News

Komentari 13

Znanstvena fantastika postaje stvarnost: što nas još očekuje?

Znanstvena fantastika postaje stvarnost: što nas još očekuje?

Tehnologija svakodnevno iznenađuje tržište. Ono što nam je prije 20 godina bilo potpuno mistično brzo postaje sastavni dio našeg života, a ono što će nam donijeti bliska budućnost preostaje nam tek usvojiti

Svjedoci smo ubrzanog tehnološkog razvoja i napretka koji svakim danom nudi nove mogućnosti u raznim djelatnostima i svakodnevnom životu. Upravo zbog toga nemoguće nam je poistovjetiti se sa životom naših baka i djedova koji nisu imali mogućnost otkazati spoj putem SMS-a ili napisati stručni rad bez hrpetine knjiga po koje su morali otići u knjižnicu. Danas se traženje informacija svodi na brze klikove internetom, a 'guglanje' se smatra glagolom koji je postao dio svačijeg rječnika.

Što je bilo (ne)zamislivo prije 20 godina?

VR (virtualna stvarnost)

Era tableta, pametnih telefona i neograničenog surfanja dio su naše svakodnevice. Izume poput 3D projekcije ili naočala za virtualnu stvarnost počeli smo prihvaćati u široj upotrebi. Već u ovom trenutku možete otići na putovanje u svemir i doslovno dirati zvijezde iz svojeg dnevnog boravka. U posljednjem desetljeću je u SAD-u planetarnu slavu stekla i igrica virtualne realnosti Second life, koja danas ima više od 20 milijuna vjernih korisnika. Ovo je tek uvertira u budućnost, s obzirom na to da će kroz 25 godina igre i virtualni svjetovi biti usko povezani sa stvarnošću.

3D printeri

Sve je počelo s jednostavnim 3D printanim predmetima. U vrlo kratkom roku upotreba 3D printera proširila se na medicinu, ali i na građevinarstvo. U Rusiji je napravljena kuća od 37 m2 za samo 24 sata. Fascinantna je činjenica da je to sve napravljeno 3D printerom. Sretni vlasnik prošao je vrlo jeftino, jer je cijeli projekt kompanije Apis Cor koštao tek nešto više od 10.000 američkih dolara. Najbolje je da pogledate video i uvjerite se u ovu priču svojim očima.

Automobil koji vozi bez vozača

Tesla Motors je na tržištu već predstavio automobil kojem ne treba vozač za upravljanje volanom. Elon Musk, revolucionarni direktor i osnivač tvrtke, obećao je da će sva buduća vozila Tesla opremiti hardverom koji omogućuje potpuno autonomnu vožnju automobila. Sve će Tesle od sada, dakle, dolaziti s osam kamera koje nadziru okolinu u 360 stupnjeva, s dvanaest ultrazvučnih senzora te radarom s prednje strane. Za koordinaciju i analizu podataka koristit će se ugrađeno računalo koje je, tvrde, 40 puta moćnije nego ono do sada ugrađivano u njihove automobile.

Neograničeno surfanje internetom gdje god se nalazili

Neki od nas se još uvijek sjećaju dial-up veze i onog poznatog zvuka. Tada je bilo nezamislivo streamati filmove cijeli dan jer ste morali čekati cijelu vječnost samo da vam se jedna fotografija skine. U 2017. neograničena sloboda surfanja je stigla! Bezbroj gigabajta sasvim je normalna stvar, kako na telefonu, tako i za kućnu upotrebu. Router sada možete nositi sa sobom gdje god idete, jer biti bez interneta je kao da ste odsječeni od svijeta.

Što onda očekivati za 20 godina?

Ako ste gledali više od dva sci-fi filma, već znate što slijedi.

Umjetna inteligencija (AI) bit će sveprisutna. Prema istraživanju McKinsey Global instituta, umjetna inteligencija će već za desetak godina biti puno pametnija od ljudi. Bit će integrirana u svaki aspekt života, od automobila i robota do domova i bolnica. Uz umjetnu inteligenciju razvoj virtualne stvarnosti samo će rasti. Postat će kanal za komunikaciju s drugima, bilo gdje u svijetu. Ljudi će imati svoje avatare pa će izlazak iz kuće da bi se vidjeli s nekim biti sasvim nepotreban. Zvuči poznato?

Čitaš mi misli. Ova rečenica će za 20 godina biti apsolutno točna. Neuroznanstvenici traže načine kako čitati misli i to već desetljećima. Uspjeh u istraživanju ostvarili su istraživači sa Sveučilišta Berkeley.

Uspjeli su dekodirati moždane valove kako bi pomogli osobama koje imaju problema s neurotransmiterima ili pate od demencije. Danas se koristi samo u medicinske svrhe, ali komercijalna upotreba je sljedeći korak. Malo je zastrašujuća pomisao da bi netko mogao znati što mislimo i da naše misli ne bi više bile samo naše. No, gore od toga je tvz. neurohacking. Naime, ukoliko je moguće nekome čitati misli, bit će moguće drugima i usađivati misli koje nisu njihove. To je već zastrašujuće.

Kad smo kod riječi i jezika, univerzalni prevoditelj je jedan od super cool proizvoda koji nas očekuju! Bilo je nekoliko bezuspješnih pokušaja proizvodnje ovakvog stroja. Jedan od njih je Sigmo, za koji su crowdfundingom skupili novac, ali nikada nisu izdali proizvod. Za pravi Star Trek efekt ćemo stoga ipak morati pričekati.

Koja predviđanja će se uistinu ostvariti preostaje nam tek saznati. Za sada uživajte u 2017., godini live streamova i bezbrojnih gigabajta koje možete dobiti samo u TELE2. Trebat će vam.