Obavijesti

News

Komentari 275

Novi elitni dio Zagreba: Mađari taje što će graditi na Ciglani...

Novi elitni dio Zagreba: Mađari taje što će graditi na Ciglani...

VELEBNI PLAN Nakon Todorića, Ciglanu drži u ime nepoznatih investitora mađarski bankar. A iznad nje je planirano elitno naselje vila...

VIDEO

U ovom trenutku nema razvojnih planova za tu lokaciju. Kratki je to odgovor koji su nam dali iz tvrtke Ciglane nekretnine, koju vodi Zdravko Mamić.

Iako imaju isto ime i prezime, ne radi se o puno poznatijem bjeguncu od hrvatskog pravosuđa. Ovaj Mamić, koji je naručio i platio rušenje dva dimnjaka bivše ciglane na Črnomercu, pak predstavlja udaljene i skrivene vlasnike iz Mađarske.

A priča o ciglani i području od oko 240.000 kvadrata iznad nje, koji bi zajedno trebali postati elitni dio Zagreba, prepuna je zamršenih i skrivenih vlasničkih odnosa.

Sve što je izgradio i održavao industrijalac Adolf Müller prepušteno je propadanju. Ciglanu je preuzeo Agrokor Ivice Todorića, ali ju je prije 10 godina prodao mađarskim investitorima. U sklopu iste parcele je najveći Konzum u Hrvatskoj. A svega je vlasnik tvrtka Ciglane nekretnine. Ona je isprva ostvarivala milijunske prihode i dobit, da bi od 2016. natukli više od 107 milijuna kuna gubitaka. A nemaju ništa osim tih nekretnina, pa se čini da im je Konzum plaćao najam.

Črnomerec prije i poslije rušenja legendarnih starih dimnjaka
Črnomerec prije i poslije rušenja legendarnih starih dimnjaka

Pravi vlasnici su u Mađarskoj. Preko dvije tvrtke, Milend i Jorlend, svime upravlja investicijski bankar Janos Peter Bartha. Ali on je još ranije rekao autoru teksta da predstavlja grupu investitora koji su odlučili investirati u Hrvatsku. Dakle, pravi vlasnici se ne znaju. Ali se zna da se na 97.000 četvornih metara mogu graditi zgrade sa stotinama stanova i poslovni prostori. Detaljni plan uređenja nikad nije donesen.

Ali nakon što su pali dimnjaci, nema prepreke ni za rušenje zgrade ciglane. Iako se spominjalo da je ona štićena kao industrijsko kulturno dobro - nije. Provjerili smo u nacionalnom i gradskom registru. Prostor bivše ciglane je neodvojivo povezan sa zemljištem koje se nalazi tik uz njega i obuhvaća oko 240.000 četvornih metara na sjever. Poznatije je kao Müllerov breg. Na većem dijelu su tu nekad bili voćnjak i plantaža jagoda obitelji, a iz sportske namjene u stambenu poslovnu prenamijenila ga je uprava Milana Bandića.

VIDEO Pogledajte trenutak u kojem su srušili dimnjake u Zagrebu: 'Kako su ravno pali'
VIDEO Pogledajte trenutak u kojem su srušili dimnjake u Zagrebu: 'Kako su ravno pali'

To zemljište su prije 14 godina kupili odvjetnici Anto Nobilo, Mićo Carić, udio imaju i poduzetnici Danko Končar i Mario Špekuljk, zet puno poznatijeg Petra Pripuza. Njima pripada i zemljište na kojem su dva zapuštena umjetna jezera s njemačkim bunkerima iz Drugog svjetskog rata. Nobilo nam je potvrdio da će ta jezera sačuvati i napraviti park. A ovo ljeto kreću i u izmjene urbanističkog plana.

- Plan je prvo graditi urbane vile na sjevernom dijelu zemljišta - kaže Nobilo i dodaje da bi one imale prostrane okućnice, a svaka bi imala najviše četiri stana. Bilo bi ih 80-ak. Ali to je tek prva faza. Od javnih sadržaja, iznad samog Konzuma predviđena je gradnja škole i vrtića.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 275
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"