Obavijesti

News

Komentari 117

Inspekcija o slučaju Čavajda: Utvrdili proceduralne propuste

Inspekcija o slučaju Čavajda: Utvrdili proceduralne propuste

Iz Ministarstva kažu da će inspekcija poduzeti i daljnje mjere, a da će obaviti i nadzor u privatnoj ustanovi gdje se vodila trudnoća

Nakon inspekcijskog nadzora u zagrebačkim bolnicama Sveti Duh, Sestre milosrdnice i Merkur, iz Ministarstva zdravstva su u ponedjeljak poručili da su uvidom u dokumentaciju i razgovorom s radnicima utvrdili proceduralne propuste na Svetom Duhu i u Vinogradskoj te da će zdravstvena inspekcija, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti daljnje mjere.

- U segmentu pružanja zdravstvene skrbi, utvrđeno je da je pacijentici pružena sva raspoloživa zdravstvena usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi u Republici Hrvatskoj - tvrde iz Ministarstva.

Deset žena iz Hrvatske godišnje zakinu za zahvat i povrat novca
Deset žena iz Hrvatske godišnje zakinu za zahvat i povrat novca

Poručili su da je zbog utvrđivanja svih činjenica ovog slučaja inspekcija ocijenila potrebnim izvršiti nadzor i u privatnoj zdravstvenoj ustanovi gdje je vođena trudnoća pacijentice te će se o utvrđenim činjenicama naknadno izvijestiti javnost.

- U pogledu utvrđenih nepravilnosti u KB „Sv. Duh“, utvrđeno je nepoštivanje zakonske procedure djelovanja prvostupanjske komisije koja je naknadno ispravljena i adekvatno upućena na drugostupanjsku komisiju KBC-a Zagreb, dok je u KBC „Sestre milosrdnice“, kojemu se pacijentica obratila putem odvjetnice, prilikom donošenja odluke prvog stupnja propušteno pacijenticu obavijestiti o njezinom pravu da se obrati KBC-u Zagreb kao drugostupanjskom tijelu- poručili su.

Zašto na Svetom Duhu imaju kapelana, ali ne i psihologa?
Zašto na Svetom Duhu imaju kapelana, ali ne i psihologa?

- Iz dijela medicinske dokumentacije iz KB „Sv. Duh“, razvidno je da je nalaz magnetne rezonance očitan sljedećeg dana po provedenoj pretrazi, no zbog nedostupnosti liječnice koja je vodila trudnoću pacijentice, nije poznato koliko je vremena prošlo od očitanja nalaza do obavještavanja pacijentice o istome. O navedenome će Ministarstvo u najkraćem roku utvrditi činjenice. Nadalje, zdravstvena inspekcija je također temeljem medicinske dokumentacije utvrdila da je pacijentici pružena sva raspoloživa stručna podrška zdravstvenih radnika KB „Sv. Duh“ kako bi joj se maksimalno olakšalo njeno zdravstveno stanje - kažu nakon inspekcije.

Što se merkura tiče, kažu da nisu utvrđeni propusti u procesu odlučivanja prvostupanjske komisije koja je razmatrala slučaj pacijentice na temelju ustupljene dokumentacije te se sukladno tome uputilo pacijenticu na drugostupanjsku komisiju u KBC Zagreb, navode.

Odvjetnica Vanja Jurić: Mireli i njenoj obitelji najpotrebniji je sad mir, ići će u Ljubljanu
Odvjetnica Vanja Jurić: Mireli i njenoj obitelji najpotrebniji je sad mir, ići će u Ljubljanu

- Kako je javnost upoznata, drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb, na zahtjev pacijentice, donijela je odluku o prekidu trudnoće o čemu ju je obavijestila te su stručnjaci Klinike za ginekologiju, u sklopu Referentnog centra za perinatalnu medicinu, preporučili pacijentici medicinski zahvat u Republici Hrvatskoj na temelju struke i zakonske regulative - navode u priopćenju Ministarstva.