Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242

Novi Crobarometar: Kriza digla HDZ - opet su vodeća stranka

Izborni prag prelaze samo tri stranke - HDZ, SDP i Škorin Domovinski pokret, dok se sve ostale stranke bore za političko preživljavanje, pa čak i Most koji je do nedavno također bio iznad praga

Foto: Nova TV
145 komentara

Hrvatska je suočena s najvećom krizom od Domovinskog rata. Borba protiv koronavirusa i saniranje potresa u Zagrebu trenutačni su fokus Vlade. Dnevnik Nove TV donosi svoje redovito mjesečno istraživanje Crobarometar.

Premijer Plenković ima za sada povjerenje građana, ali i njegov HDZ se vratio na prvo mjesto. Važno je napomenuti kako istraživanje nije obuhvatilo potres u Zagrebu, ali upućuje na raspoloženje građana u posljednjih mjesec dana u borbi protiv korona virusa.

HDZ se vratio na prvo mjesto - izborni prag prešli bi još SDP i Domovinski pokret 

HDZ je ponovno prvi izbor birača i imaju potporu od 25,2 posto, a iza te su stranke unutarstranački izbori i pobjeda Andreja Plenkovića. SDP je na potpori od 23,7 posto, a Domovinski pokret Miroslava Škore nakon osnivanja bilježi rast i dobio bi 12,5 posto potpore. 

Ostale stranke bore se za "političko preživljavanje"

MOST se mjesecima bori da preskoče izborni prag i trenutačno imaju potporu od 4,4 posto građana. Slično je i sa Živim zidom s potporom od 3 posto. HSU je na 2,9 posto, a PAMETNO na 2,3 posto.

Foto: Nova TV Stranka Ivana Pernara može računati na 1,9 posto. 

Bandićeva stranka je na 1,7 posto, a IDS na 1,6 posto. HNS i HSS imaju svaki po 1,3 posto potpore, a Zelena lista je na 1,1 posto. Ostale su stranke ispod 1 posto, od ljevice do desnice i zajedno bi dobile 9,6 posto, a raste i broj neodlučnih sa 6,8 posto.

Vladi u borbi protiv korona virusa raste potpora

Vlada u borbi protiv korona virusa dobiva sve veću potporu. Iako većina građana i dalje ne podupire rad Vlade, točnije njih 51 posto, taj broj opada - a raste broj onih koji je podupiru i prije potresa koji je pogodio Zagreb takvih je bilo 37 posto. Ne zna njih 12 posto. 

Foto: Nova TV Prije potresa i dalje je većina građana bila pesimistična, ali i taj broj počeo je padati i zaustavljen je na 59 posto, a onih koji misle da zemlja ide u dobrom smjeru je 27 posto. Ne zna njih 14 posto. 

Plenkoviću raste potpora, a Milanović i dalje najpopularniji 

Korona kriza za sada okuplja građane oko lidera. Vidljivo je to iz redovitog mjesečnog istraživanja. Zoran Milanović je i dalje najpopularniji političar, a o njemu pozitivan dojam ima 58 posto građana, dok negativan ima njih 32 posto.

Foto: Nova TV Andrej Plenković pak bilježi veliki porast popularnosti, ali prije potresa. Tako se probio nakon dugo vremena u sam vrh – trenutačno ga pozitivnim ocjenjuje 54 posto ispitanika, a negativnim njih 38 posto.

Miroslav Škoro može računati na 52 posto građana koji o njemu imaju pozitivan dojam, ali i 37 posto onih kojih o novom lideru desnice misli negativno. 

Foto: Nova TV Božo Petrov među 42 posto birača ima pozitivan dojam, a njih 39 posto misli negativno. Šef SDP-a Davor Bernardić je baš kao i većina političara malo popravio osobni rejting i sada o njemu pozitivno misli 34 posto građana, a negativno njih 48 posto. 

I na kraju, Milan Bandić odavno je u silaznoj putanji i trenutačno o njemu ima pozitivan dojam 24 posto građana, a njih 68 posto negativan. 

Milanovićev rad većina građana odobrava

Foto: Nova TV Zoran Milanović je na početku mandata, a njegov rad odobrava 48 posto građana, njih 31 posto ne odobrava, dok njih 22 posto ne zna.

Rad triju institucija

Foto: Nova TV Ured predsjednika Republike Hrvatske i s novim stanarom je i dalje najbolje ocijenjena institucija sa školskom ocjenom 3,1 ili „trojkom“, Vlada također dobiva „trojku“ ili 2,6 i na kraju Hrvatski sabor koji je dobio „dvojku“ ili 1,9.

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra na 992 građanina od prvog do 20. ovog mjeseca. 
Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message