Obavijesti

News

Komentari 15

Nova talibanska vlada zaziva šerijat, u Heratu ubili dvoje prosvjednika protiv režima

Nova talibanska vlada zaziva šerijat, u Heratu ubili dvoje prosvjednika protiv režima
3

Na prosvjedu protiv talibanskog režima dvije su osobe ubijene, a osam je ranjenih metcima u utorak u Heratu, velikom gradu na zapadu Afganistana, rekao je za agenciju AFP lokalni liječnik

VIDEO

Vrhovni talibanski vođa Hibatullah Akhundzada pozvao je novu vladu da poštuje šerijatski zakon u prvoj poruci otkako su islamisti preuzeli vlast i obećali mir, no već u utorak pale su prve žrtve  na prosvjedu u gradu Heratu. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Posljednji američki avion napustio Afganistan VIDEO

"Uvjeravam sve naše građane da će vladajući mukotrpno raditi na tome da se poštuju islamski propisi i šarija u cijeloj zemlji", stoji u priopćenju na engleskom jeziku koje je objavio Hibatullah Akhundzada.

Anti-Pakistan protest in Kabul

Nova vlada uspostavit će  "mir, napredak i trajni razvitak" u zemlji, poručio je talibanski vođa. 

Pozvao je sugrađane da ne napuštaju Afganistan i ustvrdio da talibanski režim nema problem ni sa kime, no 120.000 Afganistanaca proteklih tjedana već je iselilo u strahu od talibanske odmazde.

U dugoj poruci u kojoj je poželio "snažne i  zdrave veze sa susjednim državama i svim drugim državama", Akhundzada je ustvrdio da će njegov režim "poduzeti snažne i učinkovite mjere radi zaštite ljudskih prava".

Talibani odabrali vladu, a novi šef je na UN-ovoj listi terorista
Talibani odabrali vladu, a novi šef je na UN-ovoj listi terorista

Međutim, njegova obećanja, napose glede ženskih prava, zasad teško mogu umiriti neistomišljenike. Znak tog nepovjerenja jesu prosvjedi što su ih ovih dana u Kabulu organizirale aktivistkinje kojima su se pridružili Afganistanci koji su došli osuditi nasilje režima u Panširu.

Na prosvjedu protiv talibanskog režima dvije su osobe ubijene, a osam je ranjenih metcima u utorak u Heratu, velikom gradu na zapadu Afganistana, rekao je za agenciju AFP lokalni liječnik pod uvjetom da ostane neimenovan. 

Riječ je o prvom smrtonosnom ishodu na prosvjedima koji su, otkako su islamisti preuzeli vlast, održani u glavnome gradu Kabulu, Heratu i Mazar-i-Sharifu (na sjeveru).

Afghan demonstrators shout slogans during an anti-Pakistan protest, near the Pakistan embassy in Kabul, Afghanistan

Više stotina ljudi, a među njima mnogo žena, prosvjedovalo je poslije podne u Heratu uz povike "Sloboda" i "Smrt Pakistanu", noseći zeleno-crno-crvenu zastavu bivše vlade koju su talibani zamijenili svojom bijelom zastavom otkako su se vratili na vlast 15. kolovoza

Dva tijela i deset ranjenih bilo je dovezeno u bolnicu u gradu, rekao je liječnik agenciji AFP.

"Svi su imali ozljede zadobivene metcima", rekao je liječnik.

Danju su talibani pucali u zrak kako bi rastjerali mnoštvo tijekom nekoliko manifestacija organiziranih u Kabulu.

I u Heratu, kao i na drugim prosvjedima, sudionici su se protivili nasilju koje talibani provode u pokrajini Panšir, osudili su upletanje Pakistana, koji je blizak s talibanima u unutarnja pitanja Afganistana, napose  pakistanskih obavještajnih službi.

Tri tjedna nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu talibani su u utorak objavili sastav dijela buduće vlade kojom će predsjedati Mohammad Hassan Akhund, jedan od utemeljitelja talibanskog pokreta.

Talibani traže pomoć i priznanje od Njemačke: 'Oprošteno vam je što ste bili s Amerikancima'
Talibani traže pomoć i priznanje od Njemačke: 'Oprošteno vam je što ste bili s Amerikancima'

Talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid obećao je u utorak na konferenciji za novinare u Kabulu da vlada još nije kompletna i rekao da će njegov pokret koji je obećao "široku" vladu, pokušati "uzeti ljude iz drugih dijelova zemlje".

Talibanski vođa Hibatullah Akhundzada obećao je još i obrazovanje jer je to "među vodećim potrebama u  zemlji", i ustvrdio da će vlada raditi na tome.

Anti-Pakistan protest in Kabul

"Svi strani diplomati, veleposlanstva, konzulati, organizacije, humanitarne i investicijske neće imati nikakvih problema" u zemlji, rekao je. 

Imenovan na čelo talibana u svibnju 2016. Hibatullah Akhundzada bio je dosad nepoznat široj javnosti, više se baveši pravnim i vjerskim pitanjima nego vojnim područjem.

On objavljuje samo rijetke godišnje poruke o islamskim blagdanima. 

Pošto se dugo šutjelo o njegovu prebivalištu, talibanski pokret je krajem kolovoza objavio da "od samog početka" živi u Kandaharu i da će se "uskoro pojaviti u javnosti".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...