Obavijesti

News

Komentari 20

Novi biznis: Stanovi za najam studentima skuplji nego lani

Novi biznis: Stanovi za najam studentima skuplji nego lani

U Zagrebu se deseci tisuća kuna mogu dobiti ako se iznajmljivanje stana na dobrom položaju dogovori s nekom agencijom, koja će u njega primati turiste i naplaćivati im po danu

VIDEO

Djelomično namješten stan od 43 kvadrata na trećem katu stambene zgrade s liftom u Stenjevcu, na zapadu Zagreba, iznajmljuje se za 200 eura na mjesec.

Čini se dobrom prilikom. Stan ima dvije do dvije i pol sobe, što je neprecizan, a možda i sumnjiv opis za tako malu kvadraturu, no sigurno se isplati pogledati ga. Slobodan je od 1. listopada.

To je jedan od više od 15.000 stanova u Hrvatskoj čiji su vlasnici na Njuškalu oglasili da ih iznajmljuju.

- Skorašnji početak fakulteta značajno je povisio cijene najma stanova u Zagrebu, a skuplji je i u ostalim sveučilišnim gradovima - pokazala je analiza portala Njuškalo.

U Zagrebu, Splitu, Zadru, Osijeku i Varaždinu prosječni najam stana od 50 četvornih metara skuplji je nego lani. Najviše je poskupio najam u Varaždinu, za više od 20 posto. U Zagrebu je devet posto skuplji nego lani, u Splitu pet, a u Zadru za najam stana u prosjeku treba oko sedam posto više novca nego prošle godine.

U Zagrebu najjeftinija Dubrava

U Zagrebu je stan od 60 kvadrata u prosjeku 40 posto skuplji od upola manjeg, a u Splitu čak 60 posto.

U Zagrebu je najjeftiniji najam u Dubravi. Za stan od 30 kvadrata prosječno se traži 1527, a za dvostruko veći 2036 kuna. To je manje nego što treba dati za najam stana od 30 kvadrata u centru. Za njih vlasnici prosječno traže 2881, a za one od 60 kvadrata 4534 kune. Na Trešnjevci, koja je blizu studentskih menzi, najam stana od 30 kvadrata je 2450, a od 60 kvadrata 3963 kune. Na Črnomercu je manji stan skuplji 58 kuna nego na Trešnjevci. No najam onog od 60 kvadrata na Črnomercu je 356 kuna jeftiniji. 

U Splitu su stanovi od 30 kvadrata najskuplji u četvrtima Manuš i Grad, gdje najam stoji prosječno 2176 odnosno 2178 kuna. Najam dvostruko većeg stana u Manušu je 1073 kune jeftiniji no u Gradu, gdje je 4296 kuna. Po skupoći slijedi Žnjan. Za 60 kvadrata prosječno traže 3816 kuna. Stanovi od 30 kvadrata najjeftiniji su u Visokoj, 1605 kuna, a dvostruko veći oko Poljuda, gdje traže 2241 kunu.
U centru Rijeke prosječan najam stana od 30 kvadrata je oko 2200 kuna, a stana od 60 kvadrata 3500 kuna. Osjetno jeftinije, 1700 odnosno 2470 kuna, je u kvartu Turnić.

U Osijeku najam stana od 30 kvadrata prosječno stoji 1191 kunu, a dvostruko većeg 1928 kuna. U Zadru 2032 odnosno 2768 kuna, a u centru Varaždina najmodavci prosječno traže 1456 kuna za 30, a 2210 kuna za 60 kvadrata.

U Zagrebu se deseci tisuća kuna mogu dobiti ako se iznajmljivanje stana na dobrom položaju dogovori s nekom agencijom, koja će u njega primati turiste i naplaćivati im po danu.

Vlasnik dobije poprilično više novca nego što mu treba da unajmi uređenu kuću u manjem gradu u krugu od 30-ak kilometara oko grada, a s iznajmljivanjem nema posla. Slično je i u Splitu i Zadru. Tamo je poseban problem što malo tko želi iznajmiti stan cijelu godinu. Zimi bi htjeli stanare, a ljeti turiste.

Stanovi u kući skuplji su u Splitu nego u Zagrebu

Prosječna cijena najma stana od 50 kvadrata u Zagrebu u zgradi je 3377 kuna, a ako je stan u kući, jeftinije je 1117 kuna. U Splitu je stan u zgradi 3008 a u kući 2613 kuna, 353 kn više no u Zagrebu. U Rijeci je najam u zgradi 2439, a 182 kune manje ako je u kući.

Prije useljenja u stan treba dati tri stanarine

U Splitu je puno stanova koje ne iznajmljuju direktno vlasnici već agencije. Na oglasima tad piše kako agenciji treba platiti proviziju, koja je koliko i mjesečna najamnina plus PDV. Vlasnici traže i polog, obično iznosa kao i najamnina, pa onome tko želi ući u stan koji se iznajmljuje preko agencije trebaju tri najamnine za početak stanovanja.

Dubrovnik: Prosječni kvadrat 3097 eura

Prema istraživanju Njuškala na 165.000 oglasa u kolovozu, nekretnine u Hrvatskoj skuplje su dva posto nego lani. No u Virovitičko-podravskoj županiji je osam posto jeftinije nego lani, u Bjelovarsko-bilogorskoj šest, a Osječko-baranjskoj, Međimurskoj i Vukovarsko-srijemskoj oko pet posto. Prema prosječnim cijenama, prosječno najskuplji kvadrat je u Dubrovniku, 3097 eura. U Splitu je 2412 eura, Zadru 1835, a Zagrebu 1728. Prosječno najjeftiniji kvadrat je u Slavonskom Brodu, 816 eura. Slijede Osijek s 938 i Krapina s 943 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu