Obavijesti

News

Komentari 2

Super kamere na cestama: Ove će snimati razmak između auta

Super kamere na cestama:  Ove će snimati razmak između auta
3

Vožnja u kojoj vozači ne poštuju razmak jedna je od najopasnijih prometnih situacija jer tako nerijetko dolazi do prometnih nesreća. Trenutak nepažnje, ali i tehničke razlike između vozila dovode do nesreća

VIDEO

Prije nekoliko dana objavljeno je kako je u javnoj raspravi novi Pravilnik o mjerilima brzine u prometu, a u kojem u novim prijedlogom regulirane dvije važne stavke: nepoštivanje razmaka između vozila i prolazak kroz crveno svjetlo, piše Revija HAK.

Vožnja u kojoj vozači ne poštuju razmak jedna je od najopasnijih prometnih situacija jer tako nerijetko dolazi do prometnih nesreća. Trenutak nepažnje, ali i tehničke razlike između vozila dovode do nesreća.

U tijeku postupak nabave kamera koje će mjeriti razmak

Na pitanje imaju li trenutno postavljene kamere mogućnost snimanja razmaka između vozila, iz Ministarstva su odgovorili kako su ueđaji za mjerenje brzine kretanja vozila, koje je nabavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, namijenjeni su isključivo za nadzor brzine kretanja vozila. To znači da ti uređaji nemaju mogućnost mjerenja razmaka između vozila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim toga, MUP također obaviještava kako je u tijeku postupak nabave uređaja kojima bi se mjerio razmak između vozila u prometu i utvrdio prekršaj. Radi se o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina. Navedeni prekršaji će se moći utvrđivati nakon što nabava bude realizirana.

Zagreb: Gužva na naplatnoj postaji Lučko na putu prema moru

Prolazak kroz crveno na semaforu

Što se tiče sankcioniranja prolaska kroz crveno svjetlo na semaforu, u Pravilniku je navedeno da se prolazak kroz crveno svjetlo utvrđuje na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije.

Prolazak kroz crveno svjetlo dokumentira se dvjema fotografijama. Prva pokazuje vozilo prije označenje zaustavne linije, dok druga prikazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu. Hoće li u službi kažnjavanja takvog ponašanja u prometu.

HAK stoga ima poruku za vozače: 'Sigurnost u prometu prije svega, održavajte sigurnosni razmak (dvije sekunde u odnosu na vozilo ispred vas) bez obzira na metodologiju i tehničke mogućnosti pri kažnjavanju. U slučaju da vozite kamion, automobil s prikolicom ili u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, razliku povećajte na 4 sekunde'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.