News

Komentari 34

Nova pravila: Potvrda na dulje i onima koji su preboljeli, a primili samo jednu dozu cjepiva

Nova pravila: Potvrda na dulje i onima koji su preboljeli, a primili samo jednu dozu cjepiva

Potvrdu mogu 'izvaditi' na sedam mjeseci, kao i oni cijepljeni s dvije doze. Samo je na potvrdi o preboljenju naveden rok trajanja jer je izgledno da se on neće mijenjati. Kod potvrda o cijepljenju bi mogao biti produžen

Covid potvrdu na duži rok sad napokon mogu dobiti i oni koji su Covid preboljeli prije najviše šest mjeseci, i cijepljeni su samo jednom dozom. Izjednačava ih se osobama cijepljenima s dvije doze jer su istraživanja pokazala da im je imunitet jednak. Sad ni administrativno onima koji su preboljeli i primili prvu dozu cjepiva, druga ne treba. Dosad ih se na to tjeralo ukoliko su željeli Covid potvrdu, jer su je mogli dobiti samo na račun preboljenja, ili, na kraći period, za prvu dozu cjepiva. 

“Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja, a bit će im valjana 210 dana od dana primitka cjepiva”, stoji na stranici eudigitalnacovidpotvrda, nakon što je na razini EU donesena takva odluka.

Vlasnici potvrde o cijepljenju i potvrde o testiranju, međutim, na njoj ne vide rok trajanja, koji je vidljiv samo na potvrdi o preboljenju. Izgledno je da će EU produžavati trajanje potvrde nakon cijepljenja sa sedam na više mjeseci, govori se o deset, tako da onda svi koji sad posjeduju potvrdu zbog promjene roka ne moraju vaditi novu. S preboljenjem je izvjesno pak da se taj rok neće produžavati na dulje od šest mejseci, koliko potvrda sad vrijedi. Da bi netko s potvrdom o cijepljenju odnosno testiranju vidio koliko ona dugo vrijedi, treba skinuti aplikaciju CovidGO, preko koje je taj podatak dostupan, i koja će, kad potvrda istekne, o tome na vrijeme obavijestiti vlasnika.

Ako pak s potvrdom idemo na neko mjesto na kojem se nju traži na uvid, onome tko potvrde kontorlira ekran će se zacrveniti ako je potvrdi istekao rok trajanja. Ako se netko u Hrvatsku vraća iz crvene zone, primjerice Španjolske, s potvrdom neće morati u karantenu niti na testiranje, rekao je jučer ministar Davor Božinović. Svih 27 članica EU sad primjenjuju Covid potvrdu, no uvijek postoji i mogućnost da zbog alarmantne situacije u nekoj državi, ostale uvedu hitne mjere pa i, primjerice, karantenu ili obavezno testiranje.

Najčitaniji članci