Obavijesti

News

Komentari 50

Nova zabrana Turkmenima: Na ulicama zapalili zalihe cigareta

Nova zabrana Turkmenima: Na ulicama zapalili zalihe cigareta
3

Trgovce u glavnom gradu Ašgabatu vlasti su u četvrtak natjerale da se riješe svih zaliha cigareta i da ih prestanu prodavati pod prijetnjom visokih novčanih kazni

VIDEO

Iako vlada nije izdala nikakav službeni dokument, u Turkmenistanu su zabranjene cigarete. Pušenje samo po sebi nije ilegalno, ali predsjednik/diktator Gurbanguli Berdimuhamedov zabranio je cigarete. 

Trgovce u glavnom gradu Ašgabatu vlasti su u četvrtak natjerale da se riješe svih zaliha cigareta i da ih prestanu prodavati pod prijetnjom visokih novčanih kazni. 

DPA/PIXSELL

Na državnoj televiziji u petak su emitirali snimku na kojoj spaljuju zalihe cigareta u pećima pred očima mjesnih starješina i diplomata.

Berdimuhamedov je 5. siječnja javno objavio novu anti-pušačku strategiju Turkmenistana i mjere za iskorijenje pušenja, piše Daily Mail

Predsjednik je po struci stomatolog i navodno je opsjednut zdravljem, želi da njegova zemlja bude potpuno slobodna od dima cigareta, iako je već zemlja s najmanje pušača na svijetu. Svega osam posto Turkmena puši. Pušenje na javnim mjestima je zabranjeno, a cigarete su vrtoglavo skupe zbog poreza. 

Bizarne zabrane Turkmenbašija

REUTERS

Saparmurat Nijazov, Berdimuhamedov prethodnik i nekoć strastveni pušač, prvi je pokrenuo anti-pušačku politiku nakon što je on sam prestao pušiti.

Nijazov je bio poznat po nebuloznim i hirovitim zabranama. Tako je bio zabranio muškarcima nošenje brade, brkova i duge kose. Tvrdio je da mladići nose dugu kosu pod utjecajem zapadnjačke kulture i mode. Zabranio je zlatne zube i nošenje šminke TV voditeljima, a ukinuo je državnu operu i balet te emitiranje glazbe s bilo kakvog nosača zvuka. Naredio je da se zatvore sve bolnice van Ašgabata kao i sve knjižnice u manjim mjestima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.