Obavijesti

News

Komentari 110

Nova osobna imat će čip, a po novu ćemo svakih pet godina

Nova osobna  imat će čip, a po novu ćemo svakih pet godina
1

U novoj osobnoj iskaznici bit će skriven elektronički čip, a na njemu će biti vaši podaci, ali i takozvani certifikati. Postojeće osobne iskaznice vrijede do isteka

VIDEO

Hrvatska uvodi nove osobne iskaznice koje će tek naizgled podsjećati na staru. Negdje u njoj bit će skriven elektronički čip, a na njemu će biti vaši podaci, ali i takozvani certifikati, javlja RTL.

Potpisni certifikat će imati istu pravnu snagu kao vlastoručni potpis, ali i identifikacijski koji će služiti za elektroničku potvrdu vašeg identiteta i pristup e-uslugama. S novom  osobnom iskaznicom više se neće za sve morati odlaziti na policiju. Jednostavno će se preko računala moći zatražiti brojna odobrenja dozvole i uvjerenja.

Sustav će se integrirati u već postojeći - e-građani. Uz osobnu će se dobiti i podaci za aktivaciju elektroničkog djela iskaznice i podaci za registraciju na portal.

Za razliku od sadašnjih 16, osobna će iskaznica biti obvezna s 18 godina, ali po potrebi moći će se izvaditi i za one mlađe. Bit će im korisna za potvrdu identiteta u raznim administrativnim postupcima tijekom obrazovanja, ali i za putovanja u zemlje Unije i ostale koje to dopuštaju samo s osobnom iskaznicom.

Cijena novih tek se treba utvrditi, ali svoje stare, ako ne želite ne morate mijenjati. Postojeće vrijede sve do isteka. Nove osobne će vrijediti 5 godina, a starijima od 65 izdavat će se bez roka.

Izdavat će se hrvatskim građanima sa, ali i bez prebivališta u Hrvatskoj. Tako bi osobne iskaznice mogli izvaditi i svi oni kojima je krajem prošle godine po sili zakona odjavljeno prebivalište čime su ujedno i izgubili pravo na osobnu iskaznicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...