa za obavezna osiguranja. 

Taj trogirski poduzetnik jedini je član uprave tvrtke Rapo d.o.o. osnovane 2017. godine. Zastupnik je tvrtke R.L.E., t.p. za popravak i preinake metalnih brodova koja je u predstečaju te je suvlasnik tvrtke Solin Brodogradnje d.o.o. koja je u stečaju. Vlasnik je i obrta u mirovanju R.L.E., piše tportal

'Humanitarac' dužan 18 milijuna kuna 

Drugo mjesto zauzeo je osuđeni kamatar Miro Ćalušić s dugom nešto višim od 18 milijuna kuna. Porezna ga je uvrstila na ovu listu iako je Ćalušić preminuo nedugo nakon manje prometne nezgodne u okolici Tomislavgrada u BiH u ožujku. Prošle godine pobjegao je u BiH i raspisana je tjeralica za njime nakon što je osuđen na šest godina i tri mjeseca zatvora zbog lihvarskih posudbi novca. 

Navodni humanitarac Jozo Primorac prema Poreznoj upravi dobiva brončanu medalju. Njegov dug je nešto manji od 18 milijuna kuna. Ovaj 77-godišnji povratnik iz Švicarske svojedobno je punio novinske stupce svojim dobročinstvima, posebice kućom koju je dao siromašnim obiteljima na korištenje. 

Uhićen je u veljači 2014. zbog sumnje da je između 2004. i 2008. kao predsjednik Upravnog vijeća švicarske Zaklade Hilfe fur kinder i u više navrata podizao gotovinu, ukupno nešto više od 14 milijuna kuna, a to je pravdao fiktivnim računima tvrtki iz BiH. Sumnjiči ga se da je i kao upravitelj zagrebačke humanitarne Zaklade Primorac - pomoć ugroženoj djeci oštetio državni proračuna za nešto više od pola milijuna kuna jer nije platio porez na dobit i PDV na stanove koje je prodao na tržištu. 

Odvjetnici i nogometaši na listi 

Visoko na listi nalaze se i troje odvjetnika. Na šestom mjestu i s gotovo devet milijuna kuna duga je Asja Piplović. Odvjetnica poznata iz korupcijske afere veliki Maestro u kojoj je, na ponovljenom suđenju, oslobođena svih optužbi. No, 2011. godine Općinsko državno odvjetništvo u Bujama podnijelo je optužni prijedlog protiv nje zbog utaje poreza veće od 3,5 milijuna kuna. 

Njezin bjelovarski kolega Vladimir Gredelj zauzeo je 14. mjesto s dugom od 5,8 milijuna kuna. Na 35. mjestu je splitska odvjetnika Doris Košta s dugom od 3,1 milijun kuna. Poznata je po zastupanju optuženih za ratni zločin u Lori i Gospiću, a bila je i odvjetnica Hajduka. 

Znatno manje dugove i niže mjesto na 'listi srama' ima i nekoliko nogometaša. 

Nešto manje od milijun i pol kuna duguje državi nekadašnja Dinamova perjanica, Brazilac Jorge Sammir Cruz Campos. Argentinac koji je svoju nogometnu karijeru prije deset godina brusio u NK Rijeka Ramon Ignacio Fernandez duguje Hrvatskoj gotovo 300 tisuća kuna. Hrvatski zet i bivši Dinamov as, Argentinac Luis Ibáñez duguje 255 tisuća kuna.

Njihov kolega Dino Prpić dužan je državi nešto više od 900 tisuća kuna, a nedavno se našao i na listi blokiranih građana kojima Grad Zagreb oprašta dugove za komunalije do 10 tisuća kuna. 

U njihovom su društvu i bivši urednik i voditelj Siniša Cmrk te pjevaš Toni Cetinski. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.