Obavijesti

News

Komentari 19

Novaković: 'Suci brzo rade na Plenkovićevim predmetima'

Novaković: 'Suci brzo rade na Plenkovićevim predmetima'
1

Za premijerove tužbe, Novaković je rekla da ih ne smatra pritiskom na Povjerenstvo već ih gleda kao mogućnost svakog tužitelja koji je nezadovoljan njihovom odlukom

VIDEO

Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković izjavila je u petak da su iznenađeni brzinom i koordiniranošću sudaca koji rade na predmetima Pokaz i Helsinki, a zbog kojih je premijer Andrej Plenković podigao dvije tužbe pred Upravnim sudom.

Smatra ipak da svaki dužnosnik ima pravo podnijeti pravni lijek protiv njihove odluke, što je dužnosnik Andrej Plenković učinio u predmetima Pokaz i Helsinki.

Novaković je to izjavila novinarima, osvrćući se na tužbe koje je premijer podigao protiv odluka kojima je Povjerenstvo utvrdilo da je prekršio načela savjesnog i transparentnog obnašanja dužnosti.

Primio nedopušteni dar? Protiv Marića su pokrenuli postupak
Primio nedopušteni dar? Protiv Marića su pokrenuli postupak

Za premijerove tužbe, Novaković je rekla da ih ne smatra pritiskom na Povjerenstvo već ih gleda kao mogućnost svakog tužitelja koji je nezadovoljan njihovom odlukom. Preporučila je pritom da se ide preko suda a ne da se javno obruši na povjerenstvo.

Odgovorila je također da će inzistirati da se održi rasprava, dok je premijer, prema pisanju medija tražio da se odluka donese pisanim putem.

Rasprava je, po njezinim riječima, bila zakazana za četvrtak, a poziv im je stigao u vrlo kratkim rokovima, odnosno prije tri dana pa su tražili odgodu rasprave kako bi im se ostavilo vrijeme da se pripreme, a ne da se ona uopće ne održi.

Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića
Povjerenstvo neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića

Istoga dana su, međutim, dobili rješenje suda da se rasprava neće održati s obzirom da je tužitelj odustao od održavanja rasprave. No, nakon toga su, temeljem očitovanja tužitelja, zatražili da se rasprava održi s prijedlogom saslušanja određenih osoba, rekla je Novaković, koja očekuje da se rasprava održi prije donošenja odluke jer imaju ista prava kao tužitelj.

Premijer Andrej Plenković, po pisanju medija, jednom tužbom pokušava osporiti odluku Povjerenstva vezanu uz imenovanje njegova kuma Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok drugom tužbom pokušava osporiti odluku koja se odnosi na put visoke Vladine delegacije na godišnju skupštinu Europske pučke stranke u Helsinki.

Malenica: Plenković ne radi pritisak na Povjerenstvo 

Ministar uprave Ivan Malenica ustvrdio je u petak da premijer Andrej Plenković ima pravo na Upravnom sudu pokrenuti tužbu jer smatra da Povjerenstvo za sukob interesa nije nadležno za određivanje kada se neki dužnosnik ogriješi o načela obnašanja javne dužnosti, te da to nije pritisak na rad Povjerenstva.

- Svaka osoba koja smatra da je javno pravno tijelo u svojoj odluci povrijedilo određeno materijalno pravo može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom - rekao je Malenica novinarima.

Vodič za bedake: Imaju i upute, ali opet nekako uspiju kiksati...
Vodič za bedake: Imaju i upute, ali opet nekako uspiju kiksati...

Na pitanje treba li Povjerenstvo određivati tko se ogriješio o načela obnašanja javne dužnosti, Malenica je odgovorio kako smatra da, prema članku 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, načela trebaju biti pomoćno pravno sredstvo prilikom odlučivanja o tome je li neki dužnosnik bio u sukobu interesa.

Opovrgnuo je ocjenu da je to Vladin udar na Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ili pritisak premijera Plenkovića na njegov rad.

- Premijer ima pravo uložiti pravni lijek, kao i svaka osoba koja nije zadovoljna sa odlukama Povjerenstva. Upravni sud će odlučiti je li Povjerenstvo radilo svoj posao onako kako treba, dakle, kao neovisno sudsko tijelo - istaknuo je Malenica.

Na pitanje smatra li da Povjerenstvo dobro radi svoj posao, Malenica je odgovorio kako bi trebalo uzeti u obzir presude upravnih sudova i odluke Ustavnog suda da u određenim predmeta Povjerenstvo nije postupilo sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo: Plenković 2003. godine nije bio dužnosnik
Povjerenstvo: Plenković 2003. godine nije bio dužnosnik

- Svu tu praksu upravnih sudova i Ustavnog suda uzet ćemo u obzir prilikom izrade novog zakona - najavio je poručivši da Povjerenstvo i dalje treba biti neovisno i nepristrano tijelo koje će odlučivati o sukobu interesa državnih  dužnosnika.

Radna skupina za izradu novog zakona o sprječavanju sukoba interesa trebala bi početi raditi kroz petnaestak dana, a novi zakon trebao bi biti donesen u mandatu ove Vlade.

- Vidjet ćemo kad će biti parlamentarni izbori, ali svakako stignemo donijeti kvalitetan propis - rekao je Malenica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor