Obavijesti

News

Komentari 0

Nove akcije lijevo-liberalne oporbe: 'Razmatramo kako u Ustav vratiti pravo na pobačaj'

Nove akcije lijevo-liberalne oporbe: 'Razmatramo kako u Ustav vratiti pravo na pobačaj'

Dvije su mogućnosti za to - da prikupe potpise petine zastupnika i upute zahtjev za promjenom Ustava u saborsku proceduru, a drugi prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Planove imaju i za ministra Beroša

VIDEO

Danas smo se s kolegama iz sedam klubova koji predstavljaju progresivnu oporbu u Saboru usuglasili da je nužno pristupiti promjenama Ustava na način da pravo žena uđe u Ustav. Ne želimo dopustiti da se u Hrvatskoj dogodi ono što se sada događa u Americi po pitanju prava žena na pobačaj. Želimo da pravo žena na izbor bude čvrsto upisano u Ustav i time osigurati da ga nitko po vlastitom nahođenju ili tumačenju ne može promijeniti, poručio je šef SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka sa zastupnicima lijevo-liberalne oporbe. 

Najavio je kako će u idućih nekoliko dana dogovoriti modalitet te promjene te pojasnio koje mogućnosti imaju - jedna je kroz Sabor prikupljanjem potpisa petine zastupnika te upućivanjem zahtjeva za promjenu Ustava, a drugi je prikupljanje potpisa za referendum.

U pet bolnica ni jedan ginekolog ne želi obavljati pobačaje. Zato uzimaju vanjske suradnike...
U pet bolnica ni jedan ginekolog ne želi obavljati pobačaje. Zato uzimaju vanjske suradnike...

- Jedna opcija ne isključuje drugu, iako smatram da je sigurniji referendum. Odluku na koji način ćemo tome pristupiti donijet ćemo nakon unutarstranačkih i međustranačkih razgovora - dodao je. 

'Razmatramo i pozivanje Beroša na saslušanje na Odbor, a ako se ne odazove, onda i o njegovu opozivu'

No, to nije sve. U planu su im još neke akcije, poput pozivanja ministra zdravstva Vilija Beroša na saslušanje u Sabor ili pokretanje njegova opoziva. 

- SDP smatra da je nužno pozvati ministra Beroša na saslušanje na Odbor za zdravstvo kako bi odgovorio na pitanja o svom radu, u kojem je danas najaktualnije na koji se način regulira prekid trudnoće i kako ministar osigurava da sve žene u Hrvatskoj imaju pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu. A to ne isključuje ni pitanja reforme zdravstva, kontinuiranog porasta dugova u zdravstvu kao i problematične javne nabave u svom resoru. Prvi korak bi trebao biti saslušanje ministra, a ovisno o tome hoće li ministar biti u stanju odgovoriti na pitanje i hoće li vladajući prihvatiti taj način, odlučit ćemo o daljnjim koracima - najavio je. 

Inspekcija o slučaju Čavajda: Utvrdili proceduralne propuste
Inspekcija o slučaju Čavajda: Utvrdili proceduralne propuste

Ukoliko ministar odbije doći na Odbor, naglasio je, ne preostaje im ništa drugo nego razgovarati o pokretanju postupka njegova opoziva.

'Ako ima išta gore od HDZ-ove korupcije, onda je to licemjerje ljevice'

Komentirajući najavljenu inicijativu lijevo-liberalne oporbe o vraćanju prava na pobačaj u Ustav, Mostov Nikola Grmoja je rekao da, ako ima išta gore od HDZ-ove korupcije, onda je to licemjerje hrvatske ljevice.

- Ta ista ekipa je prije 15 dana tvrdila da se ne smije raspisati nijedan referendum dok se ne uvede cenzus, kojeg smo ukinuli kada smo pristupili EU, oni bi referendum otežali, a sada zagovaraju referendum o pobačaju. Ali za razliku od njih, ja podupirem svaku referendumsku inicijativu ii izjašnjavanje građana. Ako građani nešto kažu na referendumu, onda to treba prihvatiti.  Uostalom, Ustavni sud je već donio odluku u korist onoga što zagovaraju, da se pobačaj treba omogućiti - rekao je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela